Skip to content
Home » Ο σύντροφος Baba Noel μοιράζει δώρα στην κατάληψη Νοταρά 26

Ο σύντροφος Baba Noel μοιράζει δώρα στην κατάληψη Νοταρά 26

  Ο σύντροφος Baba Noel μοιράζει δώρα στην κατάληψη Νοταρά 26

  Published

  Ο σύντροφος Baba Noel μοιράζει δώρα στην κατάληψη Νοταρά 26

  Published
  Ο φωτογράφος Αλέξανδρος Κατσής αφηγείται στο Short Stories την ιστορία του Baba Noel που κάθε χρόνο μοιράζει δώρα στα παιδιά της κατάληψης στέγασης προσφύγων Νοταρά 26

  Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από την επίσκεψη του Baba Noel, του δικού μας «Άγιου Βασίλη», στην κατάληψη στέγασης προσφύγων Νοταρά 26. Θα μου πεις, είναι λογικό αναρχικοί, αντιεξουσιαστές και άθεοι να συμβάλουν σε μια τέτοια επίσκεψη;

  Θα σου απαντήσω ότι επανάσταση σήμερα είναι η διατήρηση της τρυφερότητας, όπως έλεγε ο Χρόνης Μίσσιος. Γι’ αυτό κάθε χρόνο υποδεχόμαστε με ενθουσιασμό τον Baba Noel και απολαμβάνουμε με την ψυχή μας τις στιγμές χαράς που μας προσφέρει η επίσκεψή του.

  Θα σας πω τώρα λίγα πράγματα για την ιστορία του. Ο Baba Noel δεν έρχεται από την Καισάρεια αλλά από τα οδοφράγματα, τις απεργίες, τις διαδηλώσεις για ζωή και ελευθερία, από κάθε εξεγερμένη γωνιά του κόσμου. Για να φτάσει στην κατάληψη, ταξιδεύει σε κάθε μέρος όπου άνθρωποι αγωνίζονται ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση.

  Δεν είναι χριστιανός ούτε μουσουλμάνος. Απεχθάνεται τον φασισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία, κάθε συνθήκη που διαχωρίζει, ταξινομεί και αξιολογεί τη ζωή. Δεν αναγνωρίζει σύνορα και εθνικότητες. Αναγνωρίζει μόνο παιδικά χαμόγελα και βλέμματα ανυπακοής.

  Κουβαλάει έναν σάκο με δώρα, πλεγμένο όχι από τα υλικά της εμπορευματοποίησης, του καταναλωτισμού και της φιλανθρωπίας, αλλά της συνύπαρξης και της αγάπης των από κάτω. Μοιράζει τα δώρα του και γινόμαστε ξανά για λίγο παιδιά.

  Πολλές φορές, για πλάκα, του λέω ότι φωτογραφίζω τον πραγματικό Άγιο Βασίλη. Είναι μια τελετουργία. Ο σύντροφός μας, που είναι εργαζόμενος και αγωνιστής, ντύνεται Άγιος Βασίλης μέσα σε έναν κύκλο πειραγμάτων και ανυπομονησίας.

  Στη συνέχεια, με τη συνοδεία αλληλέγγυων, βαδίζει στα στενά των Εξαρχείων περνώντας μέσα από διμοιρίες πάνοπλων ματατζήδων που βραχυκυκλώνουν, τουρίστες που εντυπωσιάζονται αλλά δεν προλαβαίνουν να σηκώσουν το κινητό τους για φωτογραφία, χίπστερ που αναρωτιούνται αποσβολωμένοι αν θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα μαγαζί με αυτό το concept, αλλά και από τους κατοίκους και τους θαμώνες της γειτονιάς που νιώθουν αγαλλίαση με αυτή την εικόνα.

  Βαδίζει στα στενά των Εξαρχείων περνώντας μέσα από διμοιρίες πάνοπλων ματατζήδων που βραχυκυκλώνουν

  Όταν φτάνουμε έξω από την κατάληψη, τα πιτσιρίκια περιμένουν στην είσοδο του κτιρίου. Τρέχουν όλα πάνω του για να τον αγκαλιάσουν. Αφού χορτάσουν την ανθρώπινη επαφή, μπαίνουμε εντός της κατάληψης και καθόμαστε γύρω από το δέντρο για να μοιράσουμε τα δώρα, φωνάζοντας ένα ένα όλα τα παιδιά με τα ονόματά τους.

  Ακόμη και τώρα που γράφω αυτές τις λέξεις νιώθω βαθιά συγκίνηση, ηχούν στα αυτιά μου οι φωνές ευφορίας και ευχαρίστησης. Ξέρεις, γνωρίζουμε καλά τι έχουν περάσει αυτά τα παιδιά. Έχουν χάσει ένα μέρος της παιδικότητάς τους σε πολέμους, διώξεις, εκτοπισμούς, ναυάγια, στρατόπεδα συγκέντρωσης.

  Ξέρουμε πόσο σκληρές στιγμές έχουν βιώσει μέχρι να βρεθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Αυτό κάνει τη συναισθηματική φόρτιση ακόμη μεγαλύτερη. Για κάποια είναι η πρώτη φορά που παίρνουν ένα δώρο και αυτό από μόνο του είναι πολύτιμο.

  Είναι μια χειρονομία που οφείλουμε να διαφυλάξουμε γιατί αποτελεί ρωγμή στο συνεχές του αυταρχισμού και της βίας που βιώνει η γειτονιά των Εξαρχείων, αλλά και συγκεκριμένα η κατάληψή μας που έχει δεχτεί πολλές απειλές και επιθέσεις. Στέκεται όμως ζωντανή χάρη στο πείσμα των ανθρώπων της και την κοινωνική στήριξη.

  Και κάθε χρόνο περιμένει τον Baba Noel!

  banner_300_250
  Picture of Αλέξανδρος Κατσής
  Ο Αλέξανδρος Κατσής είναι φωτογράφος και φωτορεπόρτερ

  Κεντρική φωτογραφία
  Αλέξανδρος Κατσής

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES