Skip to content
Home » Έτσι ξεκίνησε το Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο

Έτσι ξεκίνησε το Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο

  Έτσι ξεκίνησε το Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο

  Published
  1ο Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»: σύνεδροι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Παναγία των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, 2012

  Έτσι ξεκίνησε το Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο

  Published
  1ο Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»: σύνεδροι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Παναγία των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, 2012
  Η Άσπα Χασιώτη αφηγείται στο Short Stories πώς η ιδέα της για ένα Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας έγινε πραγματικότητα το 2012 και κάθε χρόνο το Ζωγράφειο Λύκειο υποδέχεται εκατοντάδες μαθητές και λογοτέχνες στην Κωνσταντινούπολη

  Η ιδέα γεννήθηκε το 2011. Εκείνη τη χρονιά διοργανώσαμε αναγνώσεις συγγραφέων της Θεσσαλονίκης στους αυλόγυρους των εκκλησιών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, της οποίας ήμουν σύμβουλος. Σκέφτηκα τότε πόσο θα ταίριαζε να ακουστεί ο Παπαδιαμάντης στις εκκλησιές της Πόλης. Η Πόλη είχε αρχίσει να γίνεται σημαντικό κομμάτι της ζωής μου από το 2009.

  Μοιράστηκα αμέσως τη σκέψη μου με τον σύζυγό μου Γιάννη Δεμιρτζόγλου. Δάσκαλοι και οι δυο, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε τα παιδιά κοινωνούς αυτού του ονείρου. Πήραμε και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη και ξεκινήσαμε. Απευθυνθήκαμε σε σχολεία και συναδέρφους που γνωρίζαμε. Σε πανεπιστημιακούς δασκάλους, σε συγγραφείς και καλλιτέχνες. Και η αρχή έγινε.

  Τον Μάρτιο του 2012 ο λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη γέμισε τις εκκλησιές και τα σχολειά της Πόλης. Γέμισε και τις καρδιές μας με προσδοκίες.

  Θυμάμαι ακόμη πώς περνούσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες το κατώφλι του Ζωγραφείου. Πώς ανέβαιναν τα σκαλιά εκείνα που αμέτρητοι απόφοιτοι στο διάβα του χρόνου άφησαν το ίχνος τους. Όταν ξεναγούσα την επιστημονική επιτροπή στις αίθουσες του Ζωγραφείου, θυμάμαι τον ηθοποιό Άγγελο Αντωνόπουλο να δακρύζει από συγκίνηση. Θυμήθηκε πως όταν ήταν μαθητής, σε πέτρινα χρόνια, μπήκαν στην αίθουσα και πήραν τον δάσκαλό του επειδή δίδασκε τον Όμηρο στη δημοτική.

  Εκείνο όμως που δεν θα ξεχάσω ήταν η χαρά στα μάτια των «λίγων και αμέτρητων» μαθητών του Ζωγραφείου. Το σχολειό τους γέμισε παιδιά από όλη την Ελλάδα… γέλια και φωνές. Ανυπομονούσαν να τους γνωρίσουν. Να μοιραστούν μαζί τους στιγμές μοναδικές, φιλίες και όνειρα. Ζωντάνευσαν ξεχασμένες εικόνες από εποχές που όλα στην Πόλη ήταν διαφορετικά.

  Το σχολειό τους γέμισε παιδιά από όλη την Ελλάδα, γέλια και φωνές. Ξεχασμένες εικόνες από εποχές που όλα στη Πόλη ήταν διαφορετικά, ζωντάνευσαν

  Ξεχωριστή στιγμή του πρώτου συνεδρίου ήταν οι αναγνώσεις στην Παναγία των Βλαχερνών. Μετά τους Χαιρετισμούς η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε την αρχή διαβάζοντας απόσπασμα από το διήγημα Λαμπριάτικος ψάλτης. Συνέχισε η Νένα Μεντή με τη Φόνισσα και ο Άγγελος Αντωνόπουλος με το διήγημα Υπό την βασιλικήν δρυν. Δεν ξεχνώ το ξάφνιασμα αλλά και τη συγκίνηση όλων στο σμίξιμο του «Υπερμάχω» με τον παπαδιαμαντικό λόγο.

  Το ίδιο κλίμα στην Παναγία τη Μουχλιώτισσα όπου η Ζυράννα Ζατέλη διάβασε τον Έρωτα στα χιόνια και δεκάδες παιδιά πλημμύρισαν την εκκλησία, κάθονταν στα πατώματα μαγεμένα θαρρείς. «Ποτέ στην Παναγία τη Μουχλιώτισσα δεν βρέθηκαν τόσα παιδιά» άκουσα τον Γιάννη πλάι μου να μονολογεί, ζώντας και αυτός το δικό του όνειρο. Ένα όνειρο που με κόπο και μεγάλη προσπάθεια έγινε πραγματικότητα, πήρε μορφή, έγινε δύναμη, μας πήρε μαζί του, μας ξεσήκωσε. Η βαθιά μας επιθυμία έγινε πράξη.

  Την επόμενη μέρα, εν πλω στον Βόσπορο, η «αδιάπτωτη μαγεία» του Παπαδιαμάντη μπλέχτηκε με την «ηδυπαθή, απερίγραπτον και άρρητον» γοητεία της Πόλης. Παιδιά και δάσκαλοι σε χορούς κυκλωτικούς στο κατάστρωμα του πλοίου έγραψαν τον επίλογο αυτού του πρώτου συνεδρίου και άνοιξαν τον δρόμο.

  Όταν ξεκινήσαμε όλα ήταν ή έμοιαζαν κανονικά. Αργότερα ήρθαν οι ανατροπές. Τα capital controls και η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, τα τρομοκρατικά χτυπήματα και ο ISIS, η πανδημία, ο πόλεμος. «Ζούμε την ιστορία» έλεγα στα παιδιά το 2014, όταν αλλάζαμε διαδρομές στο Πέρα για να αποφύγουμε τις διαδηλώσεις για το Γκεζί ή όταν αλλάζαμε χώρα και πόλη το 2016, τότε που η τρομοκρατία έκανε τα δικά της αλλόκοτα σχέδια.

  Η λογοτεχνία όμως πάντα εκεί… έτσι ή αλλιώς. Στην Πόλη, τη Θεσσαλονίκη, στο Zoom, το Livemedia. Και τα παιδιά παντού. Να βάζουν φωτιά στα όνειρά μας και φτερά στα πόδια μας. 

  •••

  Το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με τίτλο Γιάννης Ρίτσος. Ο ποιητής της ρωμιοσύνης, που διοργανώνουν από κοινού το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 17 έως τις 21 Απριλίου 2024.

  banner_300_250
  Picture of Άσπα Χασιώτη
  Η Άσπα Χασιώτη είναι δρ Φιλολογίας, γενική διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων E. Μαντουλίδη

  Κεντρική φωτογραφία
  Στέλιος Γιανσακίδης

  Πορτρέτο
  Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Έφη Καλαμπουκίδου_Εβραίοι επισκέπτες που αναζητούν τις ρίζες τους στη Θεσσαλονίκη shortstoriesgr
  Short

  Εβραίοι επισκέπτες αναζητούν τις ρίζες τους στη Θεσσαλονίκη

  Η ξεναγός Έφη Καλαμπουκίδου μεταφέρει στο Short Stories εμπειρίες από τις ξεναγήσεις Εβραίων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη, όπου αναζητούν τις προγονικές τους ρίζες ή ιστορικά στοιχεία για βιβλία σχετικά με το Ολοκαύτωμα