Skip to content
Home » Μια επικίνδυνη περιπέτεια με τον Σωκράτη Κόκκαλη σε ένα παγωμένο ποτάμι

Μια επικίνδυνη περιπέτεια με τον Σωκράτη Κόκκαλη σε ένα παγωμένο ποτάμι

  Μια επικίνδυνη περιπέτεια με τον Σωκράτη Κόκκαλη σε ένα παγωμένο ποτάμι

  Published
  Ο Σωκράτης Κόκκαλης στις αρχές της δεκαετίας του 1940

  Μια επικίνδυνη περιπέτεια με τον Σωκράτη Κόκκαλη σε ένα παγωμένο ποτάμι

  Published
  Ο Σωκράτης Κόκκαλης στις αρχές της δεκαετίας του 1940
  Η φωτογράφος Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου γράφει στο Short Stories για το παρακινδυνευμένο παιχνίδι της με τον 5άχρονο Σωκράτη Κόκκαλη στο ποτάμι των Τρικάλων το 1944

  Το λαϊκό ξέσπασμα του Δεκέμβρη του 1944 βρισκόταν σε εξέλιξη και οι Άγγλοι με τους ταγματασφαλίτες και τους χίτες «φερόντουσαν σαν σε κατακτημένη χώρα», όπως είχε πει ο Τσόρτσιλ.

  Τα βράδια φίλοι του πατέρα μου Γ.Δ. Ζιούτου (Γεώργιος Ζωιτόπουλος) έρχονταν στο σπίτι μας στο Ψυχικό. Κλείνονταν στο γραφείο και μιλούσαν με τις ώρες. Δεν μου άρεσαν αυτές οι συζητήσεις, γιατί στη συνέχεια όταν ο πατέρας ερχόταν να με βρει, δεν μπορούσε να κρύψει το στενοχωρημένο του πρόσωπο παρά τα παιχνίδια που κάναμε.

  Ένα απόγευμα τους άκουσα να μιλούν για μένα: «Τι θα γίνει το παιδί αν κοπεί η χώρα». Μάλωναν αν θα με έπαιρναν κάπου μαζί τους. Κατατρόμαξα και έσφιξα στην αγκαλιά μου τον Μπιμπίκο, το λούτρινο αρκουδάκι μου που η γιαγιά του είχε ράψει ζεστά ρούχα.

  Όταν έφυγαν οι γνωστοί, έτρεξα, γαντζώθηκα από τον πατέρα μου και κλαίγοντας έλεγα ότι θέλω να με πάρουν παντού μαζί τους, να μη μείνω πάλι μόνη μου. Τότε δίνεται η εντολή τα στελέχη της Αριστεράς να εγκαταλείψουν την Αθήνα. Πρώτα φεύγει το κλιμάκιο του «Ριζοσπάστη» για τη Θήβα.

  Παραμονή Χριστουγέννων 1944. Βρισκόμαστε στην καρότσα ενός φορτηγού που μετέφερε στρώματα και κουβέρτες για κάποιο νοσοκομείο του ΕΛΑΣ. Από μακριά βλέπαμε τα εγγλέζικα πλοία να βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα. Συνεχίσαμε το ταξίδι μας βόρεια, αλλάζοντας αυτοκίνητα και συνταξιδιώτες. Μέναμε σε κάθε κάπως μεγάλη πόλη μερικές μέρες.

  Ευτυχώς τα νερά ήταν ρηχά, κάποιοι αντάρτες μας είδαν, έτρεξαν, μας τράβηξαν έξω μουσκεμένους και παγωμένους. Μας πήγαν αμέσως σε ένα ζεστό δωμάτιο

  Στα Τρίκαλα, στην πρωτεύουσα της «ηττημένης Αριστεράς» όπως την ονόμασαν αργότερα, είχε μαζευτεί όλη η ηγεσία του ΚΚΕ και πολλά μέλη. Ήταν εκεί και ο Πέτρος Κόκκαλης, ο γνωστός χειρουργός και ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, η γυναίκα του και ο γιος τους Σωκράτης, με τον οποίο ήμασταν σχεδόν συνομήλικοι.

  Μια μέρα, που όπως συνήθως παίζαμε με τον Σωκράτη στην όχθη του ποταμού Ληθαίου που διασχίζει τα Τρίκαλα, παραλίγο να πνιγούμε.

  Ένα από τα αγαπημένα μας παιχνίδια ήταν να στουπώνουμε με χιόνι τα γυάλινα σωληνάρια από χάπια που μαζεύαμε από το κοντινό ιατρείο του ΕΛΑΣ. Πιέζαμε το χιόνι στο σωληνάριο και το κρατούσαμε μερικά λεπτά στα χέρια μας. Το χιόνι γινόταν πάγος, έλιωνε η επιφάνειά του από τη ζέστη της παλάμης μας και αναποδογυρίζοντας το γυάλινο σωληνάριο, βγάζαμε έναν κύλινδρο από πάγο που με τη φαντασία μας γινόταν σφαίρες, οβίδες, όλμοι, βόμβες που τις ρίχναμε στους φασίστες.

  Οι τελευταίες μέρες όμως ήταν ηλιόλουστες και υπήρχαν μόνο μερικοί άσπροι λεκέδες από χιόνι στα σκιερά μέρη της όχθης. Προσπαθώντας να γεμίσουμε τα σωληνάρια με χιόνι, γλιστρήσαμε και πέσαμε στο ποτάμι.

  Ευτυχώς τα νερά ήταν ρηχά, κάποιοι αντάρτες μας είδαν από μακριά, έτρεξαν, μας τράβηξαν έξω μουσκεμένους και παγωμένους. Μας πήγαν αμέσως σε ένα ζεστό δωμάτιο, μας τύλιξαν με κουβέρτες και μας έδωσαν ζεστό τσάι.

  Ύστερα από αυτή την περιπέτεια, την άρπαξα για τα καλά. Δυνατός βήχας και υψηλός πυρετός. Γερό κρύωμα που έγινε πνευμονία και με συνόδευσε σε όλο το ταξίδι της επιστροφής μας στην Αθήνα. Ο Σωκράτης τη γλίτωσε μόνο με έναν βήχα.

  banner_300_250
  Picture of Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου
  Η Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου είναι φωτογράφος – συγγραφέας

  Κεντρική φωτογραφία
  Από το βιβλίο Πέτρος Σωκράτους Κόκκαλης (1896-1962) του Θανάση Χρήστου (εκδόσεις Λιβάνης)

  MORE STORIES

  Άγγελος Χάγιος_Έρωτας και αντίσταση στα χρόνια της xούντας
  Short

  Έρωτας και αντίσταση στα χρόνια της xούντας

  Ο Άγγελος Χάγιος αφηγείται στο Short Stories ένα περιστατικό που έζησε στα κρατητήρια της Καστέλλας τον καιρό της χούντας, το οποίο του έδωσε δύναμη και ανανέωσε την πίστη του στη νικηφόρα έκβαση του αγώνα

  κάπιταλ κοντρόλ SHORT STORIES ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  Short

  Μια ελληνογερμανική φιλία που γκρέμισαν τα κάπιταλ κοντρόλ

  Η εκπαιδευτικός Μαρία Χατζηχριστοδούλου αποδίδει παραστατικά στο Short Stories την προτεσταντική ηθική ενός Γερμανού που θυσίαζε απολαύσεις και τελικά έμεινε μόνος χάνοντας και τις ελληνικές φιλίες του στην Τέλενδο