Skip to content
Home » Ιστορίες καθημερινής τρέλας με τον γίγαντα της ψηφιοποιημένης Ελλαδίτσας 

Ιστορίες καθημερινής τρέλας με τον γίγαντα της ψηφιοποιημένης Ελλαδίτσας 

  Ιστορίες καθημερινής τρέλας με τον γίγαντα της ψηφιοποιημένης Ελλαδίτσας 

  Published

  Ιστορίες καθημερινής τρέλας με τον γίγαντα της ψηφιοποιημένης Ελλαδίτσας 

  Published
  Η ποιήτρια και μεταφράστρια Κατερίνα Λιάτζουρα γράφει στο Short Stories για ένα πρόσφατο περιστατικό το οποίο την έφερε αντιμέτωπη με τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας που επιμένει παρά τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» του δημοσίου

  Πριν από λίγο καιρό αποφάσισα να αλλάξω την αστυνομική μου ταυτότητα, να την εκσυγχρονίσω όπως λέγεται, αφού προγραμμάτιζα ούτως ή άλλως να κάνω ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

  Αρχές Νοεμβρίου του 2023 μπήκα στην εφαρμογή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης). Επέλεξα τόπο και αστυνομικό τμήμα, ημερομηνία –18 Ιανουαρίου 2024, η πρώτη ημερομηνία που ήταν διαθέσιμη– και ώρα. Επιτόπου κατέφτασε στο e-mail μου η ηλεκτρονική επιβεβαίωση του ραντεβού μου.

  Όταν πλησίαζε η ημερομηνία του ραντεβού, μπήκα ξανά στην πλατφόρμα. Κοίταξα τα προαπαιτούμενα που χρειάζονταν για την έκδοση –δεν έγραφε κάτι πέρα από τα παράβολα–, μπήκα στην υπηρεσία του Gov.gr, πλήρωσα τα παράβολα ηλεκτρονικά και τα εκτύπωσα.

  Την επίμαχη μέρα ντύθηκα και στολίστηκα και τράβηξα στο αστυνομικό τμήμα – η φωτογράφηση θα γινόταν εντός. Εκεί, αφού ο υπάλληλος που φρουρεί την είσοδο έλεγξε το ηλεκτρονικό παραστατικό επιβεβαίωσης του ραντεβού μου, με παρέπεμψε στον τρίτο όροφο της ασφάλειας.

  Στον τρίτο όροφο ήταν ένα γραφείο με την ταμπέλα «Ταυτότητες». Στο γραφείο με υποδέχτηκε ο υπάλληλος της αστυνομίας, ένας μεσήλικας με κοτσίδα και πολιτικά ρούχα, υπό τον ήχο της μουσικής και των στίχων του Αγγελάκα «Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ». Τι φάση; σκέφτηκα, με το οξύμωρο της σουρεάλ κατάστασης να έχει καρφωθεί στο μυαλό μου.

  Κάθομαι στη θέση που μου υπέδειξε, δίνω την παλιά ταυτότητα που μου ζήτησε και τα αποδεικτικά των παράβολων και ο υπάλληλος άρχισε να με ρωτά στοιχεία προφανώς για την επιβεβαίωση της ταυτότητάς μου. «Α! Έχουμε πρόβλημα» αναφώνησε κάποια στιγμή, «πού έχετε γεννηθεί;».

  – Στη Γερμανία.

  – Ναι, αλλά σε ποια πόλη;

  – Στη Στουτγκάρδη.

  Σωστά, αλλά στα στοιχεία του δημοτολογίου, απ’ όπου επιβεβαιώνουμε τα στοιχεία σου, γράφει στην πόλη Γερμανία.

  Ναι, αλλά στην ταυτότητα που κρατάτε στα χέρια σας αναγράφει στην πόλη Στουτγκάρδη.

  Ναι, αλλά εγώ δεν μπορώ να προχωρήσω στην έκδοση της νέας ταυτότητας, αφού στο δημοτολόγιο υπάρχουν λανθασμένες καταχωρήσεις.

  Αποφάσισα να ταξιδέψω με την ταυτότητα και να γεμίσω τις μπαταρίες μου πριν αναμετρηθώ ξανά με τον τον γίγαντα της ψηφιοποιημένης Ελλαδίτσας

  Ναι, αλλά η τωρινή ταυτότητα έχει εκδοθεί από τη δική σας υπηρεσία, όπου προφανώς για να εκδοθεί είχα προσκομίσει ληξιαρχική πράξη γέννησης, όπου προφανώς ανέγραφε την πόλη γέννησής μου.

  Καλά τα λες.

  Τον κοίταξα απορημένη για την ανοίκεια οικειότητα. «Αλλά εγώ δεν μπορώ να λάβω υπόψιν την ενεργή ταυτότητά σου κι ας έχει εκδοθεί από τη δική μας υπηρεσία, αφού στην ψηφιακή εποχή πρέπει τα στοιχεία να διασταυρώνονται με τις ψηφιακές καταχωρήσεις των άλλων υπηρεσιών» συνέχισε ο υπάλληλος.

  Εγώ είχα ήδη αρχίσει να φουντώνω. «Και γιατί δεν τα διασταυρώνετε με τα στοιχεία του ληξιαρχείου;» τον ρωτώ. «Εμάς μας έχουν συνδέσει με το δημοτολόγιο» μου απαντά εκείνος. «Και πώς μπορεί να λυθεί το θέμα μου, παρακαλώ;» ρωτώ εγώ.

  «Να φέρεις ληξιαρχική πράξη γέννησης από το ληξιαρχείο, να κάνεις διορθωτική πράξη στο δημοτολόγιο και να κλείσεις εκ νέου ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα» απαντά εκείνος. «Ραντεβού σε δυόμισι μήνες λοιπόν;» τον ρώτησα εκνευρισμένη.

  Φεύγοντας, αποφάσισα να ταξιδέψω με την ταυτότητα που είναι σε ισχύ, να πάρω μια βαθιά ανάσα εξωτερικού και να γεμίσω τις μπαταρίες μου πριν αναμετρηθώ ξανά με τον γίγαντα της ψηφιοποιημένης Ελλαδίτσας.

  banner_300_250
  Picture of Κατερίνα Λιάτζουρα
  Η Κατερίνα Λιάτζουρα εργάζεται στη μέση εκπαίδευση ως φιλόλογος της γερμανικής γλώσσας. Ασχολείται με την ποίηση, τη μετάφραση και την καλλιτεχνική φωτογραφία

  Κεντρική φωτογραφία
  Milad Fakurian/Unsplash

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Short

  Ρέκβιεμ για τον κινηματογράφο Ιντεάλ που τον «έκαψε» ο ΕΦΚΑ

  Ο σκηνοθέτης Νίκος Θεοδοσίου ξεδιπλώνει για το Short Stories την πολύπαθη ιστορία του κινηματογράφου Ιντεάλ που μπορεί να συνέχισε να λειτουργεί ύστερα από τέσσερις πυρκαγιές, αλλά δεν γλίτωσε από τη λαίλαπα του gentrification

  υπουργειο πολιτισμου
  Short

  Πώς ο Αριστοτέλης με βοήθησε να μη γίνω γενική διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

  Η επίτιμη διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού Μεταξία Τσιποπούλου καταθέτει στο Short Stories τη μαρτυρία της για τη διαδικασία της προφορικής συνέντευξης που έδωσε, στις αρχές του αιώνα, σε ειδική Επιτροπή Κρίσεων

  Ρομά Τσιγγάνοι Σταύρος Ψυλλάκης shortstories.gr
  Short

  «Δώσε μου ένα ευρώ…»

  Ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης αφηγείται στο Short Stories στιγμές από τη γνωριμία του με μια οικογένεια Ρομά από το Ζεφύρι, την περίοδο των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ «Μικρές ιστορίες Ρομά»