Skip to content
Home » Η Μαρίκα που δεν έζησε τη ζωή που ήθελε, αλλά αυτή που της επέβαλαν

Η Μαρίκα που δεν έζησε τη ζωή που ήθελε, αλλά αυτή που της επέβαλαν

  Η Μαρίκα που δεν έζησε τη ζωή που ήθελε, αλλά αυτή που της επέβαλαν

  Published

  Η Μαρίκα που δεν έζησε τη ζωή που ήθελε, αλλά αυτή που της επέβαλαν

  Published
  Με αφορμή την παράσταση «Μαρίκες #δενπροκειταιγιαδιασημεςπερσονες» η Κατερίνα Αδαμάρα γράφει στο Short Stories για μια γυναίκα που έζησε στην ελληνική επαρχία από τη δεκαετία του ’30 έως και τις αρχές του 21ου αιώνα

  Η Μαρίκα ήταν μια κοπέλα του χωριού. Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της επαρχίας. Εκεί έζησε όλη της τη ζωή. Πήγε σχολείο μέχρι την τρίτη δημοτικού, γιατί είχαν πόλεμο. Βοηθούσε πολύ στο σπίτι τη μητέρα της με τις δουλειές του σπιτιού. Και με το μεγάλωμα των αδελφών της.

  Πήγαινε και στα χωράφια. Μάζευε καπνά. Όμορφη και λεβέντισσα λέγανε πως ήταν. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, ξεκίνησε ο επόμενος. Την εποχή του Εμφυλίου ήταν «κοπέλα για παντρειά». Το χωριό είχε γύρω τριγύρω βουνά όπου κρύβονταν αντάρτες. Η Μαρίκα έτυχε και γνώρισε έναν. Ερωτευτήκανε.

  Ήταν δύσκολο να συναντιούνται. Ανταλλάζανε όμως γράμματα. Της έγραφε εκείνος από το βουνό, το πήγαινε στον βοσκό κι αυτός το έφερνε στο χωριό, το έδινε στη Μαρίκα. Αυτή απαντούσε, το έδινε στον μικρό της ξάδελφο, το έβαζε στην κάλτσα του και το πήγαινε στον βοσκό και τον αντάρτη της. Όταν όμως κάτι γίνεται κατ’ επανάληψη, κινεί την περιέργεια. Ακολούθησαν τον ξάδελφο και βρήκαν το γραμματάκι. Επάνω του έγραφε «Μαρίκα».

  Αναγκάστηκαν να ανοίξουν τα στόματα. Έτσι πιάσαν τη Μαρίκα και τον αντάρτη. Τη Μαρίκα θέλησαν να την παντρέψουν με κάποιον αμέσως. Να μην αμαυρωθεί το όνομά της. Προξενιό. Την έδωσαν σε έναν όμορφο άντρα, μεγαλύτερό της, που είχε και χρήματα στην άκρη για να έχει μια καλή ζωή. Φυσικά δεν ρώτησαν τη Μαρίκα αν θέλει ή δεν θέλει.

  Η παντρειά ήταν η μόνη λύση. Ζηλιάρης και νευρικός λέγανε πως ήταν. Κι αυτό το έδειχνε παντού. Κυρίως μες στο σπίτι. Όλοι ξέρανε, μα κανένας δεν μιλούσε. Ούτε η Μαρίκα μίλησε ποτέ.

  Πέρασαν τα χρόνια, πέρασε και ο Εμφύλιος. Περνούσε και η ζωή της Μαρίκας. Κάνανε δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Τίποτε δεν άλλαξε. Ούτε μέσα ούτε έξω από το σπίτι. Όσο κι αν μεγάλωνε, η ομορφιά και ο πόνος της δεν έλεγαν να φύγουν από το βλέμμα της.

  Πέρασαν τα χρόνια, πέρασε και ο Εμφύλιος. Περνούσε και η ζωή της Μαρίκας. Όσο κι αν μεγάλωνε, ο πόνος της δεν έλεγε να φύγει από το βλέμμα της

  Πόσες «Μαρίκες» υπήρχαν και υπάρχουν; Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να είναι ιστορία πολλών γυναικών που έζησαν και ζουν στην Ελλάδα. Η «τύχη», η ελεύθερη βούληση, ο γάμος, η οικογένεια αλλά και η εργασία, η μόρφωση, τα όνειρα που κάνει κάποια είναι θέματα που διαπερνούν τη ζωή όλων των γυναικών, όλων των ανθρώπων.

  Οι διακρίσεις όμως που γινόντουσαν και γίνονται σε βάρος των γυναικών, λόγω του φύλου, είναι ο λόγος που διεξαγάγαμε συνεντεύξεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Συλλέξαμε βιογραφίες γυναικών και σε αυτές επικεντρωθήκαμε στις μικρές ή μεγαλύτερες εκφάνσεις των έμφυλων διακρίσεων.

  Τέλος, καθώς στη θέση της «πρώτης Μαρίκας» θα μπορούσε να βρίσκεται η καθεμία από εμάς, ονομάσαμε συμβολικά  όλες τις γυναίκες «Μαρίκες» και αφηγούμαστε τις ιστορίες τους.

  •••

  Η παράσταση Μαρίκες #δενπροκειταιγιαδιασημεςπερσονες ανεβαίνει στο Θέατρο ΕΛΕΡ/Ελένη Ερήμου από 08.05.2024.

  Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αδαμάρα, Γιώλικα Πουλοπούλου. Επί σκηνής: Ιωάννα Ζέρβα, Μαίρη Λογοθέτη, Αρετή Μακρολειβαδίτη, Άννα Μαργαριτίδου, Μαρία Ελένη Παπατριανταφύλλου.

  banner_300_250
  Picture of Κατερίνα Αδαμάρα
  Η Κατερίνα Αδαμάρα είναι σκηνοθέτρια

  Κεντρική φωτογραφία
  Μάριος Παραδείσης

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Ελένη Σικελιανός_Nadia Margariti_shortstoriesgr
  Short

  Η Ελένη Σικελιανός και η μυθική γιαγιά της που προκάλεσε την πατριαρχία

  Η Νάντια Μαργαρίτη αφηγείται στο Short Stories τη γνωριμία της με την Ελένη Σικελιανός, αρχικά μέσω του βιβλίου της δισεγγονής του Άγγελου Σικελιανού «Εσύ, η ζωώδης μηχανή» και στη συνέχεια συναντώντας τη στην Αμοργό

  αντάρτισσα ελεάννα γεωργούλη ηθοποιός short stories
  Short

  Η γιαγιά μου η αντάρτισσα… η γλυκιά μου Βασούλα

  Η Ελεάνα Γεωργούλη διηγείται στο Short Stories την ιστορία της γιαγιάς της, της Βάσως Στροφύλλα, η οποία, αφού εκδικήθηκε τη δολοφονία της αδελφής της από τους χίτες, έγινε αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, υπήρξε πολιτική κρατούμενη από το 1947 έως το 1953 και γλύτωσε από θαύμα το απόσπασμα