Skip to content
Home » «Καυτοί» διάλογοι με το αλφαδολάστιχο της ανασκαφής

«Καυτοί» διάλογοι με το αλφαδολάστιχο της ανασκαφής

    «Καυτοί» διάλογοι με το αλφαδολάστιχο της ανασκαφής

    Published

    «Καυτοί» διάλογοι με το αλφαδολάστιχο της ανασκαφής

    Published
    Η Χριστίνα Παπαδάκη μοιράζεται μέσα από το Short Stories μια διασκεδαστική στιγμή που έζησε το καλοκαίρι του 2012, όταν εργαζόταν ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στον αρχαιολογικό χώρο Τυλίσου, κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης

    Το καυτό καλοκαίρι του 2012 αν θυμάμαι καλά εργαζόμουν στη συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Τυλίσου, κοντά στο Ηράκλειο. Περνούσαμε καταπληκτικά: είχαμε να πληρωθούμε πάνω από τέσσερεις μήνες και κάθε μέρα είχε γύρω στους 40 βαθμούς. Αλλά μόνο στον αρχαιολογικό χώρο.

    Πιο βόρεια ή πιο νότια η κατάσταση ήταν υποφερτή. Όμως δεν χάναμε το κέφι μας και εφαρμόζαμε κατά γράμμα το ρητό «η φτώχεια θέλει καλοπέραση». Κάνε το κι αλλιώς.

    Το συνεργείο απαρτιζόταν από περίπου τριάντα άτομα, άντρες και γυναίκες. Κάτι σαν τα bains mixtes του Ορέστη Μακρή στη Θεία από το Σικάγο. Αυτό ήταν εξαιρετικό, καθώς για πρώτη φορά στην πολυετή, μεγαλειώδη μου καριέρα ως συμβασιούχου αρχαιολόγου δεν ήμουν η μόνη γυναίκα της παρέας. Τα πειράγματα έδιναν κι έπαιρναν, όπως ήταν φυσικό.

    Κάποια στιγμή χρειάστηκε να «πάρουμε μερικά βάθη», όπως λέμε στην ανασκαφή. Να δούμε, βρε αδελφέ, αν ήμασταν στο ίσωμα ή αν είχαμε βαθύνει γιατί δεν έπρεπε. Οι οδηγίες ήταν σαφείς: «Καθαρίζουμε, δεν σκάβουμε».

    Φυσικά θα παίρναμε τα βάθη με το τελευταίας τεχνολογίας αυτοσχέδιο αλφαδολάστιχό μας. Πρόκειται για ένα απλό, αλλά υψηλής ακρίβειας όργανο μέτρησης. Χρησιμοποιούμε το αλφαδολάστιχο για την υψομετρική ευθυγράμμιση δύο σημείων στον χώρο, τα οποία βρίσκονται σε τέτοια απόσταση που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλφάδι.

    Στην πραγματικότητα το αλφαδολάστιχο δεν είναι τίποτε άλλα από ένας εύκαμπτος, διαφανής, πλαστικός σωλήνας που τον γεμίζουμε νερό. Συνήθως έχει μήκος αρκετών μέτρων. Για να ευθυγραμμίσουμε ένα σημείο με ένα άλλο, τοποθετούμε κατακόρυφα τη μια άκρη του σωλήνα με τρόπο τέτοιο που η στάθμη του νερού να βρίσκεται στο πρώτο σημείο.

    Την άλλη άκρη βάζουμε στο σημείο που θέλουμε να ευθυγραμμίσουμε. Η στάθμη του νερού στη δεύτερη άκρη θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τη στάθμη του νερού στην πρώτη άκρη.

    «Μαρία, μη μου το τραβάς άλλο». «Μιχάλη μου, είναι πολύ κοντό. Δεν γίνεται, δεν με φτάνει». «Μαρία, θα το κόψεις και μετά να δούμε πού θα βρούμε άλλο»

    Όμως για τη σωστή λειτουργία του απλού αυτού οργάνου υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Το νερό θα πρέπει να έχει την ίδια θερμοκρασία σε όλο το μήκος του σωλήνα, να μην έχει βουλώσει σε κάποιο σημείο ο σωλήνας, αλλά και να μην έχει φυσαλίδες. Έλα όμως που στους 40 βαθμούς, στα χώματα και στην κακομοιριά, οι παραπάνω προϋποθέσεις είχαν πάει περίπατο.

    Έτσι λοιπόν δύο εξαιρετικά παιδιά, ο Μιχάλης και η Μαρία, προσπαθούσαν να πάρουν βάθη στα σημεία που τους είχα ζητήσει. Και ενώ, καθισμένη σε έναν τοίχο, περίμενα αγωνιωδώς να σημειώσω τις μετρήσεις, ακούω να εκτυλίσσεται μεταξύ τους ο παρακάτω διάλογος:

    – Μαρία, μη μου το τραβάς άλλο.

    – Μιχάλη μου, είναι πολύ κοντό. Δεν γίνεται, δεν με φτάνει!

    – Μαρία, θα το κόψεις και μετά να δούμε πού θα βρούμε άλλο.

    – Εντάξει, Μιχάλη, νομίζω το έβαλα εκεί που πρέπει.

    – Έλα, πάρε το, να τελειώνουμε!

    – Μιχάλη μου, αχ! Κάτσε μισό λεπτό! Δεν βλέπω τίποτε! Έχει μία φουσκαλίτσα, όχι έχει πολλές!

    – Ε ήντα να σου πω! Πιπίλισέ το λίγο από μπροστά να φύγει ο αέρας και ξαναβάλε το!

    Τους άκουγα και είχα πεθάνει από τα γέλια! Και καλά, εγώ ήξερα τι έκαναν, κάποιος όμως που δεν τους έβλεπε, χωμένοι στα τρία μέτρα κάτω από τη γη όπως ήταν, τι θα υπέθετε; Ήταν όντως ένα καυτό καλοκαίρι!

    banner_300_250
    Picture of Χριστίνα Παπαδάκη
    Η Χριστίνα Παπαδάκη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εργάζεται ως δικαστική υπάλληλος

    Κεντρική φωτογραφία
    Philip Veater/Unsplash

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Παπαδάκη_Πώς μια ομπρέλα από τα Τζάμπο «έβγαλε» αρχαία στην Κρήτη_shortstoriesgr.jpg
    Short

    Πώς μια ομπρέλα από τα Τζάμπο «έβγαλε» αρχαία στην Κρήτη

    Η Χριστίνα Παπαδάκη αφηγείται στο Short Stories την απίστευτη ιστορία που έζησε ως συμβασιούχος αρχαιολόγος το 2007, όταν η προσπάθεια προστασίας από τον καυτό ήλιο οδήγησε στην αποκάλυψη αρχαιοτήτων στο αρχαίο Ρύτιο της Κρήτης