Skip to content
Home » Γιατί δεν ξαναπήγα στις τελετές του Φεστιβάλ Δράμας

Γιατί δεν ξαναπήγα στις τελετές του Φεστιβάλ Δράμας

    Γιατί δεν ξαναπήγα στις τελετές του Φεστιβάλ Δράμας

    Published
    Η Ελευθερία Καβάκα στα γραφεία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα στο οποίο εργάζεται εδώ και 38 χρόνια

    Γιατί δεν ξαναπήγα στις τελετές του Φεστιβάλ Δράμας

    Published
    Η Ελευθερία Καβάκα στα γραφεία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα στο οποίο εργάζεται εδώ και 38 χρόνια
    H Ελευθερία Καβάκα, διευθύντρια Συντονισμού του Φεστιβάλ Δράμας, αφηγείται στο Short Stories ένα τραγελαφικό περιστατικό που έγινε η αφορμή για να μην παρευρίσκεται στις τελετές απονομής των βραβείων εδώ και πολλά χρόνια

    Ηταν ένα από τα πρώτα Φεστιβάλ Δράμας στο οποίο ξεκίνησα να εργάζομαι, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το πρώτο που είχα την ευθύνη της τελετής λήξης. Προσπαθούσα να σκεφτώ και να προλάβω ό,τι θα μπορούσε να πάει στραβά. Πού να ήξερα…

    Τελειώνοντας λοιπόν η συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής, έρχονται στο γραφείο μου τα αποτελέσματα με τα βραβεία. Χειρόγραφα, όπως πάντα. Τους ρωτάω αν θα τα χρειαστούν δακτυλογραφημένα. Μου απαντούν ότι δεν θα τα χρειαστούν. Οπότε τα αφήνω σε ένα γραφείο για να ετοιμαστούν για το δελτίο Τύπου και το αρχείο του φεστιβάλ.

    Περίπου μια ώρα όμως πριν από την τελετή και αφού έχω πάει στο σπίτι μου για να ετοιμαστώ, επικοινωνούν μαζί μου και ζητούν τα αποτελέσματα και τα σκεπτικά δακτυλογραφημένα.

    Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει χρόνος να δακτυλογραφηθούν. Αποφασίζουμε να αναλάβει να τα διαβάσει κατά τη διάρκεια της απονομής η κοπέλα που έκανε χρέη γραμματείας. Μιας και τα είχε γράψει η ίδια.

    Νωρίτερα, αφού γράφτηκαν τα ονόματα των βραβευμένων στους παπύρους των βραβείων, τους τυλίγω σε ρολό και σε ένα εξωτερικό σημείο γράφω με πολύ μικρά γράμματα τον τίτλο του κάθε βραβείου. Λίγο πριν από την έναρξη της τελετής τοποθετώ τους παπύρους στο τραπέζι, στο οποίο θα καθόταν η κριτική επιτροπή, με τη σειρά που θα έπρεπε να δοθούν.

    Ανεβαίνοντας τα μέλη της κριτικής επιτροπής στη σκηνή, ένα μέλος της παραπατάει. Ρίχνει όλα τα βραβεία κάτω από το τραπέζι.

    Η τελετή είχε αρχίσει, οπότε δεν μπορούσε να ανεβεί κάποιος στη σκηνή να τα ξαναβάλει στη σωστή σειρά. Με κοιτάζουν έντρομοι. Τους δίνω να καταλάβουν με νοήματα ότι το μόνο που μπορούσε να γίνει ήταν να ανεβάσουν τους παπύρους στο τραπέζι και να δίνουν τα βραβεία στην τύχη. Όπως και έγινε.

    Ανεβαίνοντας τα μέλη της κριτικής επιτροπής στη σκηνή, ένα μέλος της παραπατάει. Ρίχνει όλα τα βραβεία κάτω από το τραπέζι. Η τελετή είχε αρχίσει…

    Η κοπέλα που θα διάβαζε τα αποτελέσματα και τα σκεπτικά της επιτροπής δεν είχε μιλήσει ξανά μπροστά σε κοινό. Όταν ανέβηκε στη σκηνή, έχασε την ψυχραιμία της και δεν μπορούσε να διαβάσει τίποτε από τα κείμενα που είχε μπροστά της. Ανέβηκε στη σκηνή κάποιος άλλος για να βοηθήσει την κατάσταση, αλλά χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

    Έπεσε πολύ γέλιο στην αίθουσα ενώ εγώ ήμουν κολλημένη στον τοίχο, έχοντας την αίσθηση ότι με ρουφάει.

    Από τότε και μέχρι σήμερα τα βραβεία και τα σκεπτικά είναι πάντα δακτυλογραφημένα, ενώ οι πάπυροι δεν διπλώθηκαν ποτέ ξανά και πάντα φτάνουν στην τελετή ανοιχτοί.

    Όσο για τα βραβεία εκείνης της χρονιάς, μετά το τέλος της τελετής μαζεύτηκαν όλοι οι βραβευμένοι, διάβαζε ο καθένας αυτό που κρατούσε στα χέρια του και τα αντάλλαξαν μεταξύ τους για να πάρει ο καθένας το δικό του.

    Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που παρακολούθησα τελετή του φεστιβάλ. Ήταν από τα πιο τρομακτικά περιστατικά για μένα και αυτός είναι ο λόγος που (αν το έχετε προσέξει) δεν έχω ξαναμπεί σε τελετή έναρξης ή λήξης εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

    •••

    Το 47ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας διεξάγεται στις 02-08.11.2024. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνολικά 211 ταινίες από 39 χώρες, εκ των οποίων 148 διαγωνίζονται στα επτά διαγωνιστικά τμήματά του, ενώ 63 προβάλλονται στα φετινά αφιερώματα. Σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα θα προβληθούν 62 ελληνικές ταινίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε εθνική και παγκόσμια πρεμιέρα. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το 47ο DISFF οnline θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του φεστιβάλ και να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Κλικάρετε εδώ: www.dramafilmfestival.gr/online-festival/

    Picture of Ελευθερία Καβάκα
    Η Ελευθερία Καβάκα είναι διευθύντρια Συντονισμού του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

    Κεντρική φωτογραφία
    Μαρίνα Αγγελάκη

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Δράμα_O ILIOS KAI O VORIAS_shortstories.grlarge
    Short

    Η πρώτη μου ταινία και το δράμα μου στη Δράμα

    Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος, επικεφαλής του Διεθνούς Σπουδαστικού Προγράμματος του 47ου DISFF, αφηγείται στο Short Stories πώς ξεκίνησε η κινηματογραφική ζωή του στη Δράμα με ένα «προσωπικό» δράμα

    Φεστιβάλ Δράμας Τερζόπουλος shortstoriesgr
    Short

    Ήμουν ο πρώτος εθελοντής στο Φεστιβάλ Δράμας

    Ο Βασίλης Τερζόπουλος, επικεφαλής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Short and Green του DISFF, θυμάται για λογαριασμό του Short Stories την πρώτη φορά που προσφέρθηκε να εργαστεί ως εθελοντής στο Φεστιβάλ Δράμας

    Koutsiampasakos-pindos-Short-Stories
    Short

    Έργα και ημέρες του παππού μου Δαίδαλου

    O σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος αφηγείται στο Short Stories μνήμες από τον παππού του, ξακουστό ξυλουργό στην νότια Πίνδο, με αφορμή την αποκατάσταση παλιών εργαλείων του και κατασκευών του από νέους ξυλουργούς