Skip to content
Home » Ένας Έλληνας περιμένει την άνοιξη πάνω από τον αρκτικό κύκλο

Ένας Έλληνας περιμένει την άνοιξη πάνω από τον αρκτικό κύκλο

  Ένας Έλληνας περιμένει την άνοιξη πάνω από τον αρκτικό κύκλο

  Published
  Ο παγωμένος ποταμός Kemijoki στο Kemijärvi στη Φινλανδία (λήψη εικόνας: 14 Μαΐου 2024)

  Ένας Έλληνας περιμένει την άνοιξη πάνω από τον αρκτικό κύκλο

  Published
  Ο παγωμένος ποταμός Kemijoki στο Kemijärvi στη Φινλανδία (λήψη εικόνας: 14 Μαΐου 2024)
  Ο μουσικός Γεώργιος Μπαντούκ Αποστολάκης, που ζει βορειότερα από τον αρκτικό κύκλο, αφηγείται στο Short Stories πώς τον Μάιο μια σημαδούρα, χωμένη στον πάγο, «φέρνει» την άνοιξη στη Λαπωνία

  Μάιος στο δεύτερο πια δεκαήμερο. Τα χιόνια έχουν πέσει από τις στέγες και από τα δέντρα. Γύρω από τα δέντρα φαίνονται περιοχές ελεύθερες από χιόνι, που μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Οι πάγοι και τα χιόνια έχουν φύγει και από τους δρόμους. Ξαναθυμόμαστε ότι οι δρόμοι είναι καλυμμένοι με σκούρα άσφαλτο και όχι πάγο.

  Περπατάμε λίγο πιο ελεύθερα. Χωρίς να φοβόμαστε ότι κάθε δεύτερο βήμα κινδυνεύουμε να φάμε τη γλίστρα της ζωής μας. Κι εδώ στο Kemijärvi της Φινλανδίας, λίγο βορειότερα από τον αρκτικό κύκλο, πάνω από τη γέφυρα του ποταμού Kemijoki, μια σημαδούρα είναι χωμένη στον πάγο. Όλοι περιμένουν τη στιγμή που τα νερά θα αρχίσουν ξανά να κυλούν και η σημαδούρα θα περάσει κάτω από τη γέφυρα.

  Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο είναι οι έξι μήνες που είναι σχεδόν απίθανο, έως και αδύνατο, να δεις κάπου έξω νερό να κυλάει. Ο Kemijoki, ο μεγαλύτερος ποταμός της Φινλανδίας, είναι και αυτός παγωμένος από άκρη σε άκρη.

  Στο χωριό Räisälä το ποταμόπλοιο βγαίνει εκτός υπηρεσίας και όλοι περνάνε το ποτάμι οδηγώντας πάνω στον πάγο. Πάγος τόσο παχύς που αντέχει και φορτηγό. Τον Μάιο οι θερμοκρασίες είναι συνήθως πάνω από το μηδέν. Οι πάγοι αρχίζουν να λιώνουν. Ο πάγος σπάει σε μικρότερα κομμάτια και ξεκινάει να κυλάει προς τα νότια, στις εκβολές του ποταμού στον Βοθνικό κόλπο, στο βορειότερο άκρο της Βαλτικής.

  Οι κύκνοι και άλλα πουλιά έχουν επιστρέψει. Το ήσυχο τοπίο του παγωμένου ποταμού έχει μεταμορφωθεί εντελώς. Τα χελιδόνια; Όχι ακόμη. Θυμάμαι ότι στην Ελλάδα ήταν το σημάδι της άνοιξης. Στη Λαπωνία λένε ότι το χελιδόνι φέρνει το καλοκαίρι.

  Οι μέρες έχουν μεγαλώσει για τα καλά. Εδώ, βορειότερα από τον αρκτικό κύκλο, για σχεδόν τέσσερις μήνες δεν πρόκειται να δούμε κανονική νύχτα. Έξω έχει τόσο φως που μπορείς να διαβάζεις χωρίς να ανάψεις το φως όλο το εικοσιτετράωρο.

  Από τον Απρίλιο στο Kemijärvi πέφτουν τα στοιχήματα για την ημερομηνία που η σημαδούρα θα αρχίσει να κουνιέται και το ποτάμι θα αρχίσει να κυλάει

  Από τον Απρίλιο στο Kemijärvi πέφτουν τα στοιχήματα για την ημερομηνία και την ώρα που η σημαδούρα θα αρχίσει να κουνιέται και θα φύγει κάτω από τη γέφυρα.

  Το νερό κυλάει πια από κάτω, αλλά ο ποταμός Kemijoki για λίγες μέρες είναι ένα τεράστιο στρώμα κινούμενου πάγου. Κάθομαι σε ένα μέρος κοντά στο ποτάμι και βλέπω μεγαλύτερα και μικρότερα κομμάτια πάγου να φεύγουν –άλλοτε αργά, άλλοτε πιο γρήγορα– σε απίστευτη ποικιλία σχημάτων.

  Υπήρξαν χρονιές που η άνοιξη ήρθε πολύ νωρίς και η σημαδούρα χάθηκε πριν βγει ο Απρίλιος. Πριν από λίγα χρόνια το ρεκόρ έγινε και από την ανάποδη: 23 Μαΐου. Συνήθως τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου οι ειδικοί και οι «προφήτες» της περιοχής δίνουν τις εκτιμήσεις τους. Τα χρήματα από τα στοιχήματα πηγαίνουν σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό.

  Φέτος δεν πρόλαβα να βάλω στοίχημα. Είχα μια ημερομηνία στο μυαλό μου, αλλά θα είχα χάσει. Σήμερα, 14 Μαΐου, η σημαδούρα είναι ακόμη στη θέση της. Αλλά όχι για πολύ όπως φαίνεται. Λένε ότι η θερμοκρασία θα ανέβει πάνω από τους 10 βαθμούς για πρώτη φορά το 2024. Και για λίγο λιγότερο από έξι μήνες θα χαιρόμαστε να βλέπουμε το ποτάμι που κυλάει.

  banner_300_250
  Picture of Γεώργιος Μπαντούκ Αποστολάκης
  Ο Γεώργιος Μπαντούκ Αποστολάκης είναι μουσικός

  Κεντρική φωτογραφία
  Γεώργιος Μπαντούκ Αποστολάκης

   

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Θεσσαλονίκη shortstoriesgr
  Photo

  Αιώνια Θεσσαλονίκη: Μια υπαρξιακή ακτινογραφία της πόλης

  Στο λεύκωμα «Αιώνια Θεσσαλονίκη – Ένα συλλογικό στιγμιότυπο στον 21ο αιώνα» η φωτογραφική ματιά σύγχρονων καλλιτεχνών και η συγγραφική πένα σύγχρονων λογοτεχνών σκιαγραφούν την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα

  PAGAN short stories gr
  Short

  H γνωριμία που οδήγησε στη γέννηση των PAGAN

  Ο Σταύρος Τσουμάνης ξεδιπλώνει στο Short Stories το χρονικό της πρώτης του συνάντησης με τον Μάρκο Παύλου και την γκάιντά του, που οδήγησε στη δημιουργία του μυσταγωγικού συγκροτήματος PAGAN

  Μπάμπης Παπαδόπουλος κιθαρίστας shortstoriesgr
  Short

  Όταν ο Μπάμπης Παπαδόπουλος κατάλαβε ότι δεν θα γίνει διασκεδαστής

  Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος θυμάται για λογαριασμό του Short Storieς τις ταβέρνες στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στη Θεσσαλονίκη, τα ρεμπετολαϊκά σε γάμους και βαφτίσια και την αυστηρή παραίνεση του αφεντικού «να χαμογελάει στους πελάτες»

  BEATLES
  Photo

  Οι Beatles μέσα από το βλέμμα του Paul McCartney

  Η έκθεση «Paul McCartney, Photographs 1963-64: Eyes of the storm», στο National Portrait Gallery στο Λονδίνο, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα τον μύθο των θρυλικών Beatles όπως τον κατέγραψε με την κάμερά του ο Paul McCartney