Skip to content
Home » Η καλλιτεχνική μας πρωτοβουλία για άτομα με αναπηρία και μη

Η καλλιτεχνική μας πρωτοβουλία για άτομα με αναπηρία και μη

    Η καλλιτεχνική μας πρωτοβουλία για άτομα με αναπηρία και μη

    Published
    Η ομάδα Εν Δυνάμει στο Initiative Art Space λίγο πριν από την έναρξη των εργαστηρίων του «Ι got it tho»

    Η καλλιτεχνική μας πρωτοβουλία για άτομα με αναπηρία και μη

    Published
    Η ομάδα Εν Δυνάμει στο Initiative Art Space λίγο πριν από την έναρξη των εργαστηρίων του «Ι got it tho»
    O Νέλσων Λούκας μοιράζεται με το Short Stories τη διεργασία πίσω από το «Ι got it tho», μια συμπεριληπτική καλλιτεχνική πρωτοβουλία από την ομάδα Εν Δυνάμει και το Okay Initiative Space που φέρνει κοντά άτομα με αναπηρία και μη

    Η ιδέα είναι απλή: κάθε συντελεστής του πρότζεκτ I got it tho (Κι όμως το ’χω) έχει δύο συνδημιουργούς. Έναν με κι έναν χωρίς αναπηρία. Να μπει η συμπερίληψη στα θεμέλια του πρότζεκτ για να βοηθήσουν τα μέλη του Εν Δυνάμει με αναπηρία να το χτίσουμε.

    Όλοι ψηθήκαμε με την ιδέα αλλά είχαμε τις αμφιβολίες μας για το αν θα δουλέψει.

    Ξεκινάω με Αλέξανδρο Χάτσιο, ομάδα γραφιστικής με τον Πάνο. Πρώτο zoom meeting με την Ιώ, τη γραφίστριά μας: χαμός με login, τεχνικά προβλήματα. Κακή οργάνωση· φταίω εγώ. Η Ιώ, άγγελος υπομονήςπαρά τον χαμούλη, μέσα σε τρεις ώρες δημιούργησαν δική τους γραμματοσειρά. Βγήκαν εχθές και οι αφίσες με τα γράμματα που έφτιαξαν και είναι τέλειες. Επιτυχία! Όμως τώρα έρχεται το ζόρι: μη καλλιτεχνικές εργασίες.  

    Τη Θεανώ Κόντα δεν την ήξερα καλά, αλλά μπήκε στην ομάδα επικοινωνίας. Πρώτο zoom – της ζήτησα απλώς να μου πει τι δεν κατάλαβε από το δελτίο Τύπου. Αντί γι’ αυτό, πρότεινε να το κάνουμε ηχητικό για άτομα με δυσκολίες ανάγνωσης. Τέλεια ιδέα. Πώς δεν το σκεφτήκαμε; 

    Μες στις επόμενες 24 ώρες με είχε κατακλύσει με ηχητικά μηνύματα γεμάτα έξυπνες προτάσεις περί συμπεριληπτικής επικοινωνίας. Επιτυχία! Πλέον αρχίζω λίγο και ψιλιάζομαι ότι το πρότζεκτ έχει πολλά να κερδίσει από την όλη ιδέα «συν-δημιουργία». 

    Πρώτο social media zoom. Η Μαρία Δαχλύθρα κρυμμένη στα σκοτάδια κάτω απ’ τα παπλώματα. Αλλά ΟΚ, δεν μας νοιάζει, συνεχίζουμε. Μέσα σε 40 λεπτά μας έδωσε καταιγισμό ιδεών: συνεντεύξεις reel για να γνωρίσουμε την ομάδα, timelapse για να βρίσκουν άλλοι τον χώρο εύκολα, ερωτήσεις για τις συνεντεύξεις κ.λπ. Ένα meeting και είχαμε περιεχόμενο να φτιάχνουμε για εβδομάδες. Εντυπωσιακό!

    Το «Ι got it tho» μπορεί να είναι καλλιτεχνικό πρότζεκτ αλλά η επιτυχία της συνδημιουργίας δείχνει ότι παρόμοια πρότζεκτ μπορούν να εφαρμοστούν παντού

    Στην Αθήνα πλέον κι έχουμε συνέντευξη για τη Λώξη, η οποία δυσκολευόταν πολύ με τις ερωτήσεις. Είπα στον φίλο της Μιχάλη και το αγόρι της Αλέξανδρο να της κάνουμε συνέντευξη όλοι μαζί. Ο Μιχάλης της διάβαζε, ο Αλέξανδρος τραβούσε βίντεο και μαζί της έκαναν βοηθητικές ερωτήσεις για να βρει τις απαντήσεις της. Το αποτέλεσμα φοβερό!

    Πιστεύω ότι η Λώξη έδωσε από τις καλύτερες συνεντεύξεις που έχει δώσει ποτέ και το έχουμε όλο σε φιλμ για το ντοκιμαντέρ.

    Όταν ήρθε η ώρα για φωτογράφιση, ήμασταν 15 άτομα στο ΟΚΑΥ και η Λώξη δεν ένιωθε άνετα με τόσο κόσμο. Φύγαμε όλοι. Έμειναν μόνο ο Μιχάλης, ο Αλέκος και η φωτογράφος – τη βοήθησαν να χαλαρώσει. Τράβηξε και ο Αλέκος φωτογραφίες που όχι μόνο δημοσιεύτηκαν, αλλά μάλιστα ανέφεραν και το όνομά του σε τρία τέσσερα πολιτιστικά σάιτ. 

    Το πείραμα πάει καλά, σίγουρα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, αλλά ακόμη έχουμε δουλειά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βγήκαμε όλοι κερδισμένοι από αυτό.

    Σε λίγες μέρες θα κατέβουμε όλοι μαζί στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση του I got it tho: εργαστήρια, συναντήσεις με οργανισμούς, γυρίσματα για ντοκιμαντέρ, πάρτι, φωτογραφίσεις και παράλληλα θα προσπαθήσουμε να εμπλέξουμε όσο γίνεται περισσότερα άτομα σε όλα αυτά. 

    Το I got it tho μπορεί να είναι καλλιτεχνικό πρότζεκτ, αλλά η επιτυχία της ιδέας της συνδημιουργίας δείχνει ότι παρόμοια προγράμματα μπορούν να εφαρμοστούν παντού: από φαγάδικα μέχρι υπηρεσίες και καταστήματα. Και έπεται συνέχεια. 

    •••

    Η κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία Εν Δυνάμει, σε συνεργασία με τον χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας Okay Initiative Space στην Αθήνα και την υποστήριξη της ΔΕΗ, παρουσιάζει μια συμπεριληπτική σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία που εστιάζει στην ενίσχυση της συμμετοχικότητας, της διαφορετικότητας και της δημιουργικής έκφρασης. Έως 21.12.2024 στο Οkay Initiative Space.

    banner_300_250
    Picture of Νέλσων Λούκας
    O Νέλσων Λούκας είναι programme manager του συμπεριληπτικού καλλιτεχνικού πρότζεκτ «Ι got it tho»

    Κεντρική φωτογραφία
    Θεανώ Παπαβασιλείου

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Χρήστος Σταύρου_Σχεδιάζοντας μια έκθεση προσβάσιμη σε άτομα με οπτική αναπηρία_ shortstories.gr
    Short

    Σχεδιάζοντας μια έκθεση προσβάσιμη σε άτομα με οπτική αναπηρία

    Ο Χρήστος Σταύρου, γράφει στο Short Stories για την εμπειρία του σχεδιασμού μιας έκθεσης εικαστικών έργων που είναι προσβάσιμη σε άτομα με οπτική αναπηρία, στο πλαίσιο της δράσης «Ορατή, Συμπεριληπτική και Προσβάσιμη Τέχνη» της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

    μαθητή Ελένη Πριοβόλου shortstoriesgr
    Short

    Η συνάντησή μου με έναν μαθητή που με συγκλόνισε

    Η Ελένη Πριοβόλου διηγείται στο Short Stories τη βαθιά συγκινητική συνάντηση που είχε με έναν 14χρονο μαθητή, καθηλωμένου σε αναπηρικό αμαξίδιο, του οποίου η ψυχική δύναμη και το ταλέντο φωτίζουν το πραγματικό νόημα της θέλησης και εμπνέουν τον σεβασμό της σχολικής κοινότητας

    LOXY Dimitris Zaxos Thanasis Kafetzis Λώξη shortstoriesgr
    Short

    Χορεύοντας στο χιόνι με τη Λώξη που γκρέμισε τα ταμπού

    Οι σκηνοθέτες Δημήτρης Ζάχος και Θανάσης Καφετζής περιγράφουν στο Short Stories πώς γύρισαν την τελευταία σκηνή του ντοκιμαντέρ «Λώξη», για το πρώτο κορίτσι με σύνδρομο Down που υπέγραψε συμβόλαιο ηθοποιού με το Εθνικό Θέατρο