Skip to content
Home » Αναμνήσεις από την Μπέρρυ Ναχμίας στην Καστοριά

Αναμνήσεις από την Μπέρρυ Ναχμίας στην Καστοριά

    Αναμνήσεις από την Μπέρρυ Ναχμίας στην Καστοριά

    Published
    Η Μπέρρυ Ναχμίας στην είσοδο του σπιτιού της στην Καστοριά πριν από τον πόλεμο. Στο φόντο η επιστολή του Αναστάσιου Μίχου στον ανιψιό του

    Αναμνήσεις από την Μπέρρυ Ναχμίας στην Καστοριά

    Published
    Η Μπέρρυ Ναχμίας στην είσοδο του σπιτιού της στην Καστοριά πριν από τον πόλεμο. Στο φόντο η επιστολή του Αναστάσιου Μίχου στον ανιψιό του
    Η Ευαγγελία Μίχου παρουσιάζει στο Short Stories δύο επιστολές του πατέρα της με αναμνήσεις του από τη γνωριμία του με την Μπέρρυ Ναχμίας, επιζήσασα του Άουσβιτς και συγγραφέα του βιβλίου «Κραυγή για το αύριο»

    Τον Οκτώβριο του 2020 φτάνει στα χέρια του πατέρα μου Αναστάσιου Μίχου το βιβλίο-μαρτυρία που έγραψε η Καστοριανή Μπέρρυ Ναχμίας, η μοναδική από τα μέλη της οικογένειάς της που επέζησε από την κόλαση του Άουσβιτς. Φορτισμένος από συγκίνηση για την Μπέρρυ Ναχμίας, γράφει στον ανιψιό του που του το χάρισε:

    Αγαπητέ Γιώργο,

    Σ’ ευχαριστώ για το βιβλίο. Διαβάζοντάς το θυμήθηκα πολλά από τα συμβάντα κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Καστοριά. Τα δύο σπίτια απέναντι από το ξενοδοχείο ΠΑΛΛΑΔΙΟ ανήκαν στους αδελφούς ΚΑΣΣΟΤΟ. Ο ένας, πατέρας της Μπέρρυς, είχε κατάστημα υφασμάτων κι ο άλλος, πατέρας της Γκίτα, είχε τον νερόμυλο, στην τοποθεσία Ντόμπλιτσα. ΜΠΕΡΡΥ και ΓΚΙΤΑ, πανέμορφα κορίτσια, τις έβλεπα έξω από τα σπίτια τους όταν πήγαινα και γύριζα από το γυμνάσιο.

    Πήγα γυμνάσιο το 1940, από την Τετάρτη δημοτικού, ήταν οκτατάξιο τότε. Αυτές ήταν τέσσερα πέντε χρόνια μεγαλύτερες. Όταν τις πήραν οι Γερμανοί, όλη η Καστοριά τις θρήνησε. Στα σπίτια τους εγκαταστάθηκαν η Κομαντατούρα και ο Γκαουλάιτερ της περιοχής, που τον θυμάμαι με τη σιδερένια πλάκα στον λαιμό του να κατεβαίνει στην κάτω αγορά και να πίνει σναπς (ούζο).

    Στο βιβλίο αναφέρεται ο Κούτσιο, πατέρας του γνωστού μας Μουτσίκο, που μάθαμε ότι πέθανε στο βαγόνι, στη Γιουγκοσλαβία. Οι Ελιάου που αναφέρει ήταν δυο αδέλφια, αντιπρόσωποι των ραπτομηχανών Σίνγκερ (τι ειρωνεία!). Είχαν κατάστημα στον πίσω δρόμο του καφενείου μας. Οι απόγονοί τους συνεχίζουν την επιχείρηση.

    Τι να πρωτοθυμηθώ; Τους φίλους και συμμαθητές μου Εβραίους, όπως ο Αλμπέρτο Κοέν, που ο πατέρας του είχε εργαστήριο καπέλων κι από εκεί αγοράζαμε τα πηλήκια του γυμνασίου με τη γλαύκα; Που όταν μάζεψαν τους Εβραίους στο Γυμνάσιο Θηλέων του πήγα μισό καρβέλι ψωμί από τον σπιτικό μας φούρνο στο χωριό; Ήρθε ο συμμαθητής μας ο Ταραμπάνης και μου είπε «ο Αλμπέρτος ζήτησε να του πας λίγο ψωμί». «Αφήνουν;» ρώτησα. «Ναι» λέει, «τώρα ήμουν εκεί».

    «Θα την αγκάλιαζα, θα τη φιλούσα με το αθώο παιδιάστικο αίσθημα και θα της θύμιζα ότι το 1940 έως το 1943 κάθε μέρα περνούσα μπροστά από το σπίτι της»

    Τη Μαζαλτό, που βλέπω στη φωτογραφία με τον Δόικο, καθηγητή μουσικής, που κατεβαίνοντας στο Τσαρσί ολόκληρες οικογένειες για το Γυμνάσιο Θηλέων –εγώ συνόδευα τον Αλμπέρτο– να φωνάζει κλαίγοντας: «Το σπιτάκι μου! Πού με πάνε;»…

    Ο Γιώργος τον έφερε σε επαφή με την ανιψιά της Μπέρρυς και επιμελήτρια του βιβλίου, ιστορικό Οντέτ Βαρών-Βασάρ, στην οποία γράφει:

    Αγαπητή κυρία Οντέτ,

    Βλέπω στο βιβλίο που μου έδωσε ο ανιψιός μου Γιώργος Αντωνίου «Κραυγή για το αύριο» ότι εσύ επιμελήθηκες τη συγγραφή του.

    Βέβαια όλο το περιεχόμενο σου το διηγήθηκε η Μπέρρυ. Όμως, δεν απορώ πώς είχε το κουράγιο. Γιατί η Μπέρρυ ήταν «θηρίο». Είχε δύναμη. Γι’ αυτό και έζησε μέχρι τις μέρες μας.

    Αν άκουσα καλά –είμαι 91 χρόνων– στο τηλεφώνημα που μου έκανες, η Μπέρρυ ήρθε στην Καστοριά μετά τον πόλεμο, το 1945 ή 1946. Δεν το ήξερα αυτό ούτε είχα διαβάσει κάτι σχετικό στον τοπικό Τύπο.

    Εάν το μάθαινα, θα έτρεχα να τη βρω. Θα την αγκάλιαζα, θα τη φιλούσα με το αθώο παιδιάστικο αίσθημα και θα της θύμιζα ότι το 1940 έως το 1943 κάθε μέρα περνούσα μπροστά από το σπίτι της, πηγαίνοντας στο γυμνάσιο, και έβλεπα και καμάρωνα τις δυο όμορφες ξαδέρφες, την Μπέρρυ και την Γκίτα.

    Αναστάσιος Μίχος

    ΥΓ.: Όταν έρθεις στη Θεσσαλονίκη σε περιμένω στο σπίτι μου, να γνωριστούμε από κοντά.

    banner_300_250
    Picture of Ευαγγελία Μίχου
    Η Ευαγγελία Μίχου είναι συνταξιούχος σύμβουλος επιχειρήσεων

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το αρχείο της Μπέρρυς Ναχμία

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Έφη Καλαμπουκίδου_Εβραίοι επισκέπτες που αναζητούν τις ρίζες τους στη Θεσσαλονίκη shortstoriesgr
    Short

    Εβραίοι επισκέπτες αναζητούν τις ρίζες τους στη Θεσσαλονίκη

    Η ξεναγός Έφη Καλαμπουκίδου μεταφέρει στο Short Stories εμπειρίες από τις ξεναγήσεις Εβραίων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη, όπου αναζητούν τις προγονικές τους ρίζες ή ιστορικά στοιχεία για βιβλία σχετικά με το Ολοκαύτωμα

    Nikos Mastrochristos_με τον γιο ενός επιζώντα του Άουσβιτς στην Οβριακή της Ρόδου
    Short

    Με τον γιο ενός επιζώντα του Άουσβιτς στην «Οβριακή» της Ρόδου

    Ο ξεναγός Νίκος Μαστροχρήστος γράφει στο Short Stories για τη συγκλονιστική συνάντηση που είχε πριν από τέσσερα χρόνια με τον γιο ενός επιζώντα από το Άουσβιτς Ρόδιου Εβραίου, που ταξίδεψε στη Ρόδο για να γνωρίσει την πατρίδα του πατέρα του

    Evangelia Michou_Ματσάγγου_istories-radiofonou-kai-ta-tsigara-matsangou
    Short

    Ιστορίες ραδιοφώνου και τα τσιγάρα Ματσάγγου

    Η Ευαγγελία Μίχου μοιράζεται μέσω του Short Stories ραδιοφωνικές ιστορίες και ιστορίες τσιγάρων, που περιστρέφονται γύρω από το χωριό Κορησός Καστοριάς και τις κληροδότησε ο πατέρας της Τάσος Μίχος