Skip to content
Home » Από τα ρετιρέ της Αθήνας στην καρδιά του Μπαλί

Από τα ρετιρέ της Αθήνας στην καρδιά του Μπαλί

    Από τα ρετιρέ της Αθήνας στην καρδιά του Μπαλί

    Published

    Από τα ρετιρέ της Αθήνας στην καρδιά του Μπαλί

    Published
    Ο Λεωνίδας Σπύρου ξεδιπλώνει για το Short Stories την ιστορία της ζωής του: περιγράφει μια ζωή γεμάτη υπερβάσεις, αλλαγές και ατελείωτες προκλήσεις που τον οδήγησαν τα τελευταία 20 χρόνια στο Μπαλί

    Γεννήθηκα στην παλιά Αθήνα. Στα ρετιρέ της Πατησίων που βλέπουμε μέχρι σήμερα σε παλιές ελληνικές ταινίες. Είμαι γόνος μιας μεγαλοαστικής οικογένειας.

    Από τις αρχές της εφηβείας μου ήμουν ένας πολύ ελεύθερος άνθρωπος. Ήθελα να ξεφύγω από τη συντηρητική ελληνική κοινωνία. Έζησα πολυτάραχη ζωή, τα καλύτερα και τα χειρότερα. Ταξίδια, καταχρήσεις… Όλα εκτός ορίων. Μέχρι τα 20 μου είχα δει όλη την Ευρώπη δύο φορές. Έζησα τέσσερις μήνες στον Καναδά στα 17 και είχα φτάσει μέχρι το Μαρόκο.

    Στα 27 ήρθε η απεξάρτηση και η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία στο 18 ΑΝΩ. Σημείο σταθμός. Συνέχισα τις δουλειές νύχτα (καφέ – κλαμπ) μέχρι τα 36 μου, γιατί μόνο αυτό ήξερα να κάνω. Η οικογενειακή οικονομική αυτοκρατορία είχε γκρεμιστεί μέχρι να απεξαρτηθώ  στα 27 μου.

    Κάπου εκεί ένιωσα ότι έχω κλείσει σε πολλά ως άνθρωπος. Κυρίως σε σχέση με την Ελλάδα. Τα καλά της χρόνια είχα πατήσει κάθε γωνιά της, τη μέρα και τη νύχτα. Ήθελα άλλωστε να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό. Είχα και  όνειρο να μείνω μια μέρα στα εξωτικά και έτσι προέκυψε το Μπαλί. Εύκολη απόφαση τότε, γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν είχαν να μου δώσουν κάτι άλλο.

    Ήρθα στο Μπαλί και άρχισα μια εντελώς νέα ζωή. Μέσα σε 20 χρόνια έμαθα να κάνω εμπόριο, έπιπλα, ρούχα, μεσιτικά, τουριστικά, εστίαση. Μέχρι να χτίζω βίλες, κατασκευές. Πριν έρθω στο Μπαλί ήξερα μόνο πώς να στήνω μαγαζιά και να διοργανώνω πάρτι.

    Όταν ήρθα στο Μπαλί και στην Ασία ήταν ακόμη η παλιά Ασία. Φτώχεια καταραμένη και όλα πάμφθηνα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τα πάντα.

    Σήμερα δύο δισεκατομμύρια Ασιάτες έχουν περάσει στη μεσαία τάξη και διαθέτουν περισσότερα λεφτά από τον μέσο Δυτικό. Υπάρχει ακόμη ένα 50% φτωχό, αλλά με μαθηματική ακρίβεια, καθώς η ανάπτυξη τρέχει  με 6-7%, τα επόμενα 20 χρόνια όλη η Ασία θα ανήκει στη μεσαία και τη μεγαλοαστική τάξη.

    Όταν ήρθα στο Μπαλί και στην Ασία ήταν ακόμη η παλιά Ασία. Φτώχεια καταραμένη και όλα πάμφθηνα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τα πάντα

    Το παρόν και το μέλλον είναι εδώ. Η Δύση δεν έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ούτε πρόκειται να έχει στο μέλλον. Επίσης σε σφίγγουν από παντού. Τα παράθυρα κλείνουν. Πλέον εκεί φορολογείται ακόμη και το φιλοδώρημα. Τα επόμενα 20-30 χρόνια η ζωή και το χρήμα θα είναι στην Ασία.

    Στο Μπαλί αλλά και στην Ασία γενικότερα δεν βαριέμαι ποτέ. Είμαι στάσιμος και όλα γύρω μου κινούνται και αλλάζουν με τρομακτικούς ρυθμούς. Κόσμος πάει και έρχεται, συνέχεια γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

    Οι περιοχές αλλάζουν με απίστευτους ρυθμούς. Εκεί που πριν από πέντε χρόνια μπορεί να βρισκόταν μια ζούγκλα, σήμερα μπορεί να έχει ξεπεταχτεί μια απίστευτη πολιτεία με βίλες, malls, μεγάλα day beach clubs βγαλμένα από το μέλλον.

    Είκοσι χρόνια και δεν έχω δει όλο το νησί. Τόσο γρήγορα που αλλάζει δεν προλαβαίνω τις αλλαγές.

    Είκοσι χρόνια στο Μπαλί και δεν θέλω να λείπω ούτε μέρα. Σε αυτήν τη ζωή είδα σχεδόν όλο τον κόσμο. Δεν κόλλησα τυχαία εδώ.

    banner_300_250
    Picture of Λεωνίδας Σπύρου
    Ο Λεωνίδας Σπύρου είναι επιχειρηματίας

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Σπύρου

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Μεταξία Τσιποπούλου_Αλάσκα: οι ψαράδες που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα
    Short

    Οι ψαράδες στην Αλάσκα που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα

    Η Mεταξία Tσιποπούλου γράφει στο Short Stories για το ταξίδι της το 2018 στην Αλάσκα, όπου μεταξύ άλλων εκπληκτικών συνάντησε και κάποιους ψαράδες που παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

    Μογγολία shortstoriesgr
    Short

    Επιβίωση στα παγωμένα βουνά της Μογγολίας

    Η Ελευθερία Γιαγή, η οποία ζούσε για χρόνια σε τροχόσπιτο και έχει ταξιδέψει σε 43 χώρες, γράφει στο Short Stories για το ταξίδι της στη Μογγολία και την «παγωμένη» εμπειρία της στους -20 °C