Skip to content
Home » Mε τον Λευτέρη Βογιατζή και τους «Αγροίκους» σε νησιά, κάμπους και βουνά

Mε τον Λευτέρη Βογιατζή και τους «Αγροίκους» σε νησιά, κάμπους και βουνά

  Mε τον Λευτέρη Βογιατζή και τους «Αγροίκους» σε νησιά, κάμπους και βουνά

  Published
  Ο Λευτέρης Βογιατζής (δεύτερος από αριστερά) στην παράσταση «Οι αγροίκοι» του Γκολντόνι

  Mε τον Λευτέρη Βογιατζή και τους «Αγροίκους» σε νησιά, κάμπους και βουνά

  Published
  Ο Λευτέρης Βογιατζής (δεύτερος από αριστερά) στην παράσταση «Οι αγροίκοι» του Γκολντόνι
  Η Ειρήνη Λεβίδη, για χρόνια σύντροφος και συνεργάτιδα του Λευτέρη Βογιατζή, γράφει στο Short Stories για την προετοιμασία και το ανέβασμα της πρώτης θεατρικής παράστασης που βίωσε στο πλευρό του πρωτοπόρου του θεάτρου, το 1983

  Ηταν φθινόπωρο του 1982· μόλις είχα βρεθεί με τον Λευτέρη Βογιατζή. Ο αστερισμός της παράστασής του Σπασμένη στάμνα έλαμπε ψηλά στους ουρανούς. Εγώ γευόμουν την εμπειρία και τις χαρές των περιοδειών. Αξέχαστα ταξίδια στη Χίο, την Καλαμάτα, στα Ανώγεια της Κρήτης.

  Από δίπλα όμως ακολουθούσαν Οι Αγροίκοι του Κάρλο Γκολντόνι. Με τα ορθάνοιχτα μάτια και αυτιά του Λευτέρη Βογιατζή να τσιμπάει και να απορρίπτει όλων των ειδών τα ερεθίσματα. Αυτά που θα τον οδηγούσαν στην προσέγγισή τους. Στη σύλληψη της αύρας τους. Και από το τυπωμένο θέατρο να τους φέρει στον κόσμο μέσα από ένα ζωντανό θέατρο.

  «Ο Κόσμος και το Θέατρο», η ραχοκοκαλιά του θεάτρου του Γκολντόνι, ήταν το ακανθώδες μονοπάτι που είχε ενστερνιστεί ο Λευτέρης Βογιατζής. Κι εγώ από δίπλα.

  Πρώτη παράσταση των Αγροίκων στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο  της Χίου, στις 14 Μάϊου του 1983. Στο πλαίσιο του συνεδρίου Ο Κοραής και η Χίος. Ήταν η πρώτη φορά που το έργο παιζόταν στην Ελλάδα, όπως και τα περισσότερα έργα που ανέβασε η Σκηνή και αργότερα η Νέα Σκηνή.

  Αντιλαμβάνομαι πως παραθέτω, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, λεπτομέρειες που μάλλον δεν ενδιαφέρουν τον αναγνώστη. Τις μαζεύω ωστόσο μία μία προσπαθώντας να ανασυνθέσω το κλίμα της εποχής εκείνης. Της προετοιμασίας εκείνης.

  «Ύστερα από μια θεαματική κωμωδία που είχε αρέσει αρκετά παρουσίασα μια άλλη σε βενετσιάνικη διάλεκτο που αντί να ψυχράνει τις καρδιές των θεατών, τους θέρμανε τόσο ώστε να παίζεται αυτή μόνη της για όλο το επόμενο φθινόπωρο. Οι “Αγροίκοι” είναι ο τίτλος αυτής της καινούργιας κωμωδίας μου».

  Με αυτά τα λόγια ο Γκολντόνι εισάγει στα απομνημονεύματά του την παρουσίαση των Αγροίκων. Και, τύχη αγαθή, η παράσταση της Σκηνής θέρμανε τόσο τις καρδιές των θεατών που παίχτηκε δύο ολόκληρες σεζόν. Με θεατές στην ουρά κάθε βράδυ.

  Ξετινάξαμε το θέατρο του Γκολντόνι, τη Βενετία του Λόνγκι. Ζήσαμε το δικό μας ξέφρενο καρναβάλι. Με άλλα λόγια διάβαζε, διάβαζα, μου διάβαζε

  Με ανάλογη θερμότητα έγινε και η προετοιμασία της παράστασης που ανέβηκε στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων τον Δεκέμβριο του 1983.

  Τριγυρίσαμε στο Λιστόν, μπαινοβγαίνοντας από καμπιέλο σε καμπιέλο. Ξετινάξαμε το θέατρο του Γκολντόνι, τη Βενετία του Λόνγκι. Ζήσαμε το δικό μας ξέφρενο καρναβάλι. Με άλλα λόγια διάβαζε, διάβαζα, μου διάβαζε.

  Ξαπλωμένοι στα βραχάκια της Χρυσοπηγής στη Σίφνο, μετέφραζα Μπερνάρ Ντορτ και Στρέλερ από τα γαλλικά και υποσχόμουν πως θα μάθαινα γαλλικά στο φιλομαθές αυτό πλάσμα που με ξεσήκωνε με την πνευματική απληστία του. Και όλα αυτά για να καταλήξει στο αξίωμα: «Διαβάζω για να ξεχάσω αυτά που διάβασα, όταν καταπιαστώ με τις πρόβες».

  Η παράσταση ξεχείλιζε ευφροσύνη, απρόσκοπτο γέλιο. Η ποιητική της αύρα έφερε τη γλυκιά, φιλοσοφημένη θλίψη ενός πρώιμου Κεμάλ. Όλος αυτός ο ντόρος, οι κωμικές συγκρούσεις, η νίκη των αστών επί των αγροίκων,  μια ανάπαυλα της ανθρώπινης ιστορίας…

  •••

  Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου πραγματοποιεί αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννησή του. Η Αντιγόνη της Νέας Σκηνής, που σκηνοθέτησε στην Επίδαυρο το 2006, θα προβληθεί στις 21, 22 και 23.06.2024 στην Πειραιώς 260.

  banner_300_250
  Picture of Ειρήνη Λεβίδη
  Η Ειρήνη Λεβίδη είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Νέας Σκηνής

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Επίδαυρο_kraounakis_hatzakis_shortstories.gr
  Short

  Ο Σταμάτης Κραουνάκης με τους «Αχαρνής» στην Επίδαυρο το 2010 (Β΄ μέρος)

  Ο Σταμάτης Κραουνάκης συνεχίζει την αφήγησή του στο Short Stories για τους «Αχαρνής», την Επίδαυρο, τον «μυτόγκα» υπουργό του ΠΑΣΟΚ που απειλούσε τον Χατζάκη, την αποθέωση που γνώρισε η παράσταση, τους «διαχειριστές της μπίζνας του μεγάλου χρέους»

  LOXY Dimitris Zaxos Thanasis Kafetzis Λώξη shortstoriesgr
  Short

  Χορεύοντας στο χιόνι με τη Λώξη που γκρέμισε τα ταμπού

  Οι σκηνοθέτες Δημήτρης Ζάχος και Θανάσης Καφετζής περιγράφουν στο Short Stories πώς γύρισαν την τελευταία σκηνή του ντοκιμαντέρ «Λώξη», για το πρώτο κορίτσι με σύνδρομο Down που υπέγραψε συμβόλαιο ηθοποιού με το Εθνικό Θέατρο