Skip to content
Home » Ιστορίες ραδιοφώνου και τα τσιγάρα Ματσάγγου

Ιστορίες ραδιοφώνου και τα τσιγάρα Ματσάγγου

  Ιστορίες ραδιοφώνου και τα τσιγάρα Ματσάγγου

  Published

  Ιστορίες ραδιοφώνου και τα τσιγάρα Ματσάγγου

  Published
  Η Ευαγγελία Μίχου μοιράζεται μέσω του Short Stories ραδιοφωνικές ιστορίες και ιστορίες τσιγάρων, που περιστρέφονται γύρω από το χωριό Κορησός Καστοριάς και τις κληροδότησε ο πατέρας της Τάσος Μίχος

  Οταν έφυγαν οι Γερμανοί το 1944-1945, οι κάτοικοι του χωριού του πατέρα μου, της Κορησού Καστοριάς, μαζεύονταν στην πλατεία, στο Σιντριβάνι, και άκουγαν τις ειδήσεις από ένα ραδιόφωνο με μπαταρία. Η μπαταρία γέμιζε από έναν κινητήρα συνδεδεμένο με έναν ιμάντα με τον τροχό της μηχανής ξεσπυρίσματος του καλαμποκιού, τον οποίο τα παιδιά, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας μου, γύριζαν με το χέρι.

  Ο Σταυράκης «Γκαφένκο», που το μυαλό του έκοβε κι έραβε, προσπαθούσε να πιάσει Μπι-Μπι-Σι στα ελληνικά. Ύστερα από προσπάθειες άκουγαν το σήμα: «Μπουμπου-μπουμπουτού. Εδώ Λονδίνο. Κυρίες και κύριοι, καλή σας εσπέρα».

  Μεταξύ των γυναικών ήταν και η Φράγκα του Ρόγκου. Ακούγοντας τον χαιρετισμό του εκφωνητή, η Φράγκα φωνάζει ξαφνιασμένη: «Μπα το έρμο! Πού ξέρει που είμαστε εδώ;».

  Τη δεκαετία του 1950 δόθηκε άδεια από το Δασαρχείο Καστοριάς στους κατοίκους της Κορησού να προμηθεύονται ξύλα για τις ανάγκες τους από την περιοχή Γιάζα. Μεταξύ λοιπόν των συγχωριανών βρέθηκαν εκεί ο Σωτήρης, με τον ξάδελφό του τον «Ντάτσο» και τον θείο τους τον Κοσμά.

  Καθώς ο Κοσμάς έκοβε ένα δέντρο, στραβοχτυπάει με το τσεκούρι το γόνατό του κι αρχίζουν να τρέχουν αίματα. Η παρέα τρέχει κοντά του, του βγάζουν το πουκάμισο και δένουν με αυτό την πληγή. Επειδή ο Κοσμάς δεν μπορούσε να περπατήσει, φτιάχνουν ένα φορείο από ξύλα, τον ξαπλώνουν και αρχίζει η μεταφορά του.

  Ανηφορίζουν από τη Γιάζα προς την Κρέστα, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, για να κατηφορίσουν στη συνέχεια στο χωριό μας. Εκεί κάνουν μια στάση και ο Σωτήρης ρωτάει τον Κοσμά: «Θέλεις ένα τσιγάρο;». Κι ο Κοσμάς απαντάει: «Αν είναι Ματσάγγου».  Κάπνιζε μόνο τσιγάρα Ματσάγγου!

  Ο Χριστάκης Μιχαήλ, αντιπρόσωπος του Ματσάγγου στο νομό Καστοριάς, παραλαμβάνει ένα κιβώτιο με τσιγάρα, με την εντολή να παραδοθεί στον Κοσμά Αντωνίου

  Ο πατέρας μου ήταν τότε φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Το 1951 κλήθηκε να κάνει τη στρατιωτική του θητεία, καθότι δεν του έδιναν αναβολή λόγω σπουδών. Ήταν επιλεκτικές οι αναβολές τότε. Υπηρετούσε στο 541 Τάγμα Πεζικού, στις Μοίρες Μεσαράς Κρήτης.

  Το 1952 πήρε 15ήμερη άδεια και πήγε να δει την οικογένειά του στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Κορησό Καστοριάς. Περνώντας από τη Θεσσαλονίκη, ακούει ότι ο πολύ γνωστός κονφερανσιέ Γιώργος Οικονομίδης έκανε εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων, από ένα μικρό αμφιθέατρο του Γ΄ Σώματος Στρατού, στη λεωφόρο Στρατού.

  Πηγαίνει να τον ακούσει, όπως ήταν ντυμένος με τα στρατιωτικά, και στη συζήτηση του Οικονομίδη με το ακροατήριο διαπιστώνει ότι περισσότερο αναφερόταν στις διαφημίσεις – μεταξύ αυτών και στα τσιγάρα Ματσάγγου. Παίρνει αφορμή και εξιστορεί το περιστατικό με το ατύχημα του Κοσμά που είχε γίνει πριν από έναν χρόνο.

  Είτε ο Οικονομίδης το μεταβίβασε στην Καπνοβιομηχανία Ματσάγγου είτε άκουσαν την εκπομπή οι άνθρωποι της εταιρείας, σε λίγες μέρες ο Χριστάκης Μιχαήλ, αντιπρόσωπος του Ματσάγγου με τον αδελφό του στον νομό Καστοριάς, παραλαμβάνει ένα κιβώτιο με τσιγάρα. Η εντολή ήταν να παραδοθεί στον Κοσμά Αντωνίου.

  Έκπληκτος ο Χριστάκης και περίεργος να μάθει, πάει να παραδώσει αυτοπροσώπως το δέμα. Ρωτάει τον Κοσμά τι τσιγάρα καπνίζει κι αυτός του απαντά: «Μόνο Ματσάγγου». Κανείς τους δεν μπορούσε να εξηγήσει την απρόσμενη προσφορά, διότι δεν ήξεραν όσα προηγήθηκαν.

  Το γεγονός συζητιόταν για μήνες σε όλη την περιοχή, με διάφορες εικασίες, μέχρι την επόμενη επίσκεψη του πατέρα μου στο χωριό, οπότε λύθηκε το μυστήριο.

  •••

  Τις ιστορίες αυτές έζησε και μας κληροδότησε ο πατέρας μου Τάσος Μίχος, με τον τίτλο Θυμάμαι, για να μάθουμε οι νεότεροι πρόσωπα και γεγονότα της καθημερινότητας του χωριού του, της Κορησού Καστοριάς.

  banner_300_250
  Ευαγγελία Μίχου
  Η Ευαγγελία Μίχου είναι συνταξιούχος σύμβουλος επιχειρήσεων

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE SHORT STORIES

  Short

  Απόρδα, ο υπαίθριος χώρος αφόδευσης στο Ντένισκο

  Ο Βασίλης Νιτσιάκος, λίγες μέρες πριν από την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του «Και το σώμα θυμάται», παραχωρεί στο Short Stories για προδημοσίευση μια ιστορία για την αφόδευση, ένα από τα θέματα ταμπού στην ακαδημαϊκή λαογραφία

  Βάνα Βουρτσάκη_Το ραδιοφωνο καζαντζίδης θεια λενα shortstories
  Short

  Το ραδιόφωνο, η Θεία Λένα, ο Καζαντζίδης και η χούντα

  Η Βάνα Βουρτσάκη αφηγείται στο Short Stories μια τραγελαφική ιστορία από τα παιδικά της χρόνια, όταν στην Προσοτσάνη της Δράμας όπου μεγάλωσε το ραδιόφωνο συντρόφευε τις μέρες τους με τις φωνές της Θείας Λένας και του Στέλιου Καζαντζίδη