Skip to content
Home » Ένας αποχαιρετισμός στον δάσκαλό μου Γιάννη Μαρκαντωνάκη

Ένας αποχαιρετισμός στον δάσκαλό μου Γιάννη Μαρκαντωνάκη

    Ένας αποχαιρετισμός στον δάσκαλό μου Γιάννη Μαρκαντωνάκη

    Published
    Η Λαμπρινή Μποβιάτσου με το πορτρέτο του Γιάννη Μαρκαντωνάκη, που φιλοτέχνησε και του χάρισε η ίδια μετά τη λήξη της τελευταίας έκθεσής της στον Χώρο Τέχνης Χανίων (2023)

    Ένας αποχαιρετισμός στον δάσκαλό μου Γιάννη Μαρκαντωνάκη

    Published
    Η Λαμπρινή Μποβιάτσου με το πορτρέτο του Γιάννη Μαρκαντωνάκη, που φιλοτέχνησε και του χάρισε η ίδια μετά τη λήξη της τελευταίας έκθεσής της στον Χώρο Τέχνης Χανίων (2023)
    Η εικαστικός Λαμπρινή Μποβιάτσου αποχαιρετά μέσα από το Short Stories τον πρωτοποριακό Χανιώτη καλλιτέχνη Γιάννη Μαρκαντωνάκη, δάσκαλο και μέντορά της, που έφυγε από τη ζωή στις 14 Απριλίου

    Μου ζητήθηκε να μιλήσω για σένα, δάσκαλέ μου, Γιάννη Μαρκαντωνάκη. Να μιλήσω για σένα, φίλε μου, Γιάννη Μαρκαντωνάκη. Αυτονόητο και ανακουφιστικό το ναι, αφού πάντα θα μιλάω για σένα, παρόλο που μου είναι αδιανόητη η αιτία.

    Τα τελευταία τριάντα οχτώ χρόνια, από κοντά ή από μακριά, ήσουν εδώ για να με συμβουλέψεις, να με ενθαρρύνεις, να μου προτείνεις, να με εμπνεύσεις, να με επιβραβεύσεις, να μου αποδώσεις χαρακτηρισμούς και αξία που δεν ξέρω αν τους αξίζω.

    Στα δεκατέσσερά μου χρόνια κατέβηκα πρώτη φορά μαζί με την αδελφή μου Αναστασία τη σκάλα που οδηγούσε στο εργαστήρι σχεδίου που διατηρούσες τότε. Ήρθαμε να μας διδάξεις σχέδιο για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών. Εκεί ξεκίνησε για μένα η καταβύθιση στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης.

    Το ήσυχο ρομαντικό κοριτσάκι που έβλεπε σχήματα στα σύννεφα από το μπαλκόνι του και τα ζωγράφιζε –αυτό που κατά βάθος παραμένω ακόμη– βρέθηκε έκπληκτο στο φυσικό περιβάλλον ενός πληθωρικού σύγχρονου καλλιτέχνη με τις ανατρεπτικές, τρικυμιώδεις, σπλαχνικές, βαθιά νοητικές αναζητήσεις του.

    Έμαθα σχέδιο μαζί σου, αλλά έμαθα κι εμένα. Έμαθα να ζω καλλιτεχνικά και να ζω στο έπακρο με ειλικρίνεια και πάθος. Θυμάμαι, μου είχες πει: «Λαμπρινή, έχεις λάμψη και θα βρεθούν κάποιοι να σε πολεμήσουν. Εσύ να συνεχίσεις τον δρόμο σου με αξιοπρέπεια». Μου έμαθες να μην το βάζω κάτω.

    Την τελευταία φορά που σε είδα ήρθα ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση. Ήσουν ξαπλωμένος στον καναπέ και βλέπατε με την αγαπημένη σου Ζωή την ταινία Μεταμόρφωση, που γύρισε πρόσφατα για σένα ο Κωνσταντίνος Αθουσάκης. Ήπια έναν ελληνικό καφέ. Κάποια στιγμή ανασηκώθηκες και είπες στη Ζωή: «Αχ, Ζωή, φτιάξε μου κι εμένα ένα καφεδάκι που τον ζήλεψα». Έτσι ήσουν. Δεν το έβαζες κάτω ποτέ.

    Θα βρίσκεσαι στον «Ίκαρο», το εξαιρετικό γλυπτό σου, που έπεσε μεν, αφού όμως πρώτα κατάφερε να πετάξει. Σπουδαίο. Όπως κι εσύ, Γιάννη Μαρκαντωνάκη

    Θα σε παρομοίαζα με φυσικό φαινόμενο, Γιάννη. Με ένα ηφαίστειο που εκτοξεύεις τη λάβα της τέχνης σου σε κάθε κατεύθυνση, διαμορφώνοντας, αναστατώνοντας το τοπίο γύρω σου, με τα χρώματα, τις ύλες, τις υφές, τα κείμενα, τα όνειρα, τα βιβλία, τις σκέψεις.

    Η πλούσια καλλιτεχνική σου παραγωγή δεν μένει στο προσωπικό βίωμα, αν και αφορμάται από αυτό. Γίνεται συλλογικό βίωμα που αγκαλιάζει πρώτα απ’ όλα τους θεατές σου. Έπειτα τους καλλιτέχνες και τους φίλους σου, στους οποίους μου έκανες την τιμή να με συμπεριλάβεις. Αλλά και τους πάμπολλους συγγραφείς, στοχαστές, ποιητές, ζωγράφους, στους οποίους συχνά αναφέρεσαι μέσα από τα έργα σου και τα κείμενά σου.

    Μια κινητή βιβλιοθήκη, ζεστή, σουρεαλιστική και οικεία είναι το μυαλό σου. Όπως και ο χώρος σου, ο Χώρος Τέχνης Χανίων, όπου είχα την τύχη να εκθέσω πριν από δυο χρόνια τα έργα μου, τον Μίτο του χρόνου, και να σε ζήσω στην καθημερινότητα μαζί με τον άγγελό σου, την αγαπημένη σου Ζωή, και τους αμέτρητους φίλους σου που έβρισκαν ερχόμενοι εκεί μια ζεστή γωνιά επικοινωνίας και στοχασμού.

    Είχαμε προγραμματίσει την έκθεση, όταν έμαθες το νέο της αρρώστιας σου και μου είπες: «Λαμπρινή, έχω καρκίνο. Ακυρώνω όλες τις εκθέσεις εκτός από τη δική σου». Τι ύψιστη τιμή.

    Ένα σκεύος γνώσης είναι το μυαλό σου και ο χώρος σου, ένα αγγείο που μετέφερε το πολύτιμο υλικό σου, την αστείρευτη ενέργεια, την έμπνευση, τη ζεστή, παλλόμενη, γενναιόδωρη καρδιά σου.

    Ο χώρος υπάρχει, όπως κι εσύ. Εκεί θα βρίσκεσαι πάντα κι εκεί θα σε βρίσκουμε οι σύγχρονοί σου, αλλά και οι γενιές που θα ’ρθουν ύστερα από εμάς. Θα βρίσκεσαι στον Ίκαρο, το εξαιρετικό γλυπτό σου, που έπεσε μεν, αφού όμως πρώτα κατάφερε να πετάξει. Σπουδαίο. Όπως κι εσύ, Γιάννη Μαρκαντωνάκη.

     

    banner_300_250
    Picture of Λαμπρινή Μποβιάτσου
    Η Λαμπρινή Μποβιάτσου είναι εικαστικός

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προοσωπικό άρχειο της Λαμπρινής Μποβιάτσου

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Meni Seiridou_gynaikon-agalmata-stous-dromous Θεσσαλονίκης
    Short

    Γυναικών αγάλματα στους δρόμους της πόλης

    Η φωτογράφος Μένη Σεϊρίδου αφηγείται στο Short Stories πώς της γεννήθηκε η ιδέα, περπατώντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και παρατηρώντας τα γλυπτά στον δημόσιο χώρο, να ξεκινήσει το project «Γυναικών αγάλματα»

    Ίνγκμπερτ Μπρουνκ γλύπτης νάξος
    Short

    Ο Γερμανός γλύπτης που αγάπησε τη Νάξο

    Ο Γερμανός γλύπτης Ίνγκμπερτ Μπρουνκ, ο οποίος επέλεξε να ζει στη Νάξο εδώ και 40 χρόνια και να δουλεύει με ναξιώτικο μάρμαρο, γράφει στο Short Stories για όσα τον μάγεψαν στο κυκλαδίτικο νησί

    Σοφία Βασάλου_Ένα απλό «εις το επανιδείν, Δάσκαλε» για τον Νίκο Μίνω
    Short

    Ένα απλό «εις το επανιδείν, Δάσκαλε» για τον Νίκο Μίνω

    Η συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης Σοφία Βασάλου γράφει στο Short Stories για την απώλεια του Νίκου Μίνου, του ανθρώπου που κατάφερε την αναγνώριση και εδραίωση της επιστήμης της συντήρησης στον ελλαδικό χώρο, ο οποίος απεβίωσε αιφνιδίως στις 30.10.2023