Skip to content
Home » Είκοσι χρόνια κόμικς «Εν αιθρία»

Είκοσι χρόνια κόμικς «Εν αιθρία»

    Είκοσι χρόνια κόμικς «Εν αιθρία»

    Published
    Το έργο «Ad astra per aspera» του Malk που εκτίθεται στην «Εν αιθρία 11»

    Είκοσι χρόνια κόμικς «Εν αιθρία»

    Published
    Το έργο «Ad astra per aspera» του Malk που εκτίθεται στην «Εν αιθρία 11»
    Ο Γαβριήλ Τομπαλίδης, δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής των εκθέσεων «Εν αιθρία», θυμάται για λογαριασμό του Short Stories στιγμές από την μακρόβια έκθεση κόμικς και εικονογράφησης

    Δυσκολεύομαι να συνειδητοποιήσω πως η πρώτη έκθεση Εν αιθρία διοργανώθηκε μόλις το 2003. Η δυσκολία αυτή και η χρήση της λέξης «μόλις» δεν πηγάζει από τη χρονική απόσταση. Αλλά από το ό,τι πήρε σάρκα και οστά σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον σημερινό.

    Καταρχάς ο πανέμορφος χώρος της Ένωσης Πτυχιούχων Σχολής Καλών Τεχνών (ΕΠΑΣΚΤ), που φιλοξένησε τις τρεις πρώτες εκθέσεις, δεν υπάρχει πια. Τελευταία φορά που πέρασα υπήρχε μια ξεβαμμένη εκτύπωση στην πόρτα που έγραφε «Μουσείο Νέας Ελληνικής Τέχνης». Ο  χώρος κλειστός και φανερά παραδομένος στον χρόνο. Είμαι σίγουρος πως πολλοί –και όχι μόνο οι «καλοτεχνίτες»– αναπολούν ακόμη εκείνο τον υπέροχο χώρο και το καφέ στην αυλή του.

    Τότε ακόμη δεν υπήρχε η κυριαρχία των social. Για να διαφημιστεί μια έκθεση έπρεπε να σταλούν αρκετό καιρό πριν δελτία Τύπου σε εφημερίδες και έντυπα. Εκείνη την εποχή κυριαρχούσε η τρέλα των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Μια –αφελής όπως αποδείχτηκε– αισιοδοξία για το μέλλον ήταν διάχυτη στους περισσότερους.

    Η ελληνική σκηνή των κόμικς δεν ήταν φυσικά τόσο οργανωμένη όσο σήμερα. Δεν υπήρχαν τα μεγάλα φεστιβάλ που συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμο, με μοναδική εξαίρεση το φεστιβάλ της Βαβέλ. Δεν ήταν επίσης τόσο εύκολο όσο σήμερα για τους δημιουργούς να αυτο-εκδίδουν το έργο τους.

    Σε μια τέτοια πραγματικότητα, στα τέλη του 2002 με αρχές του 2003, είχα την ιδέα να συγκεντρωθούμε δημιουργοί κόμικς, αλλά και εικονογράφοι, για να εκθέσουμε τη δουλειά μας. Όντας ήδη μέλος της ΕΠΑΣΚΤ –και αργότερα πρόεδρός της–, η οποία ήδη φιλοξενούσε υψηλού επιπέδου εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, είχα λύσει εξαρχής ένα μεγάλο πρόβλημα: την εξεύρεση κατάλληλου χώρου.

    Τότε δεν φανταζόμουν πως 20 χρόνια μετά η έκθεση Εν αιθρία θα συνεχιζόταν με εκατοντάδες δημιουργούς να έχουν συμμετάσχει μες στα χρόνια. Μάλιστα η αρχή ήταν μάλλον φτωχική, μιας και συμμετείχαν μόλις 21 δημιουργοί.

    Από την αρχή ήθελα να υπάρχει ελευθερία στους δημιουργούς, γι’ αυτό δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Το ίδιο συνέβη και στις επόμενες εκθέσεις

    Θυμάμαι μάλιστα πως έκαστος των συμμετεχόντων δώσαμε το ποσό των πέντε ευρώ για τα χαρτόνια και τις ταινίες διπλής όψεως που χρειαζόμασταν για το στήσιμο των έργων.

    Από την αρχή ήθελα να υπάρχει απόλυτη ελευθερία στους δημιουργούς, γι’ αυτό δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Το ίδιο συνέβη και στις επόμενες εκθέσεις και –χωρίς να μπορώ να καταλάβω γιατί– προκαλεί ακόμη και σήμερα εντύπωση.

    Στα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης είχε προκηρυχθεί 24ωρη απεργία στα μέσα μεταφοράς. Όλοι περιμέναμε πως η έκθεση θα ξεκίναγε μεταξύ συγγενών και φίλων. Όμως τελικά οι επισκέπτες των εγκαινίων ξεπέρασαν τους 1.500, ένας αριθμός εξωπραγματικός.

    Και αφού «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», τα πάντα ήταν πιο εύκολα την επόμενη χρονιά, με ολοένα και περισσότερο κόσμο να θέλει να συμμετέχει. Έτσι η έκθεση ταξίδεψε στα Γιάννενα, στην ιταλική πόλη Ίσπρα και τη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, μετά την ΕΠΑΣΚΤ, ακολούθησαν ο πολυχώρος The Box, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο. Φέτος, στην επετειακή έκθεση για τα 20 χρόνια, πήγαμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

    Η Εν αιθρία συνεχίζει με νεότερους και πιο έμπειρους δημιουργούς, πάντοτε χωρίς συγκεκριμένο θέμα, να αποτελεί ένα είδος «χρονικού αποτυπώματος» της ελληνικής σκηνής της 9ης τέχνης.

    Φέτος λοιπόν γιορτάζουμε τα 20 μας χρόνια και όπως μου αρέσει να λέω συχνά: «Όσοι πιστοί προσέλθετε».

    •••

    H ομαδική έκθεση comics και εικονογράφησης Εν αιθρία 11 παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2024.

    banner_300_250
    Picture of Γαβριήλ Τομπαλίδης
    Ο Γαβριήλ Τομπαλίδης είναι εικαστικός, δημιουργός κόμικς, επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής στις εκδόσεις Μικρός Ήρως και δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής των εκθέσεων Εν Αιθρία

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Ιντιάνα Τζόουνς
    Long

    Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον Ιντιάνα Τζόουνς

    Η ζωή και οι περιπέτειες του Ιντιάνα Τζόουνς μέσα από τις ταινίες, τη σειρά, τις νουβέλες, τα κόμικς και τα video games. Η καινούργια ταινία της σειράς Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου προβάλλεται πλέον στο κανάλι Disney+

    Photo

    Εικόνες του κόσμου μας με τον φακό του Νικόλα Γιακουμίδη

    Η έκθεση «Νίκος Γιακουμίδης (1963-2022): Μια μικρή αναδρομή στο έργο του», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2023, παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα μιας ταραγμένης εποχής που κατέγραψε ο πρόωρα χαμένος φωτοδημοσιογράφος