Skip to content
Home » News » Ένα σπίτι στην Ύδρα που επέστρεψε στην οικογένειά του

Ένα σπίτι στην Ύδρα που επέστρεψε στην οικογένειά του

  Ένα σπίτι στην Ύδρα που επέστρεψε στην οικογένειά του

  Published

  Ένα σπίτι στην Ύδρα που επέστρεψε στην οικογένειά του

  Published
  Η Κέλλυ Φωτοπούλου γράφει στο Short Stories για τον καρμικό τρόπο που το σπίτι του πατέρα της στην Ύδρα πέρασε και πάλι στην ιδιοκτησία της οικογένειάς της

  Το μικρό σπίτι στην Ύδρα με τον μεγάλο κήπο είχε ελιές, αμυγδαλιές, έναν κάκτο ψηλό σαν κυπαρίσσι από τον οποίο άνθιζε ένα εξαιρετικής ομορφιάς λουλούδι και ένα γιασεμί απλωμένο στον μαντρότοιχο. Τα ξαδέλφια μαζευόμασταν τα Σαββατοκύριακα εκεί και κοιμόμασταν με τη γιαγιά μας στρωματσάδα ή σε ντιβάνια.

  Ο παππούς ασβέστωνε το σπίτι και έψηνε στον ξυλόφουρνο στην αυλή. Μια λευκή κούνια φερ-φορζέ με θέα το λιμάνι μας υποδεχόταν στον κήπο. Όμως ο μικρός αυτός παράδεισος δεν μας ανήκε πια.

  Τον Ιούλιο του 1990 ο πατέρας μου Κωνσταντίνος, καλλιτέχνης στην καρδιά και την ψυχή, αναγκάστηκε να πουλήσει το μητρικό του σπίτι στην Ύδρα, στην περιοχή Κιάφα. Με πόνο καρδιάς το αποχωρίστηκε. Πουλήθηκε μες στις δύο πρώτες εβδομάδες από τη στιγμή που μπήκε η αγγελία πώλησης. Ένα ζευγάρι αρχιτεκτόνων ήταν οι νέοι ιδιοκτήτες.

  Τα χρέη ξεπληρώθηκαν αλλά η καρδιά του μπαμπά είχε ηττηθεί. Μετακομίσαμε στην πλατεία Αμερικής και επισκεπτόμασταν την Ύδρα μόνο τα καλοκαίρια.

  Το 2021 πήρα τη μεγάλη απόφαση: μετακόμισα με την κόρη μου από την Αθήνα στο νησί. Όμως η ενοικίαση ή η αγορά σπιτιού από Υδραίο μοιάζει αδύνατη καθώς τα περισσότερα πωλούνται πανάκριβα σε ξένους αγοραστές.

  Τι είχε γίνει όμως 31 χρόνια μετά το σπίτι της Κιάφας; Γιατί ποτέ δεν είδαμε ξανά τους ιδιοκτήτες του; Τον χειμώνα του 2022 έπεσε η σκεπή του· περνούσα απέξω και το έβλεπα να ρημάζει.

  Ο πατέρας μου με εκλιπαρούσε, εφόσον έψαχνα για σπίτι, να τηλεφωνήσω στην ιδιοκτήτρια. «Όχι!» του έλεγα με επιμονή. «Είναι ψηλά, πώς θα πηγαίνει το παιδί στο σχολείο; Είναι ερείπιο, είναι μικρό…». «Άκουσέ με» μου έλεγε, «θα το φτιάξεις σιγά σιγά».

  Ένα πρωινό με παίρνει τηλέφωνο και ο άνθρωπος που ποτέ δεν είχε γκρινιάξει για την υγεία του μου είπε: «Παιδί μου, δεν νιώθω καλά».

  Βλέπουμε με την αδελφή μου το παράθυρο της κουζίνας και νομίζουμε ότι είμαστε παιδιά και παίζουμε στην αυλή, ενώ η γιαγιά μας πλένει τα πιάτα μέσα

  Λίγες ημέρες μετά και ενώ είμαι στο αεροδρόμιο του Μιλάνου, να σου τηλέφωνο από την αδελφή μου. Ανάμεσα σε κακό σήμα και αναφιλητά ακούω:

  O μπαμπάς πέθανε.

  – Ποιανού ο μπαμπάς πέθανε;

  – Ο δικός μας μπαμπάς!

  Τώρα πια ήθελα να αγοράσω το σπίτι. Οι αντιστάσεις είχαν καμφθεί.

  Λίγες ημέρες αργότερα μίλησα στη γραμματέα της ιδιοκτήτριας, της Τριάδας. «Είναι απασχολημένη. Θέλετε να της αφήσετε κάποιο μήνυμα;». Τις επόμενες ημέρες έλαβα ένα ζεστό τηλεφώνημα από εκείνη. Μου είπε ότι αυτό το διάστημα συζητούσε με τον άντρα της την πώληση του σπιτιού. Η αρχή είχε γίνει…

  Από αυτό το τηλεφώνημα πέρασε ένας χρόνος περίπου. Μικρές ψυχολογικές αμφιταλαντεύσεις από τη μεριά της και τη δική μου, μια προσφορά Γάλλων μεγαλύτερη από τη δική μου. Καταλήξαμε σε συμβόλαιο πώλησης στις 3/7/23.

  Ένα μικρό θαύμα είχε συμβεί. Το σπίτι αυτό ένωσε τις προηγούμενες γενιές με τις επόμενες. Ζωντάνεψαν ξανά οι αναμνήσεις. Βλέπουμε με την αδελφή μου το παράθυρο της κουζίνας και νομίζουμε ότι είμαστε παιδιά και παίζουμε στην αυλή, ενώ η γιαγιά μας πλένει τα πιάτα μέσα.

  Το σπίτι του πατέρα μου έχει γυρίσει ξανά στην οικογένειά μας. Το νησί χάρηκε, μου έδωσαν συγχαρητήρια και μοιράστηκαν τη χαρά μου.

  Και η ψυχή του πατέρα μου ίσως να έχει γαληνέψει…

  banner_300_250
  Κέλλυ Φωτοπούλου
  Η Κέλλυ Φωτοπούλου είναι σχεδιάστρια και ιδιοκτήτρια του καταστήματος ρούχων Kashish

  Κεντρική φωτογραφία
  Κέλλυ Φωτοπούλου

  MORE SHORT STORIES

  θανος αλεξανδρης μαλβινα καραλη shortstories
  Short

  Ο Θάνος Αλεξανδρής, η Μαλβίνα Κάραλη και το underground

  O Θάνος Αλεξανδρής γράφει στο Short Stories για το πως ενώ ονειρευόταν ανταποκρίσεις από μέτωπα πολεμικών συρράξεων, βρέθηκε σε δημοσιογραφική αποστολή σε ταβέρνα στο Παγκράτι με «εντολή» της Μαλβίνας Κάραλη

  βιβλιοπωλείο κερκυρα Καζαντζάκης SHOSTSTORIESGR
  Short

  Ένας απρόβλεπτος κλέφτης βιβλίων στην Κέρκυρα

  Η Πέπη Γιάννου γράφει στο Short Stories για έναν φοιτητή που κατέφυγε στην κλοπή στο βιβλιοπωλείο Ζερβόπουλου στην Κέρκυρα προκειμένου να διαβάσει ένα συγκεκριμένο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη