Skip to content
Home » Ένα αντίο για τον σπουδαίο Σπύρο Φυτράκη

Ένα αντίο για τον σπουδαίο Σπύρο Φυτράκη

  Ένα αντίο για τον σπουδαίο Σπύρο Φυτράκη

  Published

  Ένα αντίο για τον σπουδαίο Σπύρο Φυτράκη

  Published
  Η δικηγόρος Έφη Μουγκαράκη αποχαιρετά τον σπουδαίο Σπύρο Φυτράκη, την εμβληματική μορφή της μαχητικής υπερασπιστικής δικηγορίας και ακούραστο υπερασπιστή των ελευθεριών και των δικαιωμάτων

  Πώς πεθαίνει ένας άντρας;

  Κι όμως κερδίζει κανείς το θάνατό του, το δικό του θάνατο, που δεν ανήκει σε κανέναν άλλον.

  Γ. Σεφέρης, Η τελευταία μέρα, Ημερολόγιο Καταστρώματος Α΄, 1939

  Ο Σπύρος Φυτράκης ανήκει σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που είναι αδύνατο να τους ξεχάσεις αν τους έχεις γνωρίσει. Χαρισματικός εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών και ανακριτικών γραφείων, με ιδιαίτερο εκτόπισμα στο ακροατήριο, υπερταλαντούχος.

  Συνδύαζε μοναδικά ευφυΐα και σεμνότητα, αυτοπεποίθηση και αθωότητα, χιούμορ και σοβαρότητα. Αυθεντικός και πηγαίος, σε μαγνήτιζε και σε κέρδιζε αμέσως. Μπορούσε να κινείται με χαρακτηριστική άνεση παντού, χωρίς όμως να ταλαντεύεται ούτε να υποχωρεί. Μέχρι και ο πατήρ Μητσοτάκης έσπευσε να τον γνωρίσει στο Μαράθι, μες στη θάλασσα, και μιλούσε, λέει, μαζί του επί μία ώρα.

  Για όσους γνωρίσαμε τον Σπύρο Φυτράκη έστω για λίγο ή συνεργαστήκαμε μαζί του σε υποθέσεις οι στιγμές ήταν μαγικές. Για μένα μαγικές, γιατί ήταν από εκείνους που σε άφηναν στ’ αλήθεια να τους γνωρίσεις, που παραχωρούσαν έναν αδιόρατο χώρο όπου μπορούσες να αισθανθείς βολικά, ζεστά, άνετα, να γελάσεις, να θαυμάσεις, να διδαχθείς και μέσα σε όλο αυτό να νιώθεις ισότιμα και συντροφικά.

  Το ουδείς αναντικατάστατος δεν είναι δόγμα. Και δεν ισχύει για τον Σπύρο Φυτράκη. Ήταν εντελώς σπάνια η σπουδαία μορφή του, το καλούπι του έσπασε και δεν φαίνεται ότι θα ξαναϋπάρξει.

  Φεύγοντας παίρνει μαζί του και μια ολόκληρη εποχή, στα απόνερα έστω της οποίας προλάβαμε πολλοί από εμάς να ακροπατήσουμε.

  Ο Σπύρος Φυτράκης δεν μένει μόνο αξέχαστος κυριολεκτικά, αλλά αισθάνομαι ότι παραμένει μέσα μας με έναν τρόπο σαν να τον περιέχουμε.

  Αντίο, σπουδαίε Σπύρο Φυτράκη. Σ’ ευχαριστούμε για όλα. Κρατώ πάντα τις ιστορίες σου με τη φωνή σου και με την κρητική σου προφορά, που τόσο μ’ άρεσε

  Σαν να περιέχουμε κάτι από αυτό που μας έδωσε κι εμείς το πήραμε με λαχτάρα, κάτι από αυτό που εκπροσωπούσε κι εμείς θέλαμε να ανήκουμε. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά εμπρός στο αμετάκλητο και μέσα σε μια εποχή που δεν ευνοεί πια ούτε την ωραία τρέλα.

  Αντίο, σπουδαίε Σπύρο Φυτράκη. Σ’ ευχαριστούμε για όλα. Κρατώ πάντα τις ιστορίες σου με τη φωνή σου και με την κρητική σου προφορά, που τόσο μ’ άρεσε. Κρατώ την αθωότητα και την πηγαία ευγένεια, δείγμα μιας εποχής και μιας πλευράς της Κρήτης που τόσο με συγκινεί.

  Όμως πώς πεθαίνει ένας άντρας…

  banner_300_250
  Picture of Έφη Μουγκαράκη
  Η Έφη Μουγκαράκη είναι δικηγόρος

  MORE STORIES

  Δημήτρης Καττής_Με συνέλαβαν αναίτια, με έστειλαν στο νοσοκομείο και με δικάζουν! shortstoriesgr
  Short

  Με συνέλαβαν αναίτια, με έστειλαν στο νοσοκομείο και με δικάζουν

  Ο Δημήτρης Καττής, λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, γράφει στο Short Stories για όσα έζησε στις 17 του Νοέμβρη 2020, όταν χτυπήθηκε αναίτια από αστυνομικούς και συνελήφθησαν ο ίδιος, τα παιδιά του και φίλοι τους

  τεμπονερας shortstories
  Short

  Το 48ωρο από τη δολοφονία Τεμπονέρα έως το λαμπάδιασμα του Κ. Μαρούση

  Ο Δημήτρης Λένης γράφει στο Short Stories για την ένταση και την έκταση των γεγονότων που έζησε στην Πάτρα και στην Αθήνα, τον Γενάρη του 1991, μέσα σε ένα 48ωρο από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα που έμοιαζε με αιωνιότητα

  Βόλο καψιμο σκουπιδιών SHORT STORIES
  Short

  Η δικαστική απόφαση στον Βόλο που δικαίωσε ακτιβιστές απέναντι σε πολυεθνική

  Ο Νίκος Παναγιωτίδης εξηγεί στο Short Stories πώς η αθώωση τριών συμπολιτών του στον Βόλο (ύστερα από μήνυση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – LafargeHolcim για την ακτιβιστική δράση τους) είναι ιστορικής σημασίας για το οικολογικό κίνημα