Skip to content
Home » Η μέρα που είδα τον Rory Gallagher στην επεισοδιακή του συναυλία στην Αθήνα

Η μέρα που είδα τον Rory Gallagher στην επεισοδιακή του συναυλία στην Αθήνα

    Η μέρα που είδα τον Rory Gallagher στην επεισοδιακή του συναυλία στην Αθήνα

    Published
    Ο Rory Gallagher στη σκηνή του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας το 1981

    Η μέρα που είδα τον Rory Gallagher στην επεισοδιακή του συναυλία στην Αθήνα

    Published
    Ο Rory Gallagher στη σκηνή του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας το 1981
    Ο Κωνσταντίνος Γυπαράκης γράφει στο Short Stories για τη βραδιά του 1981 που ολυμπιακοί, παναθηναϊκοί και αεκτζήδες πήγαν στη Νέα Φιλαδέλφεια για να ακούσουν τον Ιρλανδό δυναμίτη Rory Gallagher

    Ηταν μια εποχή, όχι πολύ μακριά αλλά με πολύ μακριά μαλλιά, το 1981, που η Ελλάδα ζούσε σε οργασμό παλλιηρωικής αλλαγής. Η μεταπολίτευση μέτραγε επτά χρόνια μαγκούρα και το ίντερνετ της εποχής ήταν η δεδηλωμένη αμφισβήτηση προς πάσα τηλεόραση μέσα από βιβλία –Πρωτοπορίας το ανάγνωσμα–, μουσικές από ραδιοσταθμούς στα FM και μπαρότσαρκες στον Ιπποπόταμο στην οδό Δελφών και στο DADA στα Εξάρχεια.

    Το wi-fi της εποχής εκείνης προσομοίαζε με όλες τις μεθόδους επικοινωνίας που ξεκίνησαν οι Ινδιάνοι της Αμερικής, με τα σήματα καπνού, αλλά κι οι αντάρτες του Άρη Βελουχιώτη στα βουνά της Ευρυτανίας.

    Η ροκ μουσική ήταν αποκηρυγμένη – δυστυχώς τόσο από δεξιούς όσο και από το επίσημο ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα. Ο Rory Gallagher ήταν ήδη ένας θρύλος που μεσουρανούσε όχι μόνο στα charts, αλλά και στις καρδιές των διψασμένων της επανάστασης, γιατί είχε ήδη γράψει το «Μoonchild».

    Με το «Μoonchild» έλαβαν σήμα οι μπάτσοι ότι ξεκινάει η επανάσταση. Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι μας την πέσανε με δακρυγόνα;

    Υπήρξε ο πρώτος σπουδαίος μουσικός της ροκ που αποφάσισε να εμφανιστεί στην καυλωμένη Αθήνα. Το ημερολόγιο έγραφε 12 Σεπτεμβρίου 1981. Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας. Ορκισμένοι εχθροί της ΑΕΚ τότε, ροκάδες παναθηναϊκοί και ολυμπιακοί, παραμερίσαμε την οπαδική μαλακία μας υπέρ της θρησκείας μας και προσήλθαμε στο γήπεδο για την επερχόμενη μυσταγωγία.

    Το ότι μας παραχώρησαν τη θύρα 21 για να δούμε τον Rory το θεωρήσαμε πρωτάθλημα στην έδρα της μισητής αντιπάλου. Ξεκίνησε η συναυλία. Σε λίγα λεπτά είχε ήδη ανακηρυχθεί ο πρωταθλητής. ΑΕΚ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μοιράζονταν στο γήπεδο τη νίκη και τα εύσημα από τον Rory αυτοπροσώπως. Ο Rory ήξερε. Ιρλανδός παλαβός κι επαναστάτης. Άφησε το «Μoonchild» για το τέλος.

    Στις πρώτες νότες έλαβαν σήμα οι μπάτσοι ότι ξεκινάει η επανάσταση. Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι μας την πέσανε με δακρυγόνα; Ο Rory συνέχιζε να παίζει. Εμείς ολοφυρόμενοι από καύλα είχαμε μαντίλια από δάκρυα και τα κάναμε πουτάνα. Ήταν η φορά που δώσαμε στα μπουρδέλα την αξία που τους έπρεπε.

    banner_300_250
    Picture of Κωνσταντίνος Γυπαράκης
    Ο Κωνσταντίνος Γυπαράκης είναι συγγραφοχρωματιστής

    MORE STORIES

    Κουτσουμπός_Πολυτεχνείο_Η συναυλία του Ξαρχάκου που κατέληξε σε μεγάλη αντιχουντική διαδήλωση
    Short

    Η συναυλία του Ξαρχάκου που κατέληξε σε μεγάλη αντιχουντική διαδήλωση

    Ο Θόδωρος Κουτσουμπός, φοιτητής στο Μαθηματικό το 1973, αφηγείται στο Short Stories περιστατικά από τις πυκνές διαδηλώσεις που προηγήθηκαν της κατάληψης του Πολυτεχνείου, ενδεικτικά της ολοένα και ογκούμενης αναταραχής στα πανεπιστήμια

    Μπάμπης Παπαδόπουλος shortstories
    Short

    Όταν ο Μπάμπης Παπαδόπουλος κατάλαβε ότι δεν θα γίνει διασκεδαστής

    Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος θυμάται για λογαριασμό του Short Storieς τις ταβέρνες στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στη Θεσσαλονίκη, τα ρεμπετολαϊκά σε γάμους και βαφτίσια και την αυστηρή παραίνεση του αφεντικού «να χαμογελάει στους πελάτες»