Skip to content
Home » Η δύσκολη διαδρομή προς το πρώτο μου μυθιστόρημα

Η δύσκολη διαδρομή προς το πρώτο μου μυθιστόρημα

    Η δύσκολη διαδρομή προς το πρώτο μου μυθιστόρημα

    Published

    Η δύσκολη διαδρομή προς το πρώτο μου μυθιστόρημα

    Published
    Ο Γιώργος Σύρμας μοιράζεται με το Short Stories τη διεργασία συγγραφής του πρώτου του βιβλίου, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο REC

    Αν το καλοσκεφτώ, όταν ξεκίνησα να γράφω αυτή την ιστορία είχα άγνοια κινδύνου. Εκ των υστέρων θα έλεγε κανείς ότι με έσωσε η περισσή λαχτάρα μου να μοιραστώ σκέψεις κι απόψεις για την πραγματικότητα που, θέλοντας και μη, μας περιβάλλει.

    Από νωρίς είχαν σχηματιστεί μες στο κεφάλι μου τέσσερεις–πέντε χαρακτήρες. Eίχα και μια ικανοποιητική (νόμιζα, ο ανυποψίαστος) πλοκή και είπα: «πάμε να το γράψουμε»!

    Οδηγός μου τα στιγμιότυπα ζωής που από χρόνια αποθήκευα στον υπολογιστή μου. Ιστορίες σύντομες, πυκνές, που ολοκληρώνονταν σε μια παράγραφο ή λιγοστές σελίδες. Πού να ’ξερα…

    Είχα κοντέψει τις σαράντα σελίδες και άρχισαν να αχνοφαίνονται τα πρώτα ντράβαλα. Σαν υποψία στην αρχή, σαν μια ανησυχία που δεν μπορούσα να την εξηγήσω. Oύτε κατάλαβα από πού και πότε στο καλό ξετρύπωσε. Μέχρι που άρχισαν τα φρένα. Έκοβα γιατί το όλο πράγμα δεν τραβούσε στις ανηφόρες. Μπαλάντζαρε για τα καλά στις απότομες στροφές, κλοτσούσε και το κιβώτιο των ταχυτήτων.

    Και κάπου ξέμεινα κι από βενζίνη. Το όχημα ήθελε οδική βοήθεια και σέρβις. Σταματημένος στην άκρη μιας λεωφόρου ημιφωτισμένης και πολύβουης, με λέξεις, σκέψεις, τεχνικές και ιδέες να με προσπερνούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έψαχνα να πιαστώ από κάτι. Από οτιδήποτε.

    Έγραφα για εκείνη την κοπέλα, τη Μυρσίνη, την ηρωίδα μου, την αγιογράφο. Χαμένος κάπου ανάμεσα στις ερημιές των «plot holes» και των «whodunnit» ένιωσα κάποτε το κεφάλι μου βαρύ, να γέρνει σαν αυτό του Ιωάννη και να παραδίδεται επί πίνακι.

    Μου πήρε χρόνο μέχρι να καταλάβω ότι η ιστορία που είχα μέχρι τότε στο κεφάλι μου ήταν ανεπαρκής, ότι δεν έφτανε. Και μολονότι έβλεπα τους χαρακτήρες να αποκτούν σταδιακά κάποια υπόσταση, να γίνονται με τον καιρό κομματάκι πιο ανάγλυφοι, μου έλειπαν οι λεπτομέρειες της ιστορίας, τα νήματα, άλλες συνδέσεις, περισσότερα κανάλια.

    Χαμένος κάπου ανάμεσα στις ερημιές των «plot holes» και των «whodunnit» ένιωσα το κεφάλι μου να γέρνει σαν αυτό του Ιωάννη

    Ήταν κι εκείνη η φωνή μες στο κεφάλι μου που άκουσα κάποια στιγμή – σωτήρια φωνή:

    «Συγγνώμη που σας ενοχλώ, αλλά θα χρειαστεί να ανακαλέστε το σοκ εκείνο που σας βρήκε όταν μικρούλης, έφηβος ακόμα, παλεύατε να εξηγήσετε πώς στην ευχή η Άγκαθα είχε υφάνει την πλοκή στο Έγκλημα στο γκολφ, στο πρώτο εκείνο μυθιστόρημά της που διαβάσατε…»

    Το πήρα απόφαση και έσκυψα επάνω στην πλοκή με περισσότερη έγνοια. Συνειδητοποίησα ότι μου ήταν απαραίτητος ο σκελετός. Όχι ένας απλός και γενικός. Χρειαζόμουν αναλυτικό σκελετό από το πρώτο μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο. Ξεκίνησα από πράγματα που είχα βρει και μου άρεσαν, που αγαπούσα.

    Και προχωρούσα. Το πράγμα πήγαινε κάπως αργά, αλλά σαν να έβλεπα και κάποιο φως. Έμεινα μέσα σ’ εκείνη τη διαδικασία κάμποσο καιρό. Και κάποτε ολοκλήρωσα το σχεδιάγραμμα των κεφαλαίων. Τι ανακούφιση!

    Ο καιρός που μεσολάβησε από εκείνη την ημέρα μέχρι να γράψω και την τελευταία λέξη του REC, ήταν γεμάτος με σκασμένα λάστιχα, καμένα φλας και άδειες μπαταρίες. Είχα, ωστόσο, έναν πρώτο μπούσουλα. Και πλέον όσο πάει εμπλουτίζεται με τα κατάλληλα updates.

    •••

    Το βιβλίο του Γιώργου Σύρμα REC κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος

    banner_300_250
    Picture of Γιώργος Σύρμας
    Ο Γιώργος Σύρμας είναι συγγραφέας

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Σαντορίνη την Κατοχή shortstories.gr mccabe
    Short

    Οι μνήμες του πατέρα μου από την Κατοχή έναυσμα για το βιβλίο μου

    Ο Πέτρος Φύτρος μεταφέρει στο Short Stories τις αφηγήσεις του πατέρα του από την Κατοχή και τον λιμό στη Σαντορίνη, που αποτέλεσαν την αφετηρία για το βιβλίο του «Ελληνική Πολιτεία 1941-42. Το κράτος υπό ξένη κατοχή»

    Φώτης Δούσος_Πώς ξεκίνησα να γράφω Πώς ξεκίνησα να γράφω παιδική λογοτεχνία short-stories-gr
    Short

    Πώς έγραψα το πρώτο μου βιβλίο για παιδιά

    Ο συγγραφέας Φώτης Δούσος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), γράφει στο Short Stories για τη συγκυρία που τον οδήγησε να στραφεί σχετικά όψιμα στη συγγραφή βιβλίων για παιδιά