Skip to content
Home » Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Τάσο Μπιρσίμ

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Τάσο Μπιρσίμ

  Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Τάσο Μπιρσίμ

  Published
  Ο Τάσος Μπιρσίμ με τον Ανδρέα Παπανδρέου

  Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Τάσο Μπιρσίμ

  Published
  Ο Τάσος Μπιρσίμ με τον Ανδρέα Παπανδρέου
  Ο Γιάννης Καφάτος θυμάται για λογαριασμό του Short Stories στιγμές από τη συνεργασία του στο Mega με τον Τάσο Μπιρσίμ (1940-2024), τον σκηνοθέτη που μεταξύ πολλών άλλων ενορχήστρωνε τις μεγαλειώδεις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου στα 80s και τα 90s

  Τυχεροί όσοι γνωρίσαμε και δουλέψαμε με τον Τασούλη μας. Τον κύριο Μπιρσίμ. Δούλευε με κέφι, ευγένεια και ενέπνεε το κοντρόλ. Έκανε παπάδες ακόμη και στα τοσοδούτσικα στούντιο. Κολάκευε τελικά τον τηλεθεατή με τα πλάνα του, όχι μόνο όποιον ή όποια τραβούσε η κάμερα». (Η πρώτη μου αντίδραση στο FB όταν διάβασα τη θλιβερή είδηση του θανάτου του!)

  Όταν φεύγει κάποιος σημαντικός, όλοι σπεύδουν να μιλήσουν γι’ αυτόν από τη δική τους σκοπιά.

  Ο κόσμος του κοντρόλ της τηλεόρασης στις ζωντανές μεταδόσεις εκπομπών και δελτίων ειδήσεων είναι κάτι σαν πεδίο μάχης. Σε αυτό το πεδίο μάχης ο Τάσος Μπιρσίμ, όπως τον έζησα εγώ στο Mega, ήταν η ήρεμη δύναμη.

  Χειριζόταν κάθε εργαζόμενο/ειδικότητα με έναν μοναδικό τρόπο. Τον σωστό δηλαδή, για να αποδώσει τα μέγιστα και το συνολικό αποτέλεσμα να είναι άριστο.

  Ήταν ευγενής σε έναν χώρο που η αγένεια κυριαρχεί και σε συνδυασμό με την αμάθεια δημιουργεί εκρηκτικό κοκτέιλ. Ο Τάσος Μπιρσίμ κέρδιζε τους πάντες με την ευγένειά του και τη σιγουριά που απέπνεε.

  Η χωροταξία στο κοντρόλ του τότε Mega ήταν σε μια πρώτη σειρά οι τεχνικοί με τον σκηνοθέτη στη μέση. Δεξιά τον vision mixer, πιο δεξιά τον διευθυντή φωτογραφίας, αριστερά τον βοηθό του και τη γεννήτρια χαρακτήρων και στη δεύτερη σειρά, από πίσω του ακριβώς, ο αρχισυντάκτης με τον βοηθό του, ο παραγωγός. Πιο πίσω σε booth ο ηχολήπτης και το video player.

  Έτσι μπορούσα να τον βλέπω πώς μιλάει, πώς κινείται και πώς έβγαζε την εικόνα που άλλοι δεν μπορούσαν. Όχι τεχνικά, αλλά αισθητικά.

  Όταν ο Τάσος έβαλε τις κάμερες χαμηλά στις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ για να φαίνεται πιο πολύς και πιο δυναμικός ο κόσμος, έδειξε πόσο καλά κατέχει το μέσο. Ο Τάσος στα μικρά κοντρόλ των ιδιωτικών σταθμών κατάφερνε να βάζει στην πρίζα τους καμεραμέν και να βγάζει πλάνα που έκαναν τη διαφορά.

  Ο Τάσος Μπιρσίμ ήταν ευγενής –με γλυκό χαμόγελο που τόνιζε τη γοητευτική και θετική αύρα του– σε έναν χώρο που η αγένεια και η αμάθεια κυριαρχούν

  Είχε δε την ευφυΐα να ακούει τους συνεργάτες του, είτε ήταν νεότεροι είτε συνομήλικοί του. Είχε ασίγαστο κέφι τόσο που έκανε και τον πιο βαριεστημένο εργαζόμενο στο κοντρόλ τον 15αύγουστο να δουλεύει λες και είναι fool season και prime time!

  Έχω δουλέψει με δεκάδες τεχνικούς τόσο στα ιδιωτικά κανάλια όσο και στην ΕΡΤ. Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν, ο Τάσος δούλευε πάντα με το μεγαλύτερο κέφι. Δεν ήταν ποτέ ψωνάρα. Ήξερε ποιος ήταν, τι είχε καταφέρει, τη φήμη του. Αλλά όταν δουλεύαμε ήταν ένας από το «τσούρμο» που βγάζαμε στον αέρα την εκπομπή ή το δελτίο.

  Ήταν γκατζετάκιας. Πάντα έψαχνε και προσπαθούσε να μαθαίνει τις νέες μηχανές, τις νέες τεχνολογίες. Πάντα τον έβλεπα να δίνει συμβουλές στους βοηθούς του, οι οποίοι σήμερα είναι ολοκληρωμένοι επαγγελματίες και σηκώνουν στις πλάτες τους εκπομπές και δελτία ειδήσεων.

  Ήταν ο Τασούλης μας που πάντα είχε έναν καλό λόγο για όλους. Και εκείνο το γλυκό χαμόγελο που τόνιζε τη γοητευτική και πάντα θετική αύρα του.

  Ο Τάσος Μπιρσίμ σου έδινε να καταλάβεις ότι μπορείς να βασίζεσαι πάνω του και ήξερες πως ακόμη κι αν όλα πάνε στραβά, τίποτε δεν θα φτάσει στραβά στα μάτια του τηλεθεατή.

  banner_300_250
  Picture of Γιάννης Καφάτος
  Ο Γιάννης Καφάτος είναι δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης δελτίου ειδήσεων στο Attica TV και αρθρογράφος στο www.viewtag.gr

  MORE STORIES

  ελενη πριοβολου συγγραφέας short stories gr
  Short

  Το ταξίδι της Ελένης Πριοβόλου στα ίχνη του Χριστόδουλου Παμπλέκη

  Η Ελένη Πριοβόλου ξαναδιαβαίνει, για λογαριασμό του Short Stories, τους σταθμούς του ταξιδιού που πραγματοποίησε αναζητώντας τον «άγνωστο» εκπρόσωπο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Χριστόδουλο Παμπλέκη, ήρωα του τελευταίου της βιβλίου «Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή»

  Ειρήνη Γαβριλάκη_Ένα ρέκβιεμ για τον Πέτρο Θέμελη
  Short

  Ένα ρέκβιεμ για τον Πέτρο Θέμελη

  Η αρχαιολόγος Ειρήνη Γαβριλάκη ανακαλεί στη μνήμη της στιγμές από τις συναντήσεις της με τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη (1936-2023), ο οποίος αφήνει στους επιγενόμενους ένα πλούσιο ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο