Skip to content
Home » Η τελευταία συνάντησή μου με τον ιστορικό Μαρκ Φερό στο Παρίσι

Η τελευταία συνάντησή μου με τον ιστορικό Μαρκ Φερό στο Παρίσι

  Η τελευταία συνάντησή μου με τον ιστορικό Μαρκ Φερό στο Παρίσι

  Published
  Ο Μαρκ Φερό στο διαμέρισμά του στο Παρίσι το 2017

  Η τελευταία συνάντησή μου με τον ιστορικό Μαρκ Φερό στο Παρίσι

  Published
  Ο Μαρκ Φερό στο διαμέρισμά του στο Παρίσι το 2017
  Η Δήμητρα Αθανασοπούλου μεταφέρει στο Short Stories στιγμές από την τελευταία συνέντευξη που έκανε στον σημαντικό εκπρόσωπο της Σχολή των Annales Μαρκ Φερό

  Οταν συνάντησα τον Μαρκ Φερό (Marc Ferro) στο διαμέρισμά του στο Saint-Germain-en-Laye, ανάμεσα σε χειρόγραφα και στοίβες βιβλίων, δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως θα ήταν η τελευταία φορά που θα τον έβλεπα, παρά τα 94 του χρόνια.

  Ο λόγος του είχε εφηβική ορμή και η κίνηση του ήταν ζωηρή. Εκείνο το ανοιξιάτικο πρωινό του 2018 ήταν το δεύτερο ραντεβού μας στο μεγαλοαστικό του καταφύγιο στο παρισινό προάστιο. Αρχίσαμε και πάλι να διατρέχουμε την ιστορία του 20ού και του 21ου αιώνα. Εντοπίζοντας τις αποσιωπήσεις που κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο. Με απώτερο στόχο να δούμε πώς η διανοητική τύφλωση διαιωνίζεται μέσω της μνήμης.

  Είχαμε απομονωθεί στο γραφείο του για να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στα χειρόγραφά του.  Έχοντας προηγουμένως ανταλλάξει μερικές κουβέντες με την επί επτά δεκαετίες σύντροφό του Ιβόν Φρανς Μπλοντέλ-Φερό (Yvonne France Ferro [Blondel]). Εκείνη ήταν βυθισμένη σε μια πολυθρόνα στο σαλόνι, κρατώντας ένα βιβλίο στα χέρια.

  Η κ. Φερό μας απήγγειλε από μνήμης σκόρπιες φράσεις από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Στη συνέχεια κάρφωσε το βλέμμα της ξανά στις σελίδες του δοκιμίου της. Μας ευχήθηκε «μια απολαυστική συζήτηση».

  Ο Μαρκ Φερό, ο κορυφαίος ιστορικός της σχολής Annales, έπιασε με συναρπαστική διαύγεια που καταργούσε τη βιολογική του ηλικία, το νήμα της αφήγησης για τα Τεχνάσματα της Ιστορίας. Ήταν το βιβλίο που ετοίμαζε εκείνη την εποχή.

  Μου είπε πως η επιλεκτική τύφλωση μπροστά στην Ιστορία είναι ένα φαινόμενο που δεν κάνει διακρίσεις, υπογραμμίζοντας πως η άρνηση της πραγματικότητας μας αφορά όλους, από τους καθημερινούς πολίτες έως τους μεγάλους ηγέτες.

  Ήδη από την προτελευταία φορά που είχαμε συναντηθεί, ένα χειμωνιάτικο απόγευμα του 2017, δεν σταματούσε να απαριθμεί παραδείγματα της διανοητικής τύφλωσης. Και να διερευνά τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απαλλαγούμε από πολιτικά και θρησκευτικά ταμπού.

  Δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ και να μην παρατηρήσω ότι ο τρόπος που προσεγγίζει την Ιστορία είναι βαθιά ψυχαναλυτικός. Δεν το αποδέχτηκε ούτε το αρνήθηκε

  Και τις δυο φορές που συναντηθήκαμε δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ και να μην παρατηρήσω ότι ο τρόπος που προσεγγίζει την Ιστορία είναι βαθιά ψυχαναλυτικός. Δεν το αποδέχτηκε ούτε το αρνήθηκε.

  Χαμογέλασε με τον ίδιο τρόπο σαν να καταλάβαινε ότι ο δικός μου λόγος που ήμουν ξανά εκεί ήταν η πεποίθηση πως αυτή η ψυχαναλυτική ανάγνωση της Ιστορίας θα μας  οδηγούσε στην  αποκρυπτογράφηση των αιτιών των «τυφλών μας σημείων».

  «Ποια είναι η μεγαλύτερη άρνηση του δυτικού κόσμου;» τον ρώτησα. «Εκείνη της αποικιοκρατίας» απάντησε. «Η τύφλωση ήταν πολιτικά ενορχηστρωμένη. Και τώρα το πληρώνουμε. Γιατί εμείς φύγαμε από τις αποικίες. Αλλά οι αποικίες πλέον είναι παρούσες καθημερινά στη ζωή μας. Με εξεγέρσεις, με επεισόδια».

  «Τι µας κάνει να αρνιόμαστε να δούμε αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά µας;» επέμεινα. «Τα διάφορα ταμπού πολιτικής και θρησκευτικής προέλευσης. Και φυσικά η προπαγάνδα» αποκρίθηκε.

  banner_300_250
  Picture of Δήμητρα Αθανασοπούλου
  Η Δήμητρα Αθανασοπούλου είναι δημοσιογράφος και διδάκτωρ Ψυχαναλυτικής Ανθρωπολογίας

  Κεντρική φωτογραφία
  Δήμητρα Αθανασοπούλου

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES