Skip to content
Home » Από το Παζάρι της Ξάνθης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Από το Παζάρι της Ξάνθης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

    Από το Παζάρι της Ξάνθης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

    Published
    Επίδαυρος, Μάιος 1967. Κάτω δεξιά ο Θανάσης Μουσόπουλος ετοιμάζεται να απαγγείλει, πάνω καθηγητές και μαθητές αδημονούν

    Από το Παζάρι της Ξάνθης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

    Published
    Επίδαυρος, Μάιος 1967. Κάτω δεξιά ο Θανάσης Μουσόπουλος ετοιμάζεται να απαγγείλει, πάνω καθηγητές και μαθητές αδημονούν
    Ο Θανάσης Μουσόπουλος θυμάται για το Short Stories την επίσκεψή του, ως τελειόφοιτος εξατάξιου γυμνασίου το 1967, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, όπου απήγγειλε Κωστή Παλαμά

    Τον Μάιο του 1967, έναν μήνα μετά την επιβολή της δικτατορίας, τελειόφοιτος του εξατάξιου γυμνασίου, πήγαμε την πολυήμερη εκδρομή μας στη νότια Ελλάδα. Ξεκινήσαμε από την Ξάνθη, φτάσαμε στην Αθήνα την πρώτη μέρα και στη συνέχεια «περπατήσαμε» όλο τον Μοριά.

    Μαζί μας ήταν τρεις καθηγητές: ο Θανάσης Γκότσης (η γυναίκα του η Φωφώ [Σοφία Πετροπούλου] ήταν στον τελευταίο της μήνα για τον Στάθη), ο Φίλιππας Φωτιάδης –και η γυναίκα του για να συνοδεύει τα κορίτσια του πρακτικού γυμνασίου– και ο Παντελής Ιωακειμίδης.

    Πολλές φωτογραφίες δείχνουν σκηνές και στιγμές από το ταξίδι μας αυτό. Πιο συγκινητικό είναι ότι κάποια βιβλία που αγόρασα τότε δείχνουν το δρομολόγιο και τα μέρη που είδαμε:

    16/5/67 (ημέρα των γενεθλίων μου) – Ξενάγηση στην Ολυμπία του Σπύρου Θ. Φωτεινού,

    17/5/67 – Το ανάκτορο του Νέστορος των Carl Blegen και Marion Rawson, μετάφραση Γ. Α. Παπαθανασόπουλου,

    18/5/67 – Κόρινθος – Αργολίς, Ιστορικοί Οδηγοί Πατσιλινάκου,

    18/5/67 – Μυστράς του Νίκου Β. Γεωργιάδη.

    Δεν το θυμάμαι, αλλά φαίνεται ότι ξεφύλλιζα τα βιβλία που αγόραζα. Αργότερα ήταν βιβλία που συμβουλευόμουν στις επισκέψεις μου στην περιοχή. Το 1972-1973 για ένα εξάμηνο υπηρετούσα στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, οπότε μου δόθηκε η δυνατότητα να ξαναδώ κάποια μέρη της Πελοποννήσου.

    Πολλές περιοχές που το 1967 πρωτογνώρισα στη σχολική μας εκείνη εκδρομή έμειναν βαθιά χαραγμένες μέσα μου. Έντονα θυμάμαι την πρώτη μου γνωριμία με το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Σε ένα κείμενό μου γραμμένο το 2020 γράφω:

    «Τον Κωστή Παλαμά, όπως είπαμε και σε άλλα κείμενά μας, τον γνώρισα και τον αγάπησα από τα εφηβικά μου χρόνια, μαζί με τον Διονύσιο Σολωμό. Το σχολικό έτος 1966/67, μαθητής της Γ΄ κλασικού λυκείου, είχα φιλόλογο στα Νέα Ελληνικά τον αείμνηστο Ιωακείμ Δερέ. Με βοήθησε και με παρακίνησε να εμβαθύνω στη νεότερη λογοτεχνία. Τον Οκτώβρη του 1966 αγόρασα έναν τόμο με τίτλο Άπαντα του Κωστή Παλαμά. Τότε διάβασα Δωδεκάλογο, Φλογέρα και Τάφο.

    Δεν ανέφερα στο παραπάνω κείμενο ότι τον Παλαμά τον αγόρασα από ένα καροτσάκι στο περίφημο παραδοσιακό παζάρι της Ξάνθης

    »Στη Φλογέρα του βασιλιά περιλαμβάνεται και η Ηρωική τριλογία, με πρώτο το ποίημα Το χαίρε της τραγωδίας (1903). Το αναφέρω γιατί –όταν πήγαμε την πολυήμερη εκδρομή των τελειοφοίτων– στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου τον Μάιο του 1967 διάβασα το ποίημα αυτό, για να κατανοήσουμε την ακουστική του θεάτρου».

    Δεν ανέφερα στο παραπάνω κείμενο ότι τον Παλαμά τον αγόρασα από ένα καροτσάκι στο περίφημο παραδοσιακό παζάρι της Ξάνθης.

    Είχα τη χαρά να απαγγείλω Κωστή Παλαμά στο ενδοξότερο θέατρο της αρχαιότητας.

    Το χαίρε της τραγωδίας

    Στη δα Μαρία Κοτοπούλη που τους/ είπε τους στίχους τούτους από τη/ σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, την/ αλησμόνητη βραδιά που πρωτάνοιξε/ με την παράσταση της αισχυλικής «Ορέστειας».

    Ὀλολύξατε νῦν ἐπί μολπαῖς, Αἰσχύλος (Εὐμενίδες)

    Μ’ έκραξες; έρχομαι από πέρα,
    χαίρε! Σ’ εσέ το χαίρε, ω πλάστη και ω πατέρα!
    Είμαι η βασίλισσα της Τέχνης, είμαι η Τραγωδία.
    Στης παναρμονικότατης Αθήνας τον αέρα
    όλα είναι σαν αγάλματα, βλαστάρια ενός Φειδία,
    όλα, και τα καλά του νου, σαν τα καλά της πλάσης·
    και μέσα σε όλα ένας εσύ δεν είσαι για να μοιάσεις […].

    Τώρα συνειδητοποίησα ότι ξεκίνησα τη δημόσια καλλιτεχνική δράση στην Επίδαυρο…

    Picture of Θανάσης Μουσόπουλος
    Ο Θανάσης Μουσόπουλος είναι φιλόλογος, συγγραφέας και ποιητής

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Χάρης Χαρίσης_Οι αναζητήσεις του πατέρα μου Βασίλη Χαρίση στη Δωδώνη shortstoriesgr
    Short

    Οι αναζητήσεις του πατέρα μου Βασίλη Χαρίση στη Δωδώνη

    Ο Χάρης Χαρίσης γράφει στο Short Stories για τη σχέση του πατέρα του Βασίλη Χαρίση –του αρχιτέκτονα που άφησε τη σφραγίδα του σε πολλά δημόσια κτίρια των Ιωαννίνων, αλλά και στην προστασία των παραδοσιακών οικισμών του Ζαγορίου– με τη Δωδώνη

    Μαρία Πετρά_Η πεταμένη ντουλάπα του Γιουδά Περαχιά και η ιστορία τριών πόλεων
    Short

    Η πεταμένη ντουλάπα του Γιουδά Περαχιά και η ιστορία τριών πόλεων

    Η Μαρία Πετρά ξεδιπλώνει στο Short Stories την ξεχωριστή ιστορία μια ξύλινης ντουλάπας του μεσοπολέμου που βρέθηκε πεταμένη στην Ξάνθη, αλλά αναδείχτηκε σε σημαντικό τεκμήριο της βιομηχανικής, της εβραϊκής και της τοπικής ιστορίας τριών πόλεων

    Zafeiroula Kagalidou_o-epitheoritis-stin-taxi-kai-to-amempto-ithos
    Short

    Ο επιθεωρητής στην τάξη και το άμεμπτο ήθος

    Η Ζαφειρούλα Καγκαλίδου, επίτιμη σχολική σύμβουλος φιλολόγων, γράφει στο Short Stories για τις πρώτες της μέρες στην εκπαίδευση το 1974, όταν οι επιθεωρητές, απομεινάρια της χούντας, αξιολογούσαν και το ήθος

    Βασίλης Βασιλικός shortstories
    Short

    Ο δικός μου Βασίλης Βασιλικός

    Η Σοφία Πετροπούλου αφηγείται στο Short Stories στιγμές από τη σχέση της με τον Βασίλη Βασιλικό κατά τη δεκαετία του 1950, όταν ήταν και οι δυο φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης