Skip to content
Home » Ο θυμός για τον αυτισμό του γιου μου Μιχαήλ και η συγνώμη μου

Ο θυμός για τον αυτισμό του γιου μου Μιχαήλ και η συγνώμη μου

    Ο θυμός για τον αυτισμό του γιου μου Μιχαήλ και η συγνώμη μου

    Published
    Το τρυφερό φιλί του Μιχαήλ στη μαμά του, λίγες στιγμές μετά τη γέννηση του μικρότερου αδελφού του στις 13 Μαΐου 2015

    Ο θυμός για τον αυτισμό του γιου μου Μιχαήλ και η συγνώμη μου

    Published
    Το τρυφερό φιλί του Μιχαήλ στη μαμά του, λίγες στιγμές μετά τη γέννηση του μικρότερου αδελφού του στις 13 Μαΐου 2015
    Η Έφη Γκίνου γράφει στο Short Strories για τα βασανιστικά χρόνια που πέρασε με τον Μιχαήλ, τον αυτιστικό γιο της, μέχρι να καταφέρει να αποδεχτεί τα αισθήματά της και να ισορροπήσει σε ένα νέο σημείο, με άξονα την αποδοχή και την αγάπη

    Το τελευταίο δάγκωμα του Μιχαήλ στο χέρι μου ήταν πριν κάνα μήνα. Για κάποιον λόγο ένιωσε αδικημένος από τα λόγια μου. Ξανά. Τα σημάδια του στα χέρια μου είναι σπάνια πια, αραιά, συγκρατημένα. Σαν να σκέφτεται παράλληλα πως αυτό που κάνει με πονάει και κατά βάθος δεν θέλει, αφού ουσιαστικά πονάει αυτός πιο πολύ.

    Περάσαμε πολλά χρόνια με πολλά δαγκώματα, με ουρλιαχτά. Επίπονα και για τους δυο, χωρίς να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. Εγώ γιατί ήμουν θυμωμένη και αυτός γιατί είναι αυτιστικός. Λογικό. Ο καθένας μας, από τη θέση του, δεν μπορούσε να σταθεί δίπλα στον άλλον. Όχι λογικό. Εγώ είμαι η μαμά.

    Πριν από δέκα χρόνια, με το χαρτί της διάγνωσης στα χέρια μου, χαμένη, μπερδεμένη, λυπημένη πολύ, μες στην άγνοια, μπήκα σε έναν αγώνα δρόμου που δεν τον ήθελα. Και δεν τον πάλευα. Και έπεφτα και σε τοίχους. Η απόλυτη απογοήτευση.

    Σέρνοντας από το χέρι μαζί μου τον Μιχαήλ κάποιες φορές προς τα πάνω, πολλές φορές προς τα κάτω, στον γκρεμό του θυμού, του αδιεξόδου. Αυτός εκεί. Μικρούλης, αδύνατος, σκεπτικός, λιγομίλητος, δίπλα μου. Άντεχε. Με άντεχε.

    Εγώ όχι. Να τρέχω αυτόν σε θεραπευτές, να τρέχω εμένα σε ψυχοθεραπευτές. Δεν έκανα δουλίτσα όμως. Δεν γινόταν καλά το παιδί· κατάλαβες; Αργούσαμε…

    Έδωσε ο θεός και βρέθηκα σε μια ομάδα ψυχοθεραπείας στην οποία ύστερα από τρία χρόνια συμμετοχής –ως καλλωπιστικό φυτό μέχρι τότε– πήρα επιτέλους μπρος το σπίρτο. Κάπου εκεί λοιπόν, στα τρία χρόνια άρνησης –με θεραπεία τώρα, έτσι;–, έγινε το πρώτο, λυτρωτικό γονάτισμα. Άφησα τον θυμό μου να εκφραστεί.

    Το πρώτο γονάτισμα έγινε όταν παραδέχτηκα πως δεν ήθελα να τον βλέπω, να τον ακούω, να τον αισθάνομαι. Όταν μπόρεσα να πω ότι δεν θέλω, δεν σε θέλω

    Το πρώτο γονάτισμα έγινε όταν παραδέχτηκα πως δεν ήθελα να τον βλέπω, να τον ακούω, να τον αισθάνομαι. Όταν μπόρεσα να του πω –μέσα από τη θεραπεία– ότι δεν θέλω, δεν σε θέλω. Δεν μπορεί εγώ να έχω ένα τέτοιο παιδί. Ε; Καταπληκτικό; Καταπληκτικό. Ξεφτιλίκι. Και ουρλιαχτά. Πολλά.

    Θυμός. Πόνος. Ντροπή ανεκδιήγητη. Κραυγές. Να σου παγώνει το αίμα. Άργησε η συγνώμη.

    Ήταν αργά; Δεν ξέρω. Ήταν όμορφο όμως. Είναι αυτό που με έκανε άνθρωπο καλό. Είναι η ουσία της ζωής μου να τον κοιτάζω και να τον αγαπώ και να το νιώθει. Να με κοιτάξει και αυτός –όσο μπορεί να με κοιτάξει– και να μου χτυπήσει την πλάτη σαν γέροντας και να μου πει «σ’ αγαπώ πολύ, μαμά».

    Κι ας με δαγκώσει αύριο, δεν γαμείς. Δεν πονάω πια. Ξέρω. Κι αυτός μαθαίνει.

    Γιατί αυτός είναι το αύριο, όχι εγώ, όχι εγώ πια.

    banner_300_250
    Picture of Έφη Γκίνου
    Η Έφη Γκίνου είναι ιδιωτική υπάλληλος

    Κεντρική φωτογραφία
    juliax_imageproject

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    αυτισμού_Σαρρα_Γιατί τα κορίτσια στο φάσμα του αυτισμού περνάν στα «αζήτητα» shortstoriesgr
    Short

    Γιατί τα κορίτσια στο φάσμα του αυτισμού περνάνε στα «αζήτητα»

    Η Τίνα Σάρρα γράφει στο Short Stories για την περίπτωση της κόρης της και για τις ψευδαισθήσεις που προκαλεί στους γονείς με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού ο όρος «υψηλής λειτουργικότητας» που συχνά συνοδεύει τη διάγνωση

    Kleopatra Digka_ t-aniliaga-σιωπηλά παιδάκια-kai-to-paratimeno-paichnidi_aasha-edwards
    Short

    Τ’ ανήλιαγα σιωπηλά παιδάκια και το παρατημένο πλαστικό παιχνίδι

    Η ζωγράφος Κλεοπάτρα Δίγκα γράφει στο Short Stories για τα δύο σιωπηλά μικρά αγόρια που έζησαν στο ενοικιαζόμενο πατρικό σπίτι της, αφήνοντας πίσω τους όταν έφυγαν ένα κόκκινο πλαστικό φορτηγό που έκανε δαιμονισμένο θόρυβο

    LOXY Dimitris Zaxos Thanasis Kafetzis Λώξη shortstoriesgr
    Short

    Χορεύοντας στο χιόνι με τη Λώξη που γκρέμισε τα ταμπού

    Οι σκηνοθέτες Δημήτρης Ζάχος και Θανάσης Καφετζής περιγράφουν στο Short Stories πώς γύρισαν την τελευταία σκηνή του ντοκιμαντέρ «Λώξη», για το πρώτο κορίτσι με σύνδρομο Down που υπέγραψε συμβόλαιο ηθοποιού με το Εθνικό Θέατρο