Skip to content
Home » Ο Σπύρος που ήθελε να κατακτήσει τους ουρανούς

Ο Σπύρος που ήθελε να κατακτήσει τους ουρανούς

    Ο Σπύρος που ήθελε να κατακτήσει τους ουρανούς

    Published
    Ο ανθυποσμηναγός Σπύρος Καραχάλιος το 1957, στην 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού στα Χανιά, μπροστά σε ένα F-84G

    Ο Σπύρος που ήθελε να κατακτήσει τους ουρανούς

    Published
    Ο ανθυποσμηναγός Σπύρος Καραχάλιος το 1957, στην 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού στα Χανιά, μπροστά σε ένα F-84G
    Ο Αλέξης Καραχάλιος αφηγείται στο Short Stories το πάθος που είχε από μικρός ο θείος του Σπύρος για την αεροπορία, τα αεροπλάνα και τις πτήσεις

    Τέλη της δεκαετίας του ’40 σε μια ορεινή επαρχιακή πόλη της Πελοποννήσου. Ο Σπύρος βίωνε την αρχή της εφηβείας του.

    Το μόνο που διατάρασσε τη ρουτίνα της μετακατοχικής καθημερινότητας της πόλης ήταν οι στριγκοί ήχοι των κινητήρων Merlin των Spitfire και των αστεροειδών κινητήρων των Harvard, τα οποία διέσχιζαν συχνά τον ουρανό.

    Κάθε φορά που ο Σπύρος αντιλαμβανόταν αμυδρά τον απομακρυσμένο ήχο που πλησίαζε, σήκωνε το βλέμμα ψηλά. Έβαζε το χέρι αντήλιο και προσπαθούσε να εντοπίσει τη σκούρα σιλουέτα στον γαλάζιο ουρανό.

    Και ας δάκρυζαν τα μάτια από τον φωτεινό ουρανό και ας σφίγγονταν, συνέχιζε να κοιτά μέχρι που η σκούρα σιλουέτα γινόταν μικρό σημάδι και χανόταν στον ορίζοντα. Μόνο τότε ο Σπύρος κατέβαζε το βλέμμα στον επίγειο κόσμο. Όμως μόνο τα μάτια κατέβαιναν. Γιατί η ψυχή του έμενε ψηλά, στον φωτεινό ουρανό.

    Στη μικρή αυλή του σπιτιού τους, μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, τον Νίκο, και υπό το βλέμμα της ακόμη πιο μικρής τους αδελφής, της Ουρανίας, έφτιαχναν πατίνια ξύλινα, από αυτά με τα ρουλεμάν, από αυτά που αναστάτωναν τις γειτονιές και που έκαναν αισθητή την ύπαρξη των «εν χρω κεκαρμένων» παιδιών του πολέμου και των εφήβων με τα γυμνασιακά πηλήκια.

    Ο Σπύρος ήταν μάστορας και στους χαρταετούς. Πάντα περίσσευαν ξύλα από τα πατίνια και τους χαρταετούς. Ο Σπύρος τα έπαιρνε, τα έκοβε, τα έτριβε, τα λιμάριζε. Έφτιαχνε με αυτά αεροπλάνα. Τα κάρφωνε σε ένα ξύλο και τα «πετούσε» στον λιγοστό ουρανό της μικρής τους αυλής.

    Όμως ο ουρανός αυτός ήταν πολύ στενός για τον Σπύρο. Την 25η Σεπτεμβρίου 1953 ο Σπύρος Καραχάλιος από την Τρίπολη περνά την πύλη της Σχολής Ικάρων, πρωτοετής Ίκαρος της 27ης Σειράς Ικάρων.

    Δεν του ανήκει πια μόνο ο στενός ουρανός της μικρής τους αυλής. Πλέον οι ουρανοί είναι δικοί του.

    Στις άδειές του η μάνα του, με την κρυφή αγωνιά της μάνας κάθε ιπταμένου, τον ορμήνευε: «Σπυράκο μου, σιγά και χαμηλά να πετάς»

    Στις άδειές του η μάνα του, με την κρυφή αγωνία της μάνας κάθε ιπταμένου, τον ορμήνευε: «Σπυράκο μου, σιγά και χαμηλά να πετάς», με τον Σπύρο να απαντά με ένα χαμόγελο συγκατάβασης.

    Ο Σπύρος δεν πέταξε σιγά και χαμηλά, πέταξε ψηλά, πέταξε γρήγορα. Κέρδισε την εκτίμηση όσων τον γνώρισαν στην Πολεμική Αεροπορία. Ο Σπύρος δεν αγάπησε απλώς την αεροπορία, δεν αγάπησε τα αεροπλάνα ούτε και την πτήση. Ο Σπύρος τα ερωτεύτηκε.

    Μόνο ο έρωτας περιέχει το πάθος και τον πόθο του Σπύρου για την αεροπορία, τα αεροπλάνα και την πτήση. Ένας έρωτας που διαρκεί μέχρι και σήμερα.

    banner_300_250
    Picture of Αλέξης Καραχάλιος
    Ο Αλέξης Καραχάλιος είναι συντηρητής αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο του Αλέξη Καραχάλιου

    MORE STORIES

    Ροτόντας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ SHORTSTORIESGR
    Short

    Τα κορίτσια που έπαιζαν στην αυλή της Ροτόντας

    Η Κατερίνα Νικολαΐδου ανακαλεί για το Short Stories τις μνήμες της από τα χρόνια που έπαιζε στην αυλή της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, παρέα με τα άλλα παιδιά των εργαζόμενων γυναικών στην Αρχαιολογική Υπηρεσία

    Spyros Skamnelos_i-moni-tis-zois-mou-mpampesia_Αλβανών_shortstoriesgr
    Short

    Η μόνη της ζωής μου μπαμπεσιά

    Ο Σπύρος Σκαμνέλος γράφει στο Short Stories για ένα περιστατικό όταν υπηρετούσε τη θητεία του στην Κόνιτσα και φέρθηκε μπαμπέσικα σε μια ομάδα Αλβανών που είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα

    Γιώργος Πολίτης Νοσοκομείο Σωτηρία- του ποδοσφαιριστή shortstories
    Short

    Ένα κομμάτι ξύλο στον βρόγχο του ποδοσφαιριστή

    Ο πνευμονολόγος Γιώργος Πολίτης εξιστορεί στο Short Stories ένα δύσκολο περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει περίπου πριν από σαράντα χρόνια, ως νεαρός επιμελητής στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία»