Skip to content
Home » Η Χαγιάτ, μια γυναίκα από το Ιράν που μπήκε στην καρδιά μου

Η Χαγιάτ, μια γυναίκα από το Ιράν που μπήκε στην καρδιά μου

    Η Χαγιάτ, μια γυναίκα από το Ιράν που μπήκε στην καρδιά μου

    Published
    Η Έλενα Τυρέα (Χαγιάτ) και ο Στέλιος Καλαθάς στην παράσταση «Φωτιά και νερό»

    Η Χαγιάτ, μια γυναίκα από το Ιράν που μπήκε στην καρδιά μου

    Published
    Η Έλενα Τυρέα (Χαγιάτ) και ο Στέλιος Καλαθάς στην παράσταση «Φωτιά και νερό»
    Η Έλενα Τυρέα γράφει στο Short Stories για τη Χαγιάτ, τη γυναίκα από το Ιράν την οποία υποδύεται στην παράσταση «Φωτιά και νερό», σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου και με συμπρωταγωνιστές τους Δημήτρη Γεωργαλά και Στέλιο Καλαθά

    Η Χαγιάτ, η ηρωίδα που υποδύομαι στο έργο της Χρύσας Σπηλιώτη Φωτιά και νερό, είναι μια γυναίκα από το Ιράν. Στην πατρίδα της ήρθε αντιμέτωπη με απάνθρωπες συμπεριφορές. Γι’ αυτό αναγκάστηκε να αφήσει πίσω της αγαπημένα πρόσωπα και να μεταναστεύσει σε μια ευρωπαϊκή πόλη. Εκεί γνωρίζει τον μελλοντικό σύντροφό της, τον Σαΐντ, ο οποίος γίνεται το στήριγμά της και εκείνη το δικό του.

    Ζουν σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό τους, όπως αναδεικνύεται στο έργο της Σπηλιώτη, έργο πολιτικό και συνάμα ποιητικό για την αντιπαράθεση δυο κόσμων, της Δύσης και της Ανατολής. «Έγραψα αυτό το έργο» σημείωνε η συγγραφέας, «γιατί θέλω να μάθω να σέβομαι τους αλλιώτικους ανθρώπους, αν και δεν είναι πάντα εύκολο. Προσωπικά δεν με τρομάζει η διαφορετικότητα, αλλά η ομοιότητα πολλών ανά τον πλανήτη, να χτυπούν τον αδύναμο, τον απροστάτευτο».

    Η Χαγιάτ είναι μια γυναίκα δυναμική, δοτική, με χιούμορ, που αγαπάει να λέει όμορφες ιστορίες. Από την πρώτη κιόλας ανάγνωση του έργου η γυναίκα αυτή μπήκε στην καρδιά μου. Χαγιάτ στα αραβικά σημαίνει ζωή και πιστεύω πως είναι ένα όνομα που την αντιπροσωπεύει απόλυτα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η Χαγιάτ κοιτάζει τη ζωή με αισιοδοξία, δύναμη και αποφασιστικότητα.

    Η πορεία της, η στάση της απέναντι στη ζωή και στα προβλήματα που εμφανίζονται, αποτελεί για μένα έμπνευση για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για τα αυτονόητα. Για την ελευθερία και για την ισότητα, ανεξαρτήτως πολιτισμικού πλαισίου.

    Η Χαγιάτ ζει μέσα από τις ιστορίες και τα παραμύθια που αγαπάει να λέει. Αυτές οι ιστορίες την κρατούν ζωντανή και της δίνουν δύναμη να συνεχίσει. Ωστόσο η πορεία της Χαγιάτ είναι, δυστυχώς, ταυτόχρονα και ένας καθρέφτης της πραγματικότητας πολλών γυναικών παγκοσμίως. Γυναικών οι οποίες διεκδικούν την ελευθερία και τα δικαιώματά τους σε πατριαρχικές κοινωνίες που επιβάλλουν μια ζωή χωρίς αξιοπρέπεια, μια ζωή γεμάτη περιορισμούς και καταπίεση.

    Χαγιάτ, σημαίνει ζωή. Είναι το φως σε έναν κόσμο που τείνει να σκοτεινιάζει όλο και πιο πολύ, είναι η φωνή που μας θυμίζει, ότι κάθε μικρή νίκη μετρά

    Προσέγγισα αυτό τον ρόλο με θαυμασμό, με συγκίνηση και πάνω από όλα με σεβασμό. Αφέθηκα στα λόγια της Χρύσας Σπηλιώτη, στην καθοδήγηση του αγαπημένου φίλου και σκηνοθέτη της παράστασής μας στο Μικρό Γκλόρια Αυγουστίνου Ρεμούνδου και στις «ενέργειες» των ταλαντούχων συμπαικτών μου επί σκηνής, Δημήτρη Γεωργαλά και Στέλιο Καλαθά.

    Χαγιάτ σημαίνει ζωή. Είναι το φως σε έναν κόσμο που τείνει να σκοτεινιάζει όλο και πιο πολύ, είναι η φωνή που μας υπενθυμίζει ότι κάθε μικρή νίκη μετράει. Όπως λέει και ίδια στην παράσταση μας, καθώς αφηγείται κάποιο απόσπασμα από τις Χίλιες και μια νύχτες, «άμα νικάς φόβο, θα κερδίζεις νέα ζωή».

    •••

    Η παράσταση Φωτιά και νερό παίζεται στο θέατρο Μικρό Γκλόρια κάθε Δευτέρα και Τρίτη, έως τις 30.04.2024.
    banner_300_250
    Picture of Έλενα Τυρέα
    Η Έλενα Τυρέα είναι ηθοποιός

    Κεντρική φωτογραφία
    Παναγιώτης Ανδριόπουλος

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Αρετή Κονδυλίδου_ παιδιά καθεστώς Ταλιμπάν Αφαγανιστάν_ shortstories
    Short

    Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν;

    Η Αρετή Κονδυλίδου μοιράζεται με το Short Strories τις αγωνίες της πίσω από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη φωτογραφική έκθεση του Δημήτρη Μεσσίνη με θέμα τους Ταλιμπάν και πώς ένα τραγούδι του Φίλιππου Πλιάτσικα βοήθησε στην υλοποίησή του

    Νιτσιακος_Η γιαγιά Ίτσα, η καλή μάγισσα της Πίνδου
    Short

    Η γιαγιά Ίτσα, η καλή μάγισσα της Πίνδου

    Ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας Βασίλης Νιτσιάκος παραχωρεί στο Short Stories για προδημοσίευση την ιστορία της Ίτσας, της καλής μάγισσας από το χωριό Ντένισκο (Αετομηλίτσα) των παιδικών του χρόνων