Skip to content
Home » Από τη Συστημική στη Θεωρία του Χάους με «μύστη» τον Νίκο Παρίτση

Από τη Συστημική στη Θεωρία του Χάους με «μύστη» τον Νίκο Παρίτση

    Από τη Συστημική στη Θεωρία του Χάους με «μύστη» τον Νίκο Παρίτση

    Published

    Από τη Συστημική στη Θεωρία του Χάους με «μύστη» τον Νίκο Παρίτση

    Published
    Ο γιατρός Γεώργιος Β. Φρούντζος διηγείται στο Short Stories την πρώτη του επαφή με τη Συστημική Θεωρία στα μαθήματα του Νίκου Παρίτση στην Ιατρική Κρήτης, μαθήματα που χρόνια αργότερα τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου «Η Θεωρία του Χάους στην ανθρώπινη ιστορία»

    Το 1995 είμαι φοιτητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο. Έχοντας έντονη πολιτική φοιτητική δράση, υπήρξα για χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Κρήτης.

    Ως εκπρόσωπος των φοιτητών, υπήρξα μέλος του διοικητικού οργάνου του τμήματος της Ιατρικής. Αλλά και αναπληρωματικό μέλος της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκείνη την εποχή για να πάρουμε το πτυχίο της Ιατρικής στη Κρήτη έπρεπε να περνούσαμε 24 μαθήματα επιλογής, εκτός των υποχρεωτικών μαθημάτων.

    Η πολιτική μου δράση, το πάθος μου για την κοινωνική προσφορά, αλλά και η αγάπη μου για την Ψυχιατρική, την έρευνα δηλαδή της ανθρώπινης σκέψης, με οδήγησε στην επιλογή του μαθήματος του καθηγητή της Ψυχιατρικής Νίκου Παρίτση. Με περιεχόμενο τη Συστημική Θεωρία και την Κυβερνητική. Ήταν η πρώτη φορά που ερχόμουν σε επαφή με αυτό το ρεύμα σκέψης, τη συστημική.

    Ο Νίκος Παρίτσης, με σπουδές στις ΗΠΑ, έφερνε μια νέα γνώση στην Ελλάδα. Πλέον η πλειονότητα των ψυχολόγων κάνουν συστημική θεραπεία. Τότε όμως ήταν ακόμη η αρχή.

    Με εντυπωσίασε εξ αρχής η αναφορά του καθηγητή στη μεγάλη επιστημονική προσπάθεια που κάνει η Συστημική Θεωρία για τη γλωσσική ενοποίηση όλων των επιστημών. Μου φάνηκε καταπληκτικό το γεγονός ότι ένας γιατρός έχει τη δυνατότητα να μιλήσει σε έναν οικονομολόγο, κοινωνιολόγο ή και μηχανικό με κοινή ορολογία. Να περιγράφεται ένα ψυχιατρικό ή ένα κοινωνιολογικό θέμα και χάρη στην κοινή γλώσσα και εννοιολογία αυτό να γίνεται κατανοητό από έναν φοιτητή του πολυτεχνείου ή από έναν χημικό.

    Με εντυπωσίασε η αναφορά του καθηγητή στη μεγάλη επιστημονική προσπάθεια που κάνει η Συστημική Θεωρία για τη γλωσσική ενοποίηση όλων των επιστημών

    Άκουσα για πρώτη φορά τον ορισμό του συστήματος όπως είναι διαδεδομένος από τον Γκρέγκορι Μπέιτσον (Gregory Bateson): ένα σύμπλεγμα αλληλοεπηρεαζόμενων και αλληλοεξαρτώμενων στοιχείων. Κάθε αλλαγή σε κάποιο στοιχείο του συστήματος φέρει αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα. Τις καταπληκτικές έννοιες των αναδυόμενων ιδιοτήτων των συστημάτων, τα δυναμικά συστήματα που εξελίσσονται στον χρόνο, την πληροφορία με την οποία επικοινωνούν τα μέλη ενός συστήματος αλλά και τα ίδια τα συστήματα μεταξύ τους, το feedback. Την προσπάθεια της Κυβερνητικής για ανεύρεση ικανής μεθοδολογίας  στην άσκηση του ελέγχου αυτών.

    Ήταν μια επαναστατική τομή στη σκέψη μου. Ήμουν όμως προετοιμασμένος για την ιδέα της αλληλεπίδρασης όλων των μερών χάρη στη σχέση μου με την οικολογία και την κοινωνική οικολογία. Ήξερα ότι στη ζωή και τη φύση όλα είναι αλληλένδετα.

    Συστημική Θεωρία και κοινωνική οικολογία με οδηγούν σταδιακά σε μια πολυσυστημική αντίληψη σύνθεσης της δομής όλης της ανθρώπινης κοινωνίας. Η κοινωνία είναι ένα σύνολο συστημάτων που αλληλεπιδρούν με πληροφορία σκέφτηκα. Και  είναι δυναμικά, μεταβάλλονται στον χρόνο.

    Έλειπε η Θεωρία του Χάους που προστέθηκε αργότερα στις γνώσεις μου για να δώσει τελικά σήμερα το βιβλίο μου Η Θεωρία του Χάους στην ανθρώπινη ιστορία, το οποίο βλέπει τα δυναμικά κοινωνικά συστήματα να εξελίσσονται στον χρόνο και να δημιουργούν την ανθρώπινη ιστορία. Είναι όμως η γλωσσική και εννοιολογική επιστημονική ενοποίηση που κάνει η Συστημική Θεωρία που επιτρέπουν και την εννοιολογική (και όχι μαθηματική φυσικά) μεταφορά της Θεωρίας του Χάους στα ιστορικά και κοινωνικά ανθρώπινα φαινόμενα.

    Και όμως όλα ξεκίνησαν από ένα μάθημα επιλογής στην Ιατρική Σχολή της Κρήτης με διδάσκοντα τον Nίκο Παρίτση.

    banner_300_250
    Picture of Γεώργιος Φρούντζος
    Ο Γεώργιος Β. Φρούντζος είναι ιατρός ΩΡΛ στο Ρέθυμνο και συγγραφέας του βιβλίου «Η Θεωρία του Χάους στην ανθρώπινη ιστορία» που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αγγελάκη

    Κεντρική φωτογραφία
    Mikael Kristenson/Unsplash

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES