Skip to content
Home » Ο Πελέ, ο Μικ Τζάγκερ κι εγώ στο Τζέρσεϊ των 70s

Ο Πελέ, ο Μικ Τζάγκερ κι εγώ στο Τζέρσεϊ των 70s

  Ο ΠΕΛΕ, Ο ΜΙΚ ΤΖΑΓΚΕΡ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΤΩΝ 70s

  Published
  Η πιο αναγνωρίσιμη πλάτη ποδοσφαιριστή με το Νο 10 στη φανέλα. Ο Πελέ στον αγώνα με την Καταντζάρο το 1972

  Ο Πελέ, ο Μικ Τζάγκερ κι εγώ στο Τζέρσεϊ των 70s

  Published
  Η πιο αναγνωρίσιμη πλάτη ποδοσφαιριστή με το Νο 10 στη φανέλα. Ο Πελέ στον αγώνα με την Καταντζάρο το 1972
  Ο Μανόλης Πολέντας γυρίζει το ρολόι πίσω, για λογαριασμό του Short Stories, και αφηγείται όσα έζησε μια ημέρα του 1972 όταν βρέθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από τον Πελέ και τον Μικ Τζάγκερ

  Two kings, a queen and I. Αυτός θα έπρεπε να ήταν ο τίτλος της ιστορίας που ακολουθεί. Αλλά, φευ, άλλες οι βουλές των αρχισυντακτών.

  Πολλοί φίλοι μου όταν τους λέω πως η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο συναγωνίζεται επικινδύνως την αγάπη μου για την ποίηση, τη μουσική και ίσως εκείνη για τον έρωτα, με κοιτούν περίεργα. Και όμως, αυτή είναι η καθαρή αλήθεια.

  Γιατί το ποδόσφαιρο είναι το πλήρες πακέτο που περιλαμβάνει ποίηση, ρυθμό και εκείνο που λέγεται και «καψούρα». Δεν θα μιλήσω για την ανιδιοτελή μου αγάπη για τον Ολυμπιακό. Σχέση σταθερή από τα τέσσερα πέντε μου χρόνια. Τότε δηλαδή που πρωτοείδα τον «δαφνοστεφανωμένο», το χρώμα κόκκινο γύρω από αυτόν, τον Γιώργο Σιδέρη και την υπόλοιπη θρυλική οικογένεια.

  Θα μιλήσω για μια ημέρα κατά την οποία είχα την τύχη να δω σε απόσταση λίγων μέτρων δύο «βασιλιάδες».

  Δεν θυμάμαι ημερομηνίες –γενικώς–, αλλά θεωρώ ότι ήταν στα 1972. Εγώ στο προτελευταίο έτος του high school. Καλοκαίρι. Μια μέρα που ο φίλος Ηλίας Οικονομόπουλος (Louis Economopoulos) μου ζήτησε να τον συνοδεύσω στο Roosevelt Stadium στο Τζέρσεϊ. Θα βλέπαμε τον αγώνα της Σάντος του Πελέ εναντίον της ιταλικής Καταντζάρο. Μόλις δύο χρόνια αφού ο Πελέ και η εθνική Βραζιλίας είχαν κερδίσει το Μουντιάλ του Μεξικού. Ο Ηλίας έγραφε την ποδοσφαιρική στήλη Just for kicks στην εφημερίδα The Star Ledger, με βάση το Νιου Τζέρσεϊ.

  Είχε γράψει αρκετά κομμάτια και για την ομάδα Greek Star Soccer Club, της οποίας ήμουν το «ιδρυτικό» αριστερό εξτρέμ. Εκεί έπαιζα για τρεις σεζόν. Στη συνέχεια ο σκάουτερ του Rutgers University μου πρότεινε υποτροφία και τέλος το ποδόσφαιρο. Την υποτροφία βέβαια επέστρεψα μετά τον πρώτο χρόνο. Καθώς στο μεταξύ με κέρδισαν ο Ρεμπό, ο Μποντλέρ και ο Καρυωτάκης, οι έρωτες. Ενώ δεν με άφηνε να ησυχάσω η πιο παλιά απ’ όλες «ερωμένη» μου, η νικοτίνη.

  Μια μέρα ο φίλος Ηλίας Οικονομόπουλος μου ζήτησε να τον συνοδεύσω στο Roosevelt Stadium. Θα βλέπαμε τη Σάντος του Πελέ Vs της ιταλικής Καταντζάρο

  Φτάσαμε στο Roosevelt Stadium. Στην είσοδο του γηπέδου ήταν στημένο ένα τραπέζι και μια κουκλάρα μοίραζε δωρεάν το καινούργιο βινύλιο της Aretha Franklin – εξ ου και η «βασίλισσα» του τίτλου. (Εδώ στη δεκαετία του ’90 μοίραζαν αναπτήρες και τσιγάρα στις συναυλίες που γίνονταν στα στάδια – θυμόμαστε οι παλιοί. Εκεί μοίραζαν βινύλια!)

  Ο Λου ήταν διαπιστευμένος, οπότε οι θέσεις μας ήταν στο press box του γηπέδου. Η Σάντος κέρδισε 7-1 την ιταλική ομάδα. Τρία γκολ πέτυχε ο Πελέ. Το τρίτο είναι αξέχαστο, καθώς το πέτυχε αφού είχε «αδειάσει» πέντε έξι αντιπάλους. Εδώ λοιπόν μιλάμε για τον πρώτο «βασιλιά» του τίτλου.

  Τελειώνει το ματς και ο Λου μου λέει: «Θα κατέβω στα αποδυτήρια να πάρω κάνα flash interview από Πελέ. Θες να έρθεις μαζί μου;». Σιγά που δεν θα πήγαινα.

  Περιμέναμε λίγο σε ένα φουαγέ μέχρι που βγαίνει ο Πελέ και από μια άλλη πόρτα, πιο δεξιά, ο Μικ Τζάγκερ που κατευθύνθηκε στο σημείο συνάντησής του με τον «θεό» της «στρογγυλής θεάς». Χειραψίες και συζήτηση μεταξύ τους, καθώς οι παπαράτσι και οι δημοσιογράφοι σκοτώνονταν για να τους πλησιάσουν.

  Για μένα δεν θα πω τίποτε. Ήμουν μόνο ένα κατασυγκινημένο «I» που λέει και ο τίτλος που οι αρχισυντάκτες δεν επέλεξαν.

  banner_300_250
  Μανόλης Πολέντας
  Ο Μανόλης Πολέντας είναι ποιητής και δημοσιογράφος

  Κεντρική φωτογραφία
  Louis Economopoulos

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE SHORT STORIES

  Γιώργος Πολίτης Νοσοκομείο Σωτηρία- του ποδοσφαιριστή shortstories
  Short

  Ένα κομμάτι ξύλο στον βρόγχο του ποδοσφαιριστή

  Ο πνευμονολόγος Γιώργος Πολίτης εξιστορεί στο Short Stories ένα δύσκολο περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει περίπου πριν από σαράντα χρόνια, ως νεαρός επιμελητής στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία»

  Πολέντας μανολης σφακια κρητη SHORT STORIES
  Short

  «Πολέντας ε; Ο φόβος και τρόμος τω Σφακίω»

  Ο δημοσιογράφος Μανόλης Πολέντας γράφει στο Short Stories μια προσωπική ιστορία από την Κρήτη της δεκαετίας του 1990 για να αναστοχαστεί σχετικά με το δημοκρατικό αίσθημα, την παλικαριά και τη στάση απέναντι στη λεκτική χυδαιότητα