Skip to content
Home » Αντιμέτωπη με μια μπουλντόζα στην πλατεία Εξαρχείων

Αντιμέτωπη με μια μπουλντόζα στην πλατεία Εξαρχείων

  Αντιμέτωπη με μια μπουλντόζα στην πλατεία Εξαρχείων

  Published

  Αντιμέτωπη με μια μπουλντόζα στην πλατεία Εξαρχείων

  Published
  Η Χρυσούλα Παπαγεωργίου αφηγείται στο Short Stories ένα επικίνδυνο συμβάν που συνέβη στο εργοτάξιο του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων

  Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, το πρωί, υπήρχε ένα ραντεβού στην πλατεία Εξαρχείων υπό τον φόβο ότι μπορεί κάποια από αυτές τις μέρες να έρθουν και να ξεκινήσουν στην πλατεία την κοπή των δένδρων, παρότι εκκρεμεί η εκδίκαση την 1η Νοεμβρίου της σχετικής προσφυγής των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

  Φαίνεται πως υπάρχουν ισχυρές πολιτικές πιέσεις να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, κάτι που εξυπηρετεί μάλλον και τον νυν δήμαρχο Αθηναίων, αλλά και αυτόν που έρχεται στη θέση του από την 1η Ιανουαρίου 2024.

  Γι’ αυτό τον λόγο τις τελευταίες μέρες η συνέλευση «Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων» καλεί σε εγρήγορση και ετοιμότητα.

  Τη Δευτέρα λοιπόν συγκεντρώθηκε ο κόσμος γύρω στις εξίμισι το πρωί. Λίγο πριν από τις οκτώ εμφανίστηκε μια μπουλντόζα η οποία κατευθύνθηκε προς το εργοτάξιο. Ο κόσμος στάθηκε μπροστά στην είσοδο του εργοταξίου ζητώντας να μην προχωρήσει περισσότερο.

  Η αστυνομία περικύκλωσε τους πάντες, για άλλη μια φορά. Ζητούσαμε από τους αστυνομικούς να φωνάξουν τον υπεύθυνο για να μας εξηγήσει τι είχαν σκοπό να κάνουν. Πρόκειται για δημόσιο έργο, έχει ο καθένας δικαίωμα να λαμβάνει πληροφορίες επ’ αυτού, πόσο μάλλον όταν έχουν σημειωθεί τόσες παραβάσεις, ενώ δεν υπάρχει καν αριθμός άδειας εργοταξίου.

  Η αστυνομία έλεγε πως κανείς υπεύθυνος δεν βρισκόταν στον χώρο. Εκείνη την ώρα –κι ενώ υπήρχε κόσμος στην είσοδο του εργοταξίου– η μπουλντόζα αντί να σταματήσει, συνέχισε την πορεία της. Το εντυπωσιακό είναι πως ούτε η αστυνομία που ήταν παρούσα δεν σταμάτησε το όχημα.

  Τελικά ο οδηγός σταμάτησε αφού οι δαγκάνες της μπουλντόζας είχαν ήδη ακουμπήσει πάνω μου. Και σταμάτησε επειδή ο κόσμος του φώναζε να σταματήσει. Όπως επίσης του φώναζε ότι εδώ και έναν χρόνο κανένας μας δεν έχει κινηθεί ποτέ εναντίον των εργατών στο έργο, ρωτώντας τον γιατί αυτός κάνει κάτι τέτοιο.

  Ήμουν πολύ ψύχραιμη και δεν κουνήθηκα καθόλου από τη θέση μου.

  Θα μπορούσα να πέσω από το σπρώξιμο της δαγκάνας και να βρεθώ κάτω από τις ρόδες του οχήματος

  Συνειδητοποιώ, τώρα τουλάχιστον, πως αυτό που έγινε ήταν πολύ επικίνδυνο. Θα μπορούσα, αν η μπουλντόζα συνέχιζε να κινείται για λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου ακόμη, να πέσω από το σπρώξιμο της δαγκάνας της και να βρεθώ κάτω από τις ρόδες του οχήματος.

  Νομίζω πως η πίεση που ασκείται στους εργάτες –από την εταιρεία, από τον δήμο… δεν ξέρω– είναι ασφυκτική, με αποτέλεσμα να μας βλέπουν ως εχθρούς τους, ενώ είμαστε εμείς που κάναμε καταγγελίες μέχρι και στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις άσχημες εργασιακές συνθήκες που οι ίδιοι βιώνουν στο εργοτάξιο. Το μεροκάματο είναι σημαντικό, απαραίτητο, αλλά μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος γι’ αυτό;

  Το συγκεκριμένο επεισόδιο έληξε με την εμφάνιση ενός αρχαιολόγου, υπεύθυνου του αρχαιολογικού σκάμματος που έχει ανοιχτεί, ο οποίος διευκρίνισε πως η μπουλντόζα ήταν εκεί μόνο για να απομακρύνει τα μπάζα της ανασκαφής και να κλείσει ένα σκάμμα.

  Προφανώς και δεν θα είναι το τελευταίο επεισόδιο.

  banner_300_250
  Picture of Χρυσούλα Παπαγεωργίου
  Η Χρυσούλα Παπαγεωργίου είναι μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης «Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων»

  Αφήγηση στον
  Στάθη Γκότση

  Κεντρική φωτογραφία
  Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων»

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Δημήτρης Καττής_Με συνέλαβαν αναίτια, με έστειλαν στο νοσοκομείο και με δικάζουν! shortstoriesgr
  Short

  Με συνέλαβαν αναίτια, με έστειλαν στο νοσοκομείο και με δικάζουν

  Ο Δημήτρης Καττής, λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, γράφει στο Short Stories για όσα έζησε στις 17 του Νοέμβρη 2020, όταν χτυπήθηκε αναίτια από αστυνομικούς και συνελήφθησαν ο ίδιος, τα παιδιά του και φίλοι τους

  τεμπονερας shortstories
  Short

  Το 48ωρο από τη δολοφονία Τεμπονέρα έως το λαμπάδιασμα του Κ. Μαρούση

  Ο Δημήτρης Λένης γράφει στο Short Stories για την ένταση και την έκταση των γεγονότων που έζησε στην Πάτρα και στην Αθήνα, τον Γενάρη του 1991, μέσα σε ένα 48ωρο από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα που έμοιαζε με αιωνιότητα

  Βόλο καψιμο σκουπιδιών SHORT STORIES
  Short

  Η δικαστική απόφαση στον Βόλο που δικαίωσε ακτιβιστές απέναντι σε πολυεθνική

  Ο Νίκος Παναγιωτίδης εξηγεί στο Short Stories πώς η αθώωση τριών συμπολιτών του στον Βόλο (ύστερα από μήνυση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – LafargeHolcim για την ακτιβιστική δράση τους) είναι ιστορικής σημασίας για το οικολογικό κίνημα