Skip to content
Home » Ηλιογέννητη – Η πανσιόν όπου πλέχτηκε το ειδύλλιο του Άγγελου με την Άννα Σικελιανού

Ηλιογέννητη – Η πανσιόν όπου πλέχτηκε το ειδύλλιο του Άγγελου με την Άννα Σικελιανού

    Ηλιογέννητη – Η πανσιόν όπου πλέχτηκε το ειδύλλιο του Άγγελου με την Άννα Σικελιανού

    Published
    Νεαροί της χρυσής νεολαίας του Βόλου διασκεδάζουν στην Ηλιογέννητη

    Ηλιογέννητη – Η πανσιόν όπου πλέχτηκε το ειδύλλιο του Άγγελου με την Άννα Σικελιανού

    Published
    Νεαροί της χρυσής νεολαίας του Βόλου διασκεδάζουν στην Ηλιογέννητη
    Η Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου περιγράφει στο Short Stories στιγμές στην πανσιόν Ηλιογέννητη στο Πήλιο που πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε φιλοξενήσει πολλά μέλη της εγχώριας πνευματικής ελίτ

    Η Ηλιογέννητη, μια μικρή πανσιόν στα Χάνια του Πήλιου, χτίστηκε τη δεκαετία του ’20 από την Αγλαΐα Κοκοσλή. Ήταν φίλη του Αλέξανδρου Δελμούζου, ο οποίος μαζί με τον Δημήτρη Σαράτση ίδρυσαν το Ανώτερο Παρθεναγωγείο που έκλεισε με τα Αθεϊκά και τη δίκη του Ναυπλίου.

    Η Ηλιογέννητη είχε δύο ορόφους. Επάνω τρία δωμάτια γύρω από ένα χολ, που χρησίμευε και για τραπεζαρία, και κάτω την  κουζίνα και το δωμάτιο της Αγλαΐας. Όταν είχε πολύ κόσμο το διέθετε για τους πελάτες της και αυτή στριμωχνόταν σε κάποιον βοηθητικό χώρο.

    Η πανσιόν ήταν πολύ μικρή, μόνο για «εκλεκτούς», και μπορούσε να προσφέρει οικογενειακή ατμόσφαιρα και σχετική πολυτέλεια. Έτρωγαν κάτω από τα δέντρα σε κεντητά λινά τραπεζομάντιλα και με ασημένια μαχαιροπίρουνα. Αργότερα όλα αυτά τα πράγματα χάθηκαν.

    Στον πόλεμο η Ηλιογέννητη λεηλατήθηκε, καταστράφηκε και απόμεινε μόνο η ετοιμόρροπη καμάρα που υψωνόταν στο τοπίο για να βάζει στον προσεχτικό πεζοπόρο ερωτηματικά και να του θυμίζει παλιά μεγαλεία και ρομαντικές εποχές.

    Στην καμάρα αυτή τελείωνε η βεράντα της Ηλιογέννητης και με καλό καιρό οι πελάτες κάθονταν στη δροσιά, κάτω από τα δέντρα, έτρωγαν, έπιναν το ποτό τους και απολάμβαναν την καταπληκτική θέα που έφτανε μέχρι τον Παγασητικό.

    Ο γνωστός μηχανικός της εποχής Μυτιληναίος είχε εκπονήσει τα σχέδια και οικοδομήσει την πανσιόν. Είχε υποδείξει ένα άλλο μέρος,  δέκα μέτρα πιο πίσω, προειδοποιώντας την Αγλαΐα για την ακαταλληλότητα του εδάφους. Αυτή όμως ήταν ανένδοτη· εκεί ήταν η καλύτερη θέα.

    Πολύ σύντομα παρουσιάστηκαν βλάβες στους τοίχους. Αργότερα το μισό σπίτι κατρακύλησε στον γκρεμό, έφυγε από μόνο του. Φυσικά την τελική καταστροφή έφεραν ο πόλεμος, οι εχθροπραξίες του Εμφυλίου και οι σεισμοί του 1953-1954.

    Η Ηλιογέννητη λειτουργούσε μόνο το καλοκαίρι. Τον χειμώνα ζούσε εκεί μόνη της η Αγλαΐα Κοκοσλή. Οι διαλεχτοί πελάτες της έμεναν στην πανσιόν περίπου 15-20 μέρες.

    Εκεί περνούσαν τα καλοκαίρια τους ο Δελμούζος με την οικογένειά του, ο Κώστας και η Ιωάννα Τσάτσου, η Λιλή Ζωγράφου, ο Άγγελος Σικελιανός

    Εκεί περνούσαν τα καλοκαίρια τους ο Δελμούζος με την οικογένειά του, ο Κώστας και η Ιωάννα Τσάτσου, η Λιλή Ζωγράφου, ο Άγγελος Σικελιανός. Εκεί πλέχτηκε το ειδύλλιο του Άγγελου Σικελιανού με την Άννα Καραμάνη, σύζυγο του γιατρού Καραμάνη που είχε το κοντινό σανατόριο.

    Πολλοί άλλοι πλούσιοι και ξεχωριστοί επισκέπτες από τον Βόλο και τη Λάρισα απολάμβαναν τις περιποιήσεις και τη συντροφιά της Αγλαΐας. Μια καμαριέρα και μια μαγείρισσα εξυπηρετούσαν τους πελάτες. Η Αγλαΐα με το σπινθηροβόλο πνεύμα της και το χιούμορ της διασκέδαζε τους φίλους της.

    Γύρω από την Ηλιογέννητη υπήρχε ένα μεγάλο κτήμα με μηλιές, καστανιές, κερασιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα που έφτανε σε ένα δάσος από οξιές μέχρι το μονοπάτι της Δράκειας. Μες στο δάσος υπήρχαν δυο μικρές λίμνες που σχηματίζονταν από το νερό της νερομάνας.

    Ένα μέρος του νερού της πηγής πήγαινε σε μια στέρνα και κατόπιν με σωληνώσεις στην Ηλιογέννητη για τις ανάγκες της πανσιόν. Το υπόλοιπο νερό έτρεχε ελεύθερο μέχρι τον δρόμο και κατέληγε σε μια πέτρινη βρύση που είχε φτιάξει η Αγλαΐα, στη «βρύση της Αγλαΐας».

    Οι αγωγιάτες με τα φορτωμένα μουλάρια τους σταματούσαν σε αυτήν τη βρύση για να ξεδιψάσουν οι ίδιοι και τα ζώα τους και να θυμηθούν την ιδιόρρυθμη εκείνη γυναίκα, την ευχάριστη, την παράξενη, την Αγλαΐα Κοκοσλή.

    banner_300_250
    Picture of Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου
    Η Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου είναι φωτογράφος – συγγραφέας

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο της Κατερίνας Μαυροκεφαλίδου-Ζωιτοπούλου

    MORE STORIES

    Μογγολία shortstoriesgr
    Short

    Επιβίωση στα παγωμένα βουνά της Μογγολίας

    Η Ελευθερία Γιαγή, η οποία ζούσε για χρόνια σε τροχόσπιτο και έχει ταξιδέψει σε 43 χώρες, γράφει στο Short Stories για το ταξίδι της στη Μογγολία και την «παγωμένη» εμπειρία της στους -20 °C