Τετάρτη 27/2/2013. Μόλις είχε λήξει η απογευματινή βάρδια την τελευταία μέρα εργασιών της ανασκαφικής ομάδας του σταθμού Βενιζέλου. Εκείνης που έφερε στο φως τις αρχαιότητες της βυζαντινής Θεσσαλονίκης σ’ έναν από τους πιο εμβληματικούς σταθμούς για την αρχαία, βυζαντινή και νεότερη ιστορία της πόλης. Από εκεί και πέρα, η ιστορία του πολύπαθου έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης και η τύχη των αρχαιοτήτων του είναι λίγο πολύ γνωστή.
Ήταν ένα από τα πιο όμορφα αρχαιολογικά ταξίδια της ζωής μου. Μια πόλη είκοσι τριών αιώνων ιστορίας, εμβληματική εν τη γενέσει της στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σπουδαίο διοικητικό κέντρο για τους Ρωμαίους. Με βυζαντινή πορφύρα ενδεδυμένη, ξακουστή στα πέρατα της βυζαντινής οικουμένης. Στα νεότερα χρόνια, η «οικονομική πρωτεύουσα» των Βαλκανίων. Μήλον της έριδος για πολλά χρόνια ανάμεσα σε Έλληνες, Εβραίους, Οθωμανούς, Σέρβους και Βούλγαρους. Παραμένει μια πανέμορφη πόλη, ερωτική, πολυτραγουδισμένη και ευτυχώς ελληνική…
Μαζί με δεκάδες άλλους αρχαιολόγους και πολλούς ακόμη εργαζόμενους ψηλαφίσαμε την ιστορία της. Από την πρώτη εκείνη μέρα που κτύπησε το γεωτρύπανο την πυρωμένη από το καυσαέριο και την ζέστη του καλοκαιριού άσφαλτο της σύγχρονης Εγνατίας οδού με Βενιζέλου. Μια συνηθισμένη, ζεστή και ηλιόλουστη καλοκαιρινή ημέρα. Το ημερολόγιο της ανασκαφής έγραφε Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010. Το ταξίδι στην ιστορία της πόλης μόλις άρχιζε.
Όλοι υποψιαζόμασταν ότι κάτω από τα πόδια μας υπήρχαν αρχαία. Αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στα σπλάχνα της η πόλη έκρυβε ένα μοναδικό αρχαιολογικό θησαυρό. Αρχικά περισυλλέξαμε οθωμανικά αγγεία και χρυσά νομίσματα από τη φημισμένη Σαμπρί Πασά, όπως ήταν το όνομα της σημερινής οδού Βενιζέλου επί Οθωμανών. Ξεθάψαμε, στη συνέχεια, από τις στάχτες καμένα σπίτια και καταστήματα από τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Aνασκάψαμε πιο βαθιά βυζαντινά εμπορικά καταστήματα και εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας. Συναντήσαμε πεσμένες βυζαντινές στοές, αγωγούς, στέρνες και ρωμαϊκά σταυροδρόμια. Και στο τέλος, περπατήσαμε στην κεντρική λεωφόρο, τη μεγαλοπρεπή λίθινη Decumanus Maximus.