Skip to content
Home » 28 Φεβρουαρίου… η μέρα που για πάντα θα θυμίζει τα Τέμπη

28 Φεβρουαρίου… η μέρα που για πάντα θα θυμίζει τα Τέμπη

    28 Φεβρουαρίου… η μέρα που για πάντα θα θυμίζει τα Τέμπη

    Published

    28 Φεβρουαρίου… η μέρα που για πάντα θα θυμίζει τα Τέμπη

    Published
    Η Γενοβέφα Κτενίδου γράφει στο Short Stories πώς ήρθε σε επαφή με επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, ώστε να δημιουργήσει την παράσταση «ΕΙΚΟΣΤΗ ΟΓΔΟΗ»

    Καλοκαίρι του 2023. Πριν ακόμη καλύψει τον ελληνικό ουρανό ο καπνός από τις πυρκαγιές, πριν ακόμη πνιγούμε από τις πλημμύρες. Και η τραγωδία στα Τέμπη, η πιο πολύνεκρη σιδηροδρομική, δεν ακουγόταν πια.

    Αυτό ήταν ασύλληπτο για μένα. Κόντευα να σκάσω. Εγώ ήξερα πως οι Έλληνες είμαστε φιλότιμοι, βοηθάμε, πονάμε για τον συνάνθρωπο. Δεν μπορεί να επιτρέψαμε να ξεχαστεί αυτό το ζήτημα, ενώ οι συγγενείς διαμαρτύρονταν για το μπάζωμα από την αρχή.

    Μίλησα με τη Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρο του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών. Της είπα ότι θέλουμε μαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων. Τη δική της βεβαίως αλλά και επιζώντων, προκειμένου να φτιάξουμε ένα θέατρο-ντοκουμέντο που θα τις συμπεριλαμβάνει. Δεν με ήξερε. Όμως ήταν θετική στο πρώτο μου κάλεσμα.

    Από τον Σεπτέμβρη είχαμε ροή στις συνεντεύξεις, μία έως τρεις την εβδομάδα. Συγγενείς των θυμάτων, επιζώντες, μηχανοδηγοί και μια νοσηλεύτρια. Με μια επιζήσασα που τη γνώριζα προσωπικά είχαμε ήδη μιλήσει τον Αύγουστο. Η ίδια επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Συνολικά συνομιλήσαμε με 21 άτομα.

    Κλαίγαμε τόσο κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων όσο και μετά. Αλλά δεν τα παρατήσαμε. Πίστεψα τόσο πολύ σε αυτή την ιδέα. Θεωρούσα ότι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν αυτό που συνέβη στα Τέμπη θα έπρεπε να ταξιδέψουν, να γίνουν γνωστές στον κόσμο.

    Αργότερα θα έπρεπε να σκεφτούμε πώς θα παρουσιαστούν οι μαρτυρίες. Σαν μονόλογοι, όπως ακριβώς έγινε με τις συνεντεύξεις; Σαν διάλογοι; Και αν χρησιμοποιούσα διαλόγους, μέχρι πού μου θα μου επιτρεπόταν να φτάσω;

    Βασικός μου στόχος ήταν να σεβαστώ τις μαρτυρίες που είχα στα χέρια μου και να μην αυθαιρετήσω. Με αυτό τον γνώμονα στήθηκαν οι διάλογοι του έργου. Ενέταξα και δυο χαρακτήρες φανταστικούς, αποδέκτες των μαρτυριών. Εκεί έγκειται το κομμάτι της μυθοπλασίας. Αν μπορούσα θα είχα συμπεριλάβει και τις 60 ώρες υλικού από τις συνεντεύξεις. Αυτό όμως ήταν αδύνατον σε ένα  έργο 120 λεπτών.

    Κλαίγαμε τόσο κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων όσο και μετά. Αλλά δεν τα παρατήσαμε. Θεωρούσα ότι οι μαρτυρίες των ανθρώπων θα έπρεπε να ταξιδέψουν

    Τον Μάρτη του 2024 κάναμε την ακρόαση για την παράσταση Εικοστή ογδόη. Επιλέξαμε ηθοποιούς στους οποίους γνωστοποιήθηκε από την αρχή τι ακριβώς είναι αυτό που θα κάνουμε. Και έτσι, πιστεύοντας και δουλεύοντας όλοι μαζί, φτάσαμε στις 15 του Μάη και στην πρεμιέρα του έργου στο θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη.

    Μεγάλη συγκίνηση, φορτισμένη ατμόσφαιρα και μια μεγάλη αγκαλιά από τους θεατές. Αυτό εισέπραξα από τις δύο πρώτες παραστάσεις.

    •••

    Η παράσταση Εικοστή ογδόη, σε σκηνοθεσία Γενοβέφας Κτενίδου, θα παρουσιαστεί στις 22-23 και 29-30 Μαΐου 2024 στο θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη. Ερμηνεύουν: Ελβίρα Καλίνη, Σμαράγδα Καρασαββίδου, Νίκος Κορεξιανός, Γενοβέφα Κτενίδου, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Νίκος Παλπάνης, Παύλος Παυλίδης, Βάσω Σαπουντζόγλου, Χριστίνα Σαρρή, Νίκος Σεμακούλα, Σωτήρης Χαρισόπουλος.

    Τις μαρτυρίες τους παραχώρησαν οι Μαρία Καρυστιανού, Σμαρώ Οικού, Κανέλλα Ανδρεάδου, Χρήστος Κωνσταντινίδης, Ευάγγελος Βλάχος, Ελίνα Νασουφίδου, Αλεξάνδρα Τσακίρη, Δημήτριος Κωσταρέλος, Κωνσταντίνος Τοπουζίδης, Αλέξανδρος Ιορδανίδης.

    Picture of Γενοβέφα Κτενίδου
    Η Γενοβέφα Κτενίδου είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας

    Κεντρική εικόνα
    je_men_fous_art

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος Δημήτρης Αστερίου shortstoriesgr
    Short

    Την ημέρα που δεν πήρα το μοιραίο τρένο

    Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος γυρίζει το νήμα του χρόνου πίσω και αναλογίζεται πώς την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 τυχαία δεν μπήκε στο βραδινό δρομολόγιο του τρένου για τη Θεσσαλονίκη

    Ανδρομάχη Πεντάρβανη_Στο ναό του Αγίου Ανδρέα Κυθήρων τη μέρα της τραγωδίας στα Τέμπηshortstoriesgr
    Short

    Στον Άγιο Ανδρέα στα Κύθηρα την ημέρα της τραγωδίας στα Τέμπη

    Η συντηρήτρια αρχαιοτήτων Ανδρομάχη Πεντάρβανη γράφει στο Short Stories για τα συναισθήματά της από την τραγική είδηση του δυστυχήματος στα Τέμπη, η οποία τη βρήκε στον βυζαντινό ναό του Αγίου Ανδρέα στο Λειβάδι Κυθήρων