Skip to content
Home » Η ταινία μας για την τσιγγάνικη ραπ και τους Santa Barbarians

Η ταινία μας για την τσιγγάνικη ραπ και τους Santa Barbarians

    Η ταινία μας για την τσιγγάνικη ραπ και τους Santa Barbarians

    Published

    Η ταινία μας για την τσιγγάνικη ραπ και τους Santa Barbarians

    Published
    Ο Αλέξανδρος Κατσής γράφει στο Short Stories για τη φωτογραφική του περιπλάνηση στον κόσμο των Ρομά και τη συνάντησή του με το συγκρότημα Santa Barbarians που δένει τη ραπ με τα κλαρίνα

    Ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι τις οπτικές τέχνες είναι να δίνει ορατότητα σε υποκείμενα που δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια σφαίρα. Έτσι για πολλά χρόνια φωτογράφιζα σε κοινότητες Ρομά, μιας και θεωρώ ότι είναι περιθωριοποιημένοι και στοχοποιημένοι, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα.

    Κάποια στιγμή διάβασα μια συνέντευξη του αγαπημένου φωτογράφου Ζόζεφ Κουντέλκα, δημιουργού του πιο σημαντικού βιβλίου αναπαράστασης Ρομά κοινοτήτων. Μια ερώτηση αφορούσε τον λόγο που ασχολήθηκε με αυτό το πρότζεκτ και η απάντηση του ήταν μονολεκτική: «Η μουσική». Με αυτό τον τρόπο ξεκλείδωσε μια πτυχή των δικών μου βιωμάτων και το τι αναζητούσα ανάμεσα στους Τσιγγάνους.

    Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με βαθιά αγάπη για τη μουσική. Μια αγάπη χωρίς όρια, σύνορα ή στεγανά. Ακούγαμε πολλές μουσικές με απόλυτη φυσικότητα, χωρίς να μας ενδιαφέρει η καταγωγή, το χρώμα και άλλα τέτοια. Μες στα χρόνια που φωτογράφιζα κοινότητες Ρομά είχα γνωρίσει πολλούς μουσικούς. Μπορώ να πω, πολύ καλούς μουσικούς.

    Έτσι μου ήρθε η ιδέα να κάνω ένα μουσικό ντοκιμαντέρ. Η αρχική σκέψη ήταν να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ με χαρακτήρες μουσικούς που θα προέρχονταν από τη λαϊκή και δημοτική παράδοση. Για να ξετυλίξουμε μια ιστορική αλήθεια που δεν έχει μεγάλη ορατότητα. Ότι οι Τσιγγάνοι μουσικοί συνέβαλαν καθοριστικά στη διατήρηση της λαϊκής μουσικής παράδοσης του τόπου.

    Όταν όμως πρότεινα το πρότζεκτ στον συν-σκηνοθέτη Αβραάμ Γκουτζελούδη, μου είπε για κάτι μουσικούς που έπαιζαν τσιγγάνικη ραπ και προσπαθούσαν να εντάξουν παραδοσιακά στοιχεία στα κομμάτια τους. Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ που άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο τα τραγούδια τους και στοιχεία επικοινωνίας.

    Έτσι έπεσα στη σελίδα των Santa Barbarians. Για μέρες άκουγα τις μουσικές τους. Εικόνες, όνειρα, πολιτικός στίχος για τον αποκλεισμό και τον ρατσισμό που δέχονται. Αφηγήσεις από την Αγία Βαρβάρα και μελωδικά μπιτ. Μου άρεσαν τόσο πολύ που αμέσως κανονίσαμε να τα πούμε. Ένα απόγευμα βρέθηκα στην Αγία Βαρβάρα για να τους συναντήσω.

    «Μέσα από τη μουσική θέλουμε να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα, θέλουμε να παντρέψουμε τη ραπ με τη μουσική παράδοση της περιοχής, τα κλαρίνα»

    Για να γνωρίσω αυτά τα τρία παιδιά, μια παρέα που έβρισκε διέξοδο στο να φτιάχνει ρίμες. Ένας Τσιγγάνος, ένας Μπαλαμός και ένας μισός μισός είναι η ομάδα. Έτσι είναι η Αγία Βαρβάρα. Δεν είναι ιδανικό παράδειγμα ενσωμάτωσης, αλλά δεκαετίες ολόκληρες οικογένειες με διαφορετικές καταγωγές μεγαλώνουν μαζί, γνωρίζονται, ίσως ερωτεύονται και ίσως έτσι οι διακρίσεις να φθίνουν από γενιά σε γενιά.

    Φτάνω στο σημείο της συνάντησης. Απόγευμα με ανυπόφορο κρύο. Χτυπάω το κουδούνι και ο Σπύρος μου λέει «όσο θα βλέπεις σκάλες θα ανεβαίνεις». Βγαίνουμε στην ταράτσα ενός ψηλού κτιρίου και αντικρίζω ένα πλυσταριό που τα παιδιά είχαν μετατρέψει σε στούντιο. Έξω μια θέα ατελείωτη. Το μάτι σου πιάνει από τη μια τη θάλασσα του Πειραιά και από την άλλη τα βουνά της Αθήνας. Έχει αρχίσει να πέφτει το φως και η θέα γίνεται πιο ποιητική.

    Γυρίζω το κεφάλι μου στην ανοιχτή πόρτα του πλυσταριού. Φώτα έντονα, μια πολύχρωμη κονσόλα και ένα μικρόφωνο να στέκει έτοιμο να αγκαλιάσει τις φωνές τους. Όρθιος κάθεται ο Σάκης με τα ακουστικά στα αυτιά. Δεν έχει καταλάβει ότι έχουμε έρθει, χαμένος μες στο μπιτ φτύνει ρίμες στη ρομανές.

    «Λάτσιπε» λέει, που σημαίνει για το καλό στα τσιγγάνικα. «Μέσα από τη μουσική θέλουμε να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα, θέλουμε να παντρέψουμε τη ραπ με τη μουσική παράδοση της περιοχής, τα κλαρίνα» μου λένε.

    Τα υπόλοιπα στην οθόνη.

    •••

    Το πρότζεκτ Magic whistle συμμετέχει στο Agora Boost* του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (9-13.03.2025). Σκηνοθεσία: Αβραάμ Γκουτζελούδης & Αλέξανδρος Κατσής.

    * Το Agora Boost είναι ένα εργαστήρι συμβουλευτικής και εκπαίδευσης νέων δημιουργών με βάση την Ελλάδα, κατά το οποίο επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέρουν καθοδήγηση σε σκηνοθέτες και παραγωγούς που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και παραγωγής.

    banner_300_250
    Picture of Αλέξανδρος Κατσής
    Ο Αλέξανδρος Κατσής είναι φωτογράφος και φωτορεπόρτερ

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Jastar amenge dur ΡΟΜΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ παιδια απο την πατρα Μαρίνα Δανέζη Sam Roma
    Short

    «Jastar amenge dur» (Έλα να πάμε μακριά)

    Ο Τσιγγάνος τραγουδιστής Λευτέρης Ματθαίου μιλά στο Short Stories για την επιμονή του Χρήστου Παπαδόπουλου να ανοίγει τις συναυλίες που έδωσαν μαζί πριν από 30 περίπου χρόνια με ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι