Skip to content
Home » Ένα ξεχωριστό λουλούδι για τον Επιτάφιο του χωριού μου

Ένα ξεχωριστό λουλούδι για τον Επιτάφιο του χωριού μου

    Ένα ξεχωριστό λουλούδι για τον Επιτάφιο του χωριού μου

    Published

    Ένα ξεχωριστό λουλούδι για τον Επιτάφιο του χωριού μου

    Published
    Ο Αλέκος Μόσχος γράφει στο Short Stories για τα παιδικά του χρόνια, όταν ένα ταπεινό αλλά ξεχωριστό λουλούδι ήταν απαραίτητο στον στολισμό του Επιταφίου στο χωριό του στη Θεσπρωτία

    Κάποιες ημέρες του χρόνου είναι τυπωμένες στη μνήμη μας για πράγματα, έθιμα, συνήθειες από τα παιδικά μας χρόνια. Για μένα μια τέτοια ημέρα είναι η Μεγάλη Παρασκευή.

    Την ημέρα αυτή γίνονταν στο χωριό μου, ένα χωριό της θεσπρωτικής πεδιάδας, το στόλισμα του Eπιτάφιου, όπως σε όλα τα χωριά και τις πόλεις της χώρας. Όμως αυτό δεν ήταν από μόνο του αρκετό. Οι πασχαλιές και οι βιολέτες, κατεξοχήν λουλούδια της Λαμπρής, όπως και τα τριαντάφυλλα, τα γαρίφαλα, τα κρίνα και άλλα λουλούδια δεν έλειπαν και από τον δικό μας Επιτάφιο, προσφέροντας χρώματα και μυρωδιές στη μικρή μας εκκλησία. Όμως…

    Όμως στον δικό μας Επιτάφιο χρειαζόταν κάτι ακόμη. Έπρεπε να στολιστεί και με κάτι ξεχωριστό. Κάτι ταπεινό μεν στην όψη, έντονα ευχάριστο δε στην οσμή. Κάτι που δεν φύτρωνε στις αυλές, στους κήπους και στις γλάστρες του χωριού.

    Τα δεκάχρονα πάνω κάτω παιδιά του χωριού ξυπνούσαμε νωρίς αυτή την ημέρα. Και τραβάγαμε σιαπάνω, στο βουνό. Περνούσαμε από τη Σκουμπ – Πλιάκα, τη Σκάλα Μικρή και τη Σκάλα Μεγάλη και φτάναμε στο Τσιούχτι, την κορυφή του βουνού. Εκεί, δίπλα στο παλιό καμένο ξωκκλήσι του προφήτη Ηλία, εκτός από το χορτάρι, τη ρίγανη και τις σκάρπες, φύτρωνε και ο αμάραντος.

    Όχι τίποτε αποξηραμένα άνθη τύπου gompherna globosa –μην παρεξηγηθώ–, αλλά ο ένας και μοναδικός αμάραντος, που όπως λέει και το παραδοσιακό άσμα «Φυτρώνει μες στα δίκορφα, στις πέτρες στα λιθάρια. Ποτέ του δε ποτίζεται και δε κορφολογιέται. Τον τρών’ τα λάφια και ψοφούν, τ’ αγρίμια κι ημερεύουν».

    Έπρεπε να στολιστεί με κάτι ξεχωριστό, ταπεινό στην όψη, αλλά έντονα ευχάριστο στην οσμή. Που δεν φύτρωνε στις αυλές, στους κήπους και στις γλάστρες

    Αυτός ο αμάραντος. Το φυτό που φρόντιζε να τιμωρήσει όποιον τολμούσε να το μυρίσει με τη δροσιά. Κάτι ήξερε και ο γείτονάς μου ο Τάκης που πάντα βιαστικός όπως ήταν, δεν πρόσεχε ποτέ αυτήν τη μικρή λεπτομέρεια. Ακόμη θυμάμαι πως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, το πρόσωπο του γινόταν κόκκινο πουά από τα εξανθήματα που έβγαζε επειδή μύριζε με τη δροσιά τον αμάραντο.

    Αυτό το φυτό ήταν το απαραίτητο συμπλήρωμα στον Επιτάφιο του χωριού μας. Το βράδυ, μετά την περιφορά του Επιταφίου και την επιστροφή του στην εκκλησία, γίνονταν το μοίρασμα των λουλουδιών. Εκεί έτρεχαν όλες και όλοι για να προλάβουν να πάρουν λίγα κλαδάκια αμάραντου.

    Ωραίες εικόνες, ωραία χρώματα, ωραίες μυρωδιές, ωραίες μνήμες.

    banner_300_250
    Picture of Αλέκος Μόσχος
    Ο Αλέκος Μόσχος είναι εκπαιδευτικός

    MORE STORIES

    Αλέκος-Μόσχος_κινέζικη-φιλοσοφία_χωριό-Θεσπρωτίας_shortstories
    Short

    Τι γυρεύουν Κινέζοι φιλόσοφοι σε ένα καφενείο του θεσπρωτικού κάμπου;

    Ο Αλέκος Μόσχος γράφει στο Short Stories για ένα ευτράπελο περιστατικό στο καφενείο, σε ένα χωριό του κάμπου της Θεσπρωτίας. Μια ιστορία με Κινέζους φιλόσοφους, λιοντάρια, σκύλους, γαϊδάρους, μαϊμούδες και σύγκρουση γενεών