Skip to content
Home » «Dolls of Dresden»: Πώς μια ιστορία γυναικείου έρωτα έγινε ταινία

«Dolls of Dresden»: Πώς μια ιστορία γυναικείου έρωτα έγινε ταινία

    «Dolls of Dresden»: Πώς μια ιστορία γυναικείου έρωτα έγινε ταινία

    Published

    «Dolls of Dresden»: Πώς μια ιστορία γυναικείου έρωτα έγινε ταινία

    Published
    Ο σκηνοθέτης Αλέξης Τσάφας γράφει στο Short Stories για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για την τελευταία του ταινία «Dolls of Dresden», ένα φιλμ για την ερωτική επιθυμία μεταξύ δύο γυναικών, γυρισμένο στη Θεσσαλονίκη και τη Δρέσδη

    Πολύ πριν το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών σηκώσει τόση σκόνη με αφορμή την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, μια συνεργάτιδά μου, η ηθοποιός Αλεξία Μπεζίκη, θέλησε να μιλήσει μέσα από μια ιστορία για τις ανάγκες και τα συναισθήματα που προκύπτουν από την ερωτική προσέγγιση δυο γυναικών.

    Μου εμπιστεύτηκε αυτή την ιστορία και αμέσως της πρότεινα να την κάνουμε σενάριο. Και να που το σενάριο αυτό έγινε τελικά ταινία. Μια ταινία που θα ήθελε να δώσει φωνή και ορατότητα σε όσες ένα βαθιά υποκριτικό σύστημα τους την αρνιέται.

    Αφέθηκα να ακολουθήσω τα μονοπάτια στα οποία με οδήγησε η Αλεξία. Από τη μεριά μου προσπάθησα να τη μυήσω σε μια θεματική και μια περίοδο που ερευνούσα τότε. Την άνθιση των κινημάτων αναγνώρισης των ατομικών δικαιωμάτων και κάθε μορφή ερωτικής έκφρασης την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Στη μεσοπολεμική Γερμανία.

    Εκείνη την εποχή που μια ομάδα ζωγράφων στη Δρέσδη έβαλε τα θεμέλια του εξπρεσιονισμού. Απαλλαγμένοι από ταμπού και προκαταλήψεις, αγωνίστηκαν μέσα από την τέχνη τους για την ελευθερία της έκφρασης στην τέχνη και τη ζωή.

    Και όλα ήρθαν και κούμπωσαν αρμονικά. Γιατί και σήμερα τα κοινωνικά προβλήματα στη βάση τους δεν διαφέρουν πολύ από την περίοδο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και τότε τα μεσαία και χαμηλά στρώματα φτωχοποιούνταν. Και τότε τα ακροδεξιά στοιχεία προσπαθούσαν να καταλάβουν την εξουσία. Υπήρχε και τότε έντονη δυσανεξία στη διαφορετικότητα.

    Στις μέρες μας, τα φαντάσματα ακραίων συντηρητικών αντιλήψεων σχετικά με την αυτοδιάθεση του σώματος και τη σεξουαλική έκφραση αναβιώνουν ανησυχητικά. Επανέρχονται έτσι στην επικαιρότητα και τα αιτήματα των εξπρεσιονιστών της Δρέσδης.

    Κάπως έτσι γεννήθηκε η ταινία Dolls of Dresden, στην οποία επιλέξαμε να μιλήσουμε με χαμηλούς τόνους και να απευθυνθούμε όχι μόνο στον queer κόσμο. Η ταινία απευθύνεται σε όλους. Σε κάθε καλοπροαίρετο θεατή που τον ενδιαφέρει η προβληματική μας.

    Αφήνουμε το συναίσθημα να κυριαρχήσει επιτρέποντας στις ηρωίδες μας να ερωτευτούν, να αγαπηθούν και να βιώσουν την ηδονή συναινετικά

    Αφήνουμε το συναίσθημα να κυριαρχήσει επιτρέποντας στις ηρωίδες μας να ερωτευτούν, να αγαπηθούν και να βιώσουν την ηδονή συναινετικά. Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τη σεμνοτυφία και να παρουσιάσουμε τον έρωτα γυμνό και διάφανο. Με κάποιες ερωτικές σκηνές απόλυτα αληθινές, με ευαισθησία, μακριά από κινηματογραφική ωραιοποίηση. Βάλαμε χιούμορ στις σκηνές αυτές για να μη θυμίζει τίποτε κάτι το καθαρά ηδονοβλεπτικό, τίποτε το πνιγμένο μέσα σε μια αρσενική φαντασίωση.

    Κοιτάξαμε κατάματα τον πόνο της απώλειας και καταγγείλαμε την ψυχική και σωματική κακοποίηση για να καταλήξουμε σε μια χαραμάδα φωτός. Το τι καταφέραμε τελικά θα κριθεί από την αποδοχή που θα έχει η προσπάθειά μας.

    Ανεξάρτητα από το πόσο καλή, κακή, μέτρια, ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι η ταινία, παρουσιάζει κάποια θέματα σχετικά με τα οποία καλό είναι να τοποθετηθούμε, είτε αρνητικά είτε θετικά. Να τα συζητήσουμε. Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μας λοιπόν είναι αυτό: να προκαλέσουμε έναν ανοιχτό διάλογο.

    •••

    Η ταινία Dolls of Dresden του Αλέξη Τσάφα, που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 28.03.2024 στους κινηματογράφους Μικρόκοσμος και Αθήναιον (Θεσσαλονίκη). Την πρεμιέρα της Αθήνας θα ακολουθήσει Q&A με τη συμμετοχή των συντελεστών.

    Picture of Αλέξης Τσάφας
    Ο Αλέξης Τσάφας είναι σκηνοθέτης

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Κωσταντή ομοφυλοφιλια γαμος short stories
    Short

    Ο Κωσταντής που αποκαλούσαν «τοιούτο» και ο γάμος του με την Ποτούλα

    Η Φωτεινή Σαφλαγιούρα μεταφέρει στο Short Stories την ιστορία του Κωσταντή που αν και ομοφυλόφιλος παντρεύτηκε τη συγχωριανή του από ευγνωμοσύνη γιατί τον είχε φροντίσει ύστερα από τον άγριο ξυλοδαρμό του από τους ταγματασφαλίτες

    Trimmi_μια οικογένεια-me-dyo-mamades
    Short

    Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια οικογένεια με δυο μαμάδες

    Η Κατερίνα Τρίμμη, μέλος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, γράφει στο Short Stories για την προσωπική της εμπειρία ως μαμά, λίγες μέρες πριν από την ψήφιση του νόμου που θα αναγνωρίσει, έστω και λειψά, την ύπαρξη ομόφυλης γονεϊκότητας