Skip to content
Home » Ο Κωστής Παπαγιώργης και ο καφετζής του «Αθηνοράματος»

Ο Κωστής Παπαγιώργης και ο καφετζής του «Αθηνοράματος»

    Ο Κωστής Παπαγιώργης και ο καφετζής του «Αθηνοράματος»

    Published

    Ο Κωστής Παπαγιώργης και ο καφετζής του «Αθηνοράματος»

    Published
    Ο Θύμιος Νικολόπουλος, πρώην διευθυντής σύνταξης του «Αθηνοράματος», γράφει για την ιδιαίτερη φιλία που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’90 στο κουζινάκι του περιοδικού, ανάμεσα στον γνωστό δοκιμιογράφο Κωστή Παπαγιώργη και τον καφετζή

    Την εποχή που ο Κωστής Παπαγιώργης άρχισε να γράφει βιβλιοκριτική στο Αθηνόραμα –παράλληλα με τη στήλη «Λαϊκή Απογευματινή»–, ερχόταν κάθε εβδομάδα φέρνοντας το κείμενο και τα βιβλία για φωτογράφιση.

    Ήμασταν τότε στα γραφεία της οδού Φθιώτιδος. Η μικρή πολυκατοικία φιλοξενούσε εξ ολοκλήρου τόσο το περιοδικό όσο και τις παράπλευρες δραστηριότητές του. Εκτός από σύνταξη, ατελιέ, λογιστήριο κ.λπ., υπήρχε και αίθουσα γευσιγνωσιών κρασιού.

    Ο Κωστής σπανίως ανέβαινε στον όροφό μας. Εκτός κι αν είχε κάτι συγκεκριμένο να συζητήσει με τον διευθυντή, τον Τέλη Σαμαντά, ή τον αρχισυντάκτη, τον Γιάννη Τζανετάκη. Ο πολύς κόσμος του προκαλούσε ένα είδος δυσφορίας.

    Πέρα από αυτό, σαφέστατα προτιμούσε να κάθεται στο κουζινάκι του ισογείου. Και να κουβεντιάζει εκεί με τον κυρ Θανάση τον καφετζή, ο οποίος μαγείρευε κιόλας ένα φαγητό την ημέρα.

    Τι λέγανε; Ποδόσφαιρο; Πολιτική; Επικαιρότητα; Όλα αυτά μαζί; Άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι τα είχανε βρει απόλυτα μεταξύ τους. Η μικρή αυτή συνδιάλεξη ήταν καθιερωμένη για πολύ καιρό.

    Φυσικά ήταν κατανοητό πως ο Κωστής, σε σχέση μ’ εμάς τους κουλτουρογραφιάδες, πιθανότατα είχε περισσότερα να ανταλλάξει με αυτό τον παλιό ναυτικό. Κι ας μην είχε διαβάσει εκείνος ούτε λέξη από το Ίμερος και κλινοπάλη ή το Περί μέθης. Και που αν είχε νεύρα (ή διαμαρτυρόσουν για την αργοπορία του καφέ) άκουγες και κανένα ξώφαλτσο μπινελίκι, είτε λεγόσουν Μπάμπης Ακτσόγλου είτε Γιώργος Χαρωνίτης είτε Νίκος Ξυδάκης.

    Όποιος έχει διαβάσει έστω την αρχή από την Κόκκινη αλεπού καταλαβαίνει πόσο οι άνθρωποι οι λεγόμενοι «της πιάτσας» διέθεταν άφθονο το υλικό εκείνο που μετατρέπει την παρατήρηση και τον συγχρωτισμό μαζί τους σε υψηλή σκέψη και απολαυστική γραφή. Αρκεί να είσαι κι εσύ της πιάτσας. Και ο Κωστής Παπαγιώργης, όταν σηκωνόταν από τα γραπτά και τα βιβλία, ήταν απολύτως τέτοιου είδους άνθρωπος.

    Εμείς προσπαθούσαμε –όπως το σκέφτομαι τώρα– να τοποθετήσουμε τον πήχη της επαφής μας σε συννεφιασμένα φιλοσοφικο-λογοτεχνικά ύψη.

    Φυσικά ήταν κατανοητό πως ο Κωστής, σε σχέση μ’ εμάς τους κουλτουρογραφιάδες, πιθανότατα είχε περισσότερα να ανταλλάξει με αυτό τον παλιό ναυτικό

    Ο Κωστής συνήθως με συνοπτικές διαδικασίες προσπερνούσε ταχύτατα αυτά, για να γυρίσει την κουβέντα σε κάτι άσχετο, π.χ. σε κάτι που είχε δει στην τηλεόραση. Άλλωστε η παλέτα της καθημερινότητας, μέσα από το δικό του φίλτρο, ήταν σε γενικές γραμμές η αφορμή για τη «Λαϊκή Απογευματινή».

    Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο κουζινάκι του Θανάση, όπου δέσποζε μια θηλειά κρεμασμένη στην πόρτα, αδιευκρίνιστο για ποιον λόγο. Ως επιμελητής της ύλης που ήμουν τότε, κατέβαινα, έπαιρνα ό,τι είχα να πάρω, του έδινα τα καινούργια βιβλία που εν τω μεταξύ είχαν έρθει, λέγαμε και κανένα καλαμπούρι και τους άφηνα να συνεχίσουν.

    Μια τέτοια χειμωνιάτικη ημέρα, ακριβώς πριν από 30 χρόνια, του έφερα και μερικά βιβλία μου να μου τα υπογράψει. Μερικά βιβλία του για την ακρίβεια, τα οποία με είχαν ταρακουνήσει συθέμελα με τη διορατικότητα, το βάθος, τις απόψεις και τη χρήση –και ακρίβεια– της γλώσσας.

    Το συγκεκριμένο στη φωτογραφία είναι τα Σιαμαία και ετεροθαλή, όπου ο Κωστής εστίασε στον κοινό μας πράσινο καημό. Να σημειωθεί ότι από τα βιβλία που έδινε για κριτική, σπανίως ήθελε να του επιστραφεί κάποιο. Έτσι έχω βρεθεί με πολλά τέτοια, συνήθως τίγκα στις υπογραμμίσεις, τις σημειώσεις (ακόμη και στα σκιτσάκια) αλλά και το χαρακτηριστικό σημάδι του: κύκλωνε πάντα με μολύβι τη σελίδα 100.

    Κάποια στιγμή το Αθηνόραμα μετακόμισε στον Πύργο Αθηνών, όπου δεν υπήρχε χώρος για κουζινάκι και Θανάση (δεν έμαθα ποτέ τι απέγινε). Σταμάτησε και ο Κωστής να έρχεται. Έστελνε πλέον e-mail, ενώ την αλληλογραφία παραλάμβανε η σύζυγός του η Ράνια. Μιλάγαμε μόνο στο τηλέφωνο.

    Φέτος την άνοιξη συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την ηχηρή απουσία του.

    banner_300_250
    Picture of Θύμιος Νικολόπουλος
    Ο Θύμιος Νικολόπουλος είναι δημοσιογράφος

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Ελευθεροτυπία_shortstoriesgr
    Short

    Η πρώτη μου μέρα στην «Ελευθεροτυπία»

    Η Ελεωνόρα Ορφανίδου θυμάται για λογαριασμό του Short Stories το πρώτο άρθρο που είχε γράψει για την «Ελευθεροτυπία» το 2001 και την επεισοδιακή είσοδό της στον κόσμο μιας εφημερίδας που έγραψε και γράφει ακόμη και σήμερα ιστορία

    ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ work short stories
    Short

    Working class blues στην Αττική Οδό

    Ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης μεταφέρει στο Short Stories έναν τυπικό διάλογο εργαζομένων που μοιάζει να συγχρονίζεται με τις blue notes των work songs