Skip to content
Home » Έρημο ζητήσαμε στα Εμιράτα, στη «Sahara Desert» μας έστειλαν

Έρημο ζητήσαμε στα Εμιράτα, στη «Sahara Desert» μας έστειλαν

    Έρημο ζητήσαμε στα Εμιράτα, στη «Sahara Desert» μας έστειλαν

    Published

    Έρημο ζητήσαμε στα Εμιράτα, στη «Sahara Desert» μας έστειλαν

    Published
    Ο εκδότης και ποιητής Γιώργος Αλισάνογλου επισκέφτηκε τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα και αφηγείται στο Short Stories ένα κωμικό περιστατικό στον τεχνητό αραβικό παράδεισο

    Το μεγάλο όνειρο των Εμιρατινών τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια, μετά τα διαμάντια και το πετρέλαιο, υπήρξε η ανάγκη τους να βρεθούν –για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τους– αντιμέτωποι με κάτι που θα μπορούσε να τους προκαλέσει δέος. Έτσι κι έγινε. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η ανοικοδόμηση και κατασκευή σύγχρονων αστικών κέντρων με θεόρατα επιβλητικά κτίρια, ουρανοξύστες και πελώριους δρόμους, μεγάλους τεχνητούς θαλάσσιους κόλπους, γέφυρες και υπεργέφυρες δημιούργησαν αυτούς τους «τεχνητούς παραδείσους». Ώστε ο επισκέπτης να αντικρίσει κατά την άφιξή του εκεί την προσομοίωση ενός «Μανχάταν της Ανατολής».

    Η έρημος στρώθηκε, μπαζώθηκε και τσιμενταρίστηκε. Πεντάστερα, εξάστερα, επτάστερα ξενοδοχεία ανυψώθηκαν γύρω από κόλπους και παραλίες. Σιγά σιγά η έρημος οπισθοχώρησε, συρρικνώθηκε, έμεινε στα μετόπισθεν αντιμετωπίζοντας με τρόμο, ίσως, αυτήν τη νέα αισθητική παράσταση, τη θέα ενός Νέου Κόσμου.

    Ζητάμε από το ξενοδοχείο στην παραλία της Σάρτζα, όπου διαμένουμε, ένα τρόπο να επισκεφτούμε την έρημο. Ο υπεύθυνος του γραφείου «τουριστικών εξορμήσεων» μας αναφέρει ότι ένα μικρό λεωφορείο θα βρίσκεται το πρωί στην είσοδο του ξενοδοχείου για να μεταφέρει τους επισκέπτες στην έρημο.

    «Sahara desert», αυτό θα γράφει έξω από το λεωφορείο, μας ενημερώνει ο Άραβας στη ρεσεψιόν.

    Αντιλαμβάνομαι ότι οι Άραβες έχουν μία διαφορετική σχέση με τον χρόνο. Το λεωφορείο καταφθάνει με δύο ώρες καθυστέρηση και ξεκινάμε.

    Ο φιλικός Ινδός οδηγός φορτώνει μερικούς Ρώσους τουρίστες, οικογένειες με παιδιά από τα γύρω ξενοδοχεία. Κερνάει σε όλους καραμέλες και γλυκά και οδηγεί προς την έξοδο της πόλης.

    Σε περίπου είκοσι λεπτά σταματάει. «Τέλος διαδρομής. Εδώ κατεβαίνετε. Θα επιστρέψω σε δύο ώρες να σας πάρω». Κατεβαίνουμε, όμως έρημος πουθενά! Κοιτάμε τριγύρω, μάλλον ένα προάστιο, εντελώς αστικό το τοπίο, ζέστη, υγρασία πολλή, μα ούτε κόκκος άμμου.

    «Τέλος διαδρομής. Εδώ κατεβαίνετε». Κατεβαίνουμε, όμως έρημος πουθενά! Κοιτάμε τριγύρω, ζέστη, υγρασία πολλή, μα ούτε κόκκος άμμου

    Η σκέψη που τριβέλιζε το μυαλό μου όλη αυτήν την ώρα μοιάζει να επαληθεύεται θριαμβικά.

    Οι Ρώσοι τρέχουν μέσα σε ιαχές και φωνές προς έναν μεγάλο τοίχο με μια περιστρεφόμενη πόρτα σαν είσοδο μοντέρνου σταδίου. Σηκώνω το κεφάλι και πάνω από τη γυάλινη πόρτα μια μεγάλη επιγραφή: «Sahara Desert Mall».

    Μπαίνουμε μέσα κι εμείς, και βρισκόμαστε σε ένα κοινό εμπορικό κέντρο, ίδιο με όλα τα εμπορικά κέντρα που υπάρχουν παντού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

    Γίνομαι κόκκινος, νιώθω ότι θα εκραγώ.

    Τώρα εξηγούνται όλα, σκέφτομαι. Άκουγα από δω κι από κει πως η ζωή των κατοίκων των Εμιράτων και των επισκεπτών τους είναι τα εμπορικά κέντρα και δεν ήθελα να το πιστέψω. Κι όμως η «Σαχάρα» σε αυτή την περίπτωση δεν είναι έρημος, αλλά μια κατασκευασμένη τριώροφη εμπορική αηδία με κλιματιστικά στο φουλ, καταστήματα με όλων των ειδών τις (δυτικές) φίρμες ρούχων και υποδημάτων, γνωστές αλυσίδες καφέ κ.λπ.

    Βγαίνω έξω, παίρνω ταξί, επιστρέφω στο ξενοδοχείο μας, πηγαίνω στον υπεύθυνο «περιηγήσεων» και του ζητάω τα ρέστα.

    Μου ζητήσατε να πάτε στην έρημο Σαχάρα, κύριε, εκεί είναι η «Έρημος Σαχάρα».

    – Σου ζητήσαμε την αληθινή έρημο, φίλε μου, άμμο, καμήλες, αμμόλοφους, όχι το μεγάλο εμπορικό κέντρο!

    – Α, λυπάμαι κύριε, κάθε τουρίστας εδώ ζητάει να επισκεφτεί το περίφημο εμπορικό κέντρο «Sahara desert». Το λεωφορείο κάνει την ίδια διαδρομή καθημερινά άλλωστε.

    Δηλαδή, τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε…

    •••

    Πρώτη φορά φέτος η Ελλάδα έλαβε μέρος στην 42η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα (1-12/11/2023) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την τρίτη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου παγκοσμίως και τη σημαντικότερη στον αραβικό κόσμο, όπου στην ελληνική αντιπροσωπεία δόθηκε η ευκαιρία ακόμη και για εκδοτικές συμφωνίες. Μέσα στο 2024 θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν του Γιώργου Αλισάνογλου ποιητικές συλλογές και ανθολογίες συγγραφέων από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Picture of Γιώργος Αλισάνογλου
    Ο Γιώργος Αλισάνογλου είναι εκδότης και ποιητής

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Αλισάνογλου

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES