Skip to content
Home » Ο εργάτης θείον Γιώργον και το λιλίν του Μεγαλέξανδρου

Ο εργάτης θείον Γιώργον και το λιλίν του Μεγαλέξανδρου

    Ο εργάτης θείον Γιώργον και το λιλίν του Μεγαλέξανδρου

    Published
    Στην ανασκαφή της Πύδνας το 1988: ανάμεσα στην Ευαγγελία Αγγέλκου (κέντρο) και την αρχαιολόγο Εύη Μανωπούλου ο θείον Γιώργον. Πίσω ο Πέτρος ντυμένος Άραβας και ο Πάρης

    Ο εργάτης θείον Γιώργον και το λιλίν του Μεγαλέξανδρου

    Published
    Στην ανασκαφή της Πύδνας το 1988: ανάμεσα στην Ευαγγελία Αγγέλκου (κέντρο) και την αρχαιολόγο Εύη Μανωπούλου ο θείον Γιώργον. Πίσω ο Πέτρος ντυμένος Άραβας και ο Πάρης
    Η Ευαγγελία Αγγέλκου γράφει στο Short Stories για τον ποντιακής καταγωγής εργάτη στην ανασκαφή της Αρχαίας Πύδνας που όλοι φώναζαν θείον Γιώργον και με τα χωρατά του οποίου διασκέδαζαν

    Τα παιδικά μου καλοκαίρια, από την ηλικία περίπου των επτά ετών μέχρι τις αρχές της εφηβείας, τα περνούσα στην Αρχαία Πύδνα, όπου η μαμά μου Ευτέρπη Μαρκή έσκαβε την επισκοπή Κίτρους.

    Το ανασκαφικό της συνεργείο αποτελούνταν από ντόπιους Μακρυγιαλίτες, οι οποίοι δούλευαν στις ανασκαφές το καλοκαίρι εξασφαλίζοντας μεροκάματα με ένσημο. Κάποιοι ήταν και τακτικοί. Δούλευαν εκεί κάθε χρόνο.

    Όπως ο Πέτρος, ο Πάρης –το κανονικό όνομα του οποίου ήταν Ανδρόνικος αλλά όλοι τον φώναζαν Πάρη–, ο «Δίας» –ψηλός και αθλητικός με σγουρά μαλλιά και γένια που έμοιαζε στην όψη με τον Δία του Αρτεμισίου αλλά ήταν αυτό που λέμε αγαθός γίγαντας– και ο μεγαλύτερος απ’ όλους, ο θείον Γιώργον, που είχε ήδη πατήσει τα 60 και τον φώναζαν όλοι θείον, με ν, λόγω της ποντιακής του καταγωγής.

    Ο θείον Γιώργον είχε άσπρα μαλλιά και άσπρο μουστάκι. Ερχόταν στην ανασκαφή με ένα κοντό άσπρο τζιν παντελόνι και ένα μεγάλο άσπρο μαντίλι στην τσέπη για να σκουπίζει τον ιδρώτα του. Ανάμεσα στο σκάλισμα των χωμάτων και το πηγαινέλα του καροτσιού, ανέβαινε σε κάποιο τοιχάκι και έπαιζε αποσπάσματα από την Γκόλφω του Σπύρου Περεσιάδη. Πρώτα έκανε τον Τάσο και μετά φορώντας το μαντίλι του στο κεφάλι και παίρνοντας το ανάλογο ύφος έκανε την Γκόλφω. «Αχ, η αγάπη μάνα μου, πεντάκριβη μανούλα, χόρτο δεν είναι για να βγει με τόση ευκολία…».

    Ήταν τόσο καλός που όλοι σταματούσαν και τον χάζευαν. Και τον επιβράβευαν με ένα θερμό χειροκρότημα. Εκείνος υποκλινόταν με χάρη.

    Μια μέρα η μαμά μου τον ρώτησε αν έχει κάνει ποτέ μαθήματα θεάτρου. «Εμένα, Πέπη μου» έλεγε με περηφάνια, «με δίδαξε ο Τερζόπουλος όταν ακόμη ήταν μαθητής γυμνασίου. Τα καλοκαίρια οργάνωνε παραστάσεις που τις σκηνοθετούσε και πάντα με χρησιμοποιούσε κι ας ήμουν μεγαλύτερός του».

    «Eμείς βρήκαμε ένα φουρνίν που η Ολυμπιάδα έψηνε το ψωμίν. Εσείς βρήκατε το λιλίν του Μεγαλέξανδρου;» έλεγε ο θείον Γιώργον και όλοι γελούσαν πονηρά

    Πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλάβω ότι αναφερόταν στον σπουδαίο σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο. Και το κατάλαβα μόνο όταν διάβασα στο βιογραφικό του ότι γεννήθηκε στον Μακρύγιαλο.

    Ως εργάτης ο θείον Γιώργον ήταν πολύ προσεκτικός και διέκρινε ακόμη και το πιο μικρό οστρακάκι. Χωρατατζής και πνευματώδης, αντάλλαζε πειράγματα με τους άλλους εργάτες σχετικά με το ποιος βρήκε τα πιο πολλά νομίσματα και ποιος είχε το πιο τακτοποιημένο σκάμμα.

    Αλλά δεν σταματούσε εκεί. Τον απασχολούσε τι έβρισκαν και οι «κλασικοί». Έτσι όταν περνούσε από την ανασκαφή ο Μάνθος Μπέσιος, τον ρωτούσε γελώντας πονηρά «εσείς τι βρήκατε;». Και συνέχιζε «εμείς να εδώ βρήκαμε ένα φουρνίν που η Ολυμπιάδα έψηνε το ψωμίν». Και έδειχνε έναν υστεροβυζαντινό φούρνο από την εγκατάσταση μιας οικογένειας στα ερείπια.

    Έκανε μάλιστα τη νοικοκυρά που έψηνε το ψωμί και καιγόταν από τον φούρνο. Τέλος με σοβαρό ύφος έλεγε: «Εσείς το βρήκατε το λιλίν του Μεγαλέξανδρου;». Και όλοι γελούσαν πονηρά.

    Μια μέρα λοιπόν λίγο πριν από το σχόλασμα έρχεται ο Μάνθος με το κασονάκι με τα μικροαντικείμενα της ημέρας, που τα μετέφερε στην αποθήκη. Τον βλέπει ο θείον Γιώργον και τον ρωτάει τη γνωστή ερώτηση: «Το βρήκατε το λιλίν του Μεγαλέξανδρου;». Και βγάζει ο Μάνθος ένα σακουλάκι με έναν πήλινο φαλλό και του λέει: «Ναι, το βρήκαμε!». Ακολούθησε τσιρίδα ενθουσιασμού και κύμα γέλιου από όλους. «Πέπη μου, μας ξεπεράσαν οι κλασικοί» είπε ο θείον Γιώργον.

    banner_300_250
    Picture of Ευαγγελία Αγγέλκου
    Η Ευαγγελία Αγγέλκου είναι αρχαιολόγος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο της Ευαγγελίας  Αγγέλκου

    MORE STORIES

    Αγγέλκου_Οι αξέχαστες βόλτες μας με τον αρχαιολόγο Θανάση Παπαζώτο shortstoriesgr
    Short

    Οι αξέχαστες αρχαιολογικές βόλτες μας με τον Θανάση Παπαζώτο

    Η Ευαγγελία Αγγέλκου αναπολεί για το Short Stories τις αρχαιολογικές περιηγήσεις που έκανε από παιδί στα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης και στην Πιερία, με τον βυζαντινολόγο Θανάση Παπαζώτο, που έφυγε πολύ νέος από τη ζωή