Skip to content
Home » Με τα παιδιά, τη γάτα Νεφέρ και τη μέλισσα Μελίνα στα Μάλια

Με τα παιδιά, τη γάτα Νεφέρ και τη μέλισσα Μελίνα στα Μάλια

    Με τα παιδιά, τη γάτα Νεφέρ και τη μέλισσα Μελίνα στα Μάλια

    Published

    Με τα παιδιά, τη γάτα Νεφέρ και τη μέλισσα Μελίνα στα Μάλια

    Published
    Η Μαρία Χατζιδάκη εξιστορεί στο Short Stories την περιπέτεια της μετάβασής της από τον χώρο της αρχαιολογίας σε αυτόν της εκπαίδευσης, αλλά και της συνάντησης των δύο σε εκπαιδευτικές δράσεις όπως αυτές που σχεδίασε για το μινωικό ανάκτορο Μαλίων

    Το ταξίδι μου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Η επιβίβαση είχε αγωνία, αμφιβολίες και τον πόνο ενός αποχωρισμού. Βαθιά στην καρδιά μου ήμουν ακόμη αρχαιολόγος. Η σκέψη ότι θα εγκατέλειπα μια αγάπη για τα γλυκά μάτια μιας άλλης με συγκλόνιζε.

    Τα πρώτα χρόνια, στα ολιγοθέσια σχολειά, από τον κάμπο του Αποκόρωνα μέχρι τα ορεινά του Μυλοποτάμου και τα Αστερούσια, τα ίδια τα παιδιά άλλαξαν και καθόρισαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμουν τον ρόλο μου, φωτίζοντάς τον με την ορμή τους από άλλη οπτική.

    Ήταν εξοικειωμένα με τη ζωή στη φύση. Αυτονομούνταν, θεωρούνταν ικανά από πολύ νωρίς να αναλάβουν εργασίες που θα έκαναν έναν αστό γονιό να φρίξει. Για παράδειγμα να κουβαλήσουν ξύλα και να ανάψουν την ξυλόσομπα ή να σκάψουν στο περιβόλι και να ταΐσουν τα αιγοπρόβατα. Μεγάλωναν σε ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού και πολιτισμικού κάλλους. Το παρελθόν «κραύγαζε» γύρω τους. Αυτά όμως δεν είχαν το παραμικρό ενδιαφέρον για το παρελθόν. Πώς θα έκανα τα μικρά ασυγκράτητα αγριμάκια μου να δώσουν στην Ιστορία μια ευκαιρία; Να δείξουν στο μάθημα κάποια συμπάθεια;

    Τα παιδιά αγαπούν το παιχνίδι και τη δράση και όχι την Ιστορία μέσα από στεγνά, αδιάφορα και βαρετά εγχειρίδια. Έτσι ξεκίνησε μια μακριά πορεία, στη διάρκεια της οποίας τα σχολικά βιβλία περίπου μπήκαν στη γωνία. Τη θέση τους πήραν παιχνίδια, θεατρικά, επιτραπέζια και επιδαπέδια, εικαστικά, αφηγηματικός λόγος, ιστορίες και κυρίως επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, παρέα με μασκότ και ήρωες, χιούμορ, κίνηση, μουσική.

    Τον Ιούνιο του 2019 η ημερήσια εκδρομή του 49ου Δημοτικού Ηρακλείου θα είχε πρώτο σταθμό το ανάκτορο των Μαλίων. Ο συντονισμός έξι τάξεων στη ζέστη του καλοκαιριού, με τον νου στο παιχνίδι που θα ακολουθούσε στον επόμενο σταθμό της εκδρομής, ήταν παζλ δύσκολο. Μια πρόκληση συναρπαστική.

    Τα μικρά μας, μαγεμένα, αναζητούσαν τα ίχνη τους τριγυρίζοντας στο ανάκτορο σαν να είχαν βουτήξει στην κουνελότρυπα μαζί με την Αλίκη

    Δυο ξεχωριστά προγράμματα για τη Γ΄– Δ΄ και την Ε΄– ΣΤ΄ τάξη, τα παιδιά εξοικειωμένα και πιο ώριμα, ελεγχόμενη κατάσταση.

    Κατόψεις και γρίφοι στα χέρια, οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων καθοδηγούσαν, τα παιδιά εξερευνούσαν και ανακάλυπταν τα μυστικά ενός μαγικού χώρου.

    Πώς μπορεί όμως ένας τέτοιος τόπος να μιλήσει στα μικρά της Α΄– Β΄; Μέσα από τη μυθοπλασία που αγγίζει το συναίσθημα. Και το παλάτι που έβρεχε τα πόδια στο κύμα του Κρητικού Πελάγους είναι φτιαγμένο με παραμυθένιο υλικό.

    Τα εμβληματικά ευρήματα του χώρου –το χρυσό κόσμημα με τις μέλισσες, το ξίφος του κυβιστήρα, ένα κύπελλο με αιλουροειδές, ο λίθινος κέρνος– αποτέλεσαν την έμπνευση. Κάπως έτσι πήραν ζωή η γάτα Νεφέρ, οι μέλισσες Μελίνα και Μελισσάνθη, ένας αθλητής της κυβίστησης και ένας χρυσοχόος. Τα μικρά μας, μαγεμένα, αναζητούσαν τα ίχνη τους τριγυρίζοντας στο ανάκτορο σαν να είχαν βουτήξει στην κουνελότρυπα μαζί με την Αλίκη.

    Το τέλειο πρόγραμμα δεν υπάρχει. Θα αναθεωρούμε ξανά και ξανά, στοχεύοντας στη βελτίωση. Και πάντα ο γνώμονας θα είναι οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες κάθε σχολικού τμήματος, που είναι μια οντότητα μοναδική και ανεπανάληπτη.

    Όμως ακούγοντας «Κυρία, όταν πάμε κι εμείς στη Γ΄ τάξη, θα ξανάρθουμε;» και βλέποντας τον Ν. που είναι στο φάσμα του αυτισμού να με εμπιστεύεται να κρατήσουμε μαζί το σκήπτρο με τον πάνθηρα, ήξερα ότι ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα, δράση και αντίδραση, έκανε το θαύμα του.

    banner_300_250
    Picture of Μαρία Χατζιδάκη
    Η Μαρία Χατζιδάκη είναι συνταξιούχος δασκάλα

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Χατζιδάκη

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Φώτης Δούσος_Πώς ξεκίνησα να γράφω Πώς ξεκίνησα να γράφω παιδική λογοτεχνία short-stories-gr
    Short

    Πώς έγραψα το πρώτο μου βιβλίο για παιδιά

    Ο συγγραφέας Φώτης Δούσος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), γράφει στο Short Stories για τη συγκυρία που τον οδήγησε να στραφεί σχετικά όψιμα στη συγγραφή βιβλίων για παιδιά

    Ευαγγελία Αγγέλκου_μια σφιχτή αγκαλία για την ξεναγήστρα_ shortstories
    Short

    Μια σφιχτή παιδική αγκαλιά για την «ξεναγήστρα»

    Η αρχαιολόγος Ευαγγελία Αγγέλκου γράφει στο Short Stories για ένα τρυφερό περιστατικό με ένα μικρό κορίτσι, κάποιους μήνες ύστερα από μια κυριακάτικη ξενάγηση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη