Skip to content
Home » Ο Τσιγγάνος «ποιητής» και η ταινία «Sam Roma: Είμαστε Τσιγγάνοι»

Ο Τσιγγάνος «ποιητής» και η ταινία «Sam Roma: Είμαστε Τσιγγάνοι»

  Ο Τσιγγάνος «ποιητής» και η ταινία «Sam Roma: Είμαστε Τσιγγάνοι»

  Published

  Ο Τσιγγάνος «ποιητής» και η ταινία «Sam Roma: Είμαστε Τσιγγάνοι»

  Published
  Η σκηνοθέτρια Μαρίνα Δανέζη αναπολεί τους γενναιόδωρους ανθρώπους που τη βοήθησαν καθοριστικά στα γυρίσματα της ταινίας «Sam Roma: Είμαστε Τσιγγάνοι»

  Πολλές φορές είχα την τύχη στη ζωή μου να γνωρίσω ανθρώπους που υπήρξαν γενναιόδωροι. Μια από αυτές, κάποια χρόνια πίσω, ήταν όταν μου δόθηκε τυχαία η ευκαιρία –χάρη σε ένα πρόγραμμα που έτρεχε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο– να κάνω την ταινία Sam Roma: Είμαστε Τσιγγάνοι.

  Η ταινία αυτή, γυρισμένη με λίγα χρήματα, υπήρξε για μένα ένα μάθημα ζωής. Ξεκίνησα την έρευνά μου με μοναδική επαφή μια παρέα Τσιγγάνων μουσικών που μόλις ξεκινούσαν το συγκρότημά τους, τους Sam Roma.

  Με υποδέχτηκαν χωρίς επιφυλακτικότητα, γενναιόδωρα στα σπίτια τους. Όμως ήταν πλήρως ενσωματωμένοι, σχεδόν αφομοιωμένοι, στη γειτονιά της Αγίας Βαρβάρας.

  Ένα βράδυ, σε ένα γλέντι στο Ζεφύρι, καθώς μαζεύαμε τον εξοπλισμό του γυρίσματος, με πλησίασε ο «ποιητής». Μου έδωσε σε ένα άδειο πακέτο τσιγάρα το τηλέφωνό του και ένα ποίημα του.

  Του λέω: «Θέλω να μιλήσουμε… κάνω μια ταινία». «Μένω στο Άργος» μου απάντησε. «Θα έρθουμε εκεί».

  Εκείνη την στιγμή αποφάσισα ότι θα κάνω μια ταινία για τον πληθυσμό που ζει εκτός αστικού κέντρου.

  Άνθρωποι της πιάτσας και του δρόμου μας ζύγιζαν άμα τη εμφανίσει. Και κάπως έτσι καταφέραμε το ακατόρθωτο

  Έφυγα δυο μέρες μετά με το πιο λιτό και πιστό συνεργείο, τον διευθυντή φωτογραφίας Χρήστο Σαρρή και τον ηχολήπτη Κώστα Κουτελιδάκη. Μοναδική μου επαφή το πακέτο τσιγάρα με το τηλέφωνό του. Θα τα κατάφερνα με τη μέθοδο της χιονοστιβάδας;

  Ο «ποιητής» σήκωσε το τηλέφωνό του και κάναμε το γύρισμα σπίτι του. Το βράδυ μας κάλεσε στα γενέθλια μιας συγγενούς του. Αυτή με τη σειρά της μας σύστησε στους συγγενείς της, σε έναν γειτονικό καταυλισμό.

  Αυτοί μας οδήγησαν σε ένα σύγχρονο τσιγγάνικο σπίτι. Μια εβδομάδα μετά γυρίσαμε με το υλικό της ταινίας. Τίποτε όμως δεν θα μπορούσε να είχε γίνει αν η επιφυλακτικότητα είχε βγει μπροστά.

  Άνθρωποι της πιάτσας και του δρόμου μας ζύγιζαν άμα τη εμφανίσει. Και κάπως έτσι καταφέραμε το ακατόρθωτο. Να μπούμε σε σπίτια ανθρώπων που για πρώτη φορά μας έβλεπαν και να συζητήσουμε από τα πιο ανώδυνα, όπως τα επαγγέλματα του παρελθόντος, τη σημασία της παρθενίας στον γάμο και τη χειρομαντεία, μέχρι τα πιο σύνθετα θέματα: την ανεργία, την έλλειψη παιδείας, την παραβατικότητα. Ποιος φταίει; Πρέπει κανείς να απολογηθεί; Οι απαντήσεις που έδιναν ήταν μετέωρες στην ταινία.

  Ίσως τους πρωταγωνιστές μου δεν τους ξαναδώ ποτέ. Με άφησαν να τους κλέψω στιγμές αλήθειας και καταφέραμε χρόνια μετά να συζητάμε βλέποντας την ταινία.

  banner_300_250
  Picture of Μαρίνα Δανέζη
  Η Μαρίνα Δανέζη είναι σκηνοθέτρια και κινηματογραφική παραγωγός

  Κεντρική φωτογραφία
  Από το ντοκιμαντέρ «Sam Roma: Είμαστε Τσιγγάνοι» της Μαρίνας Δανέζη

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ «Κάτσε να φάμε μαζί, Αγγέλα μας…»
  Short

  «Κάτσε να φάμε μαζί, Αγγέλα μας…»

  Η Αγγελική Τουμπανάκη γράφει στο Short Stories για τη μουσική και ανθρώπινη συνάντηση και συνεργασία της με τους μουσικούς του τσιγγάνικου συγκροτήματος Sam Roma

  Jastar amenge dur ΡΟΜΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ παιδια απο την πατρα Μαρίνα Δανέζη Sam Roma
  Short

  «Jastar amenge dur» (Έλα να πάμε μακριά)

  Ο Τσιγγάνος τραγουδιστής Λευτέρης Ματθαίου μιλά στο Short Stories για την επιμονή του Χρήστου Παπαδόπουλου να ανοίγει τις συναυλίες που έδωσαν μαζί πριν από 30 περίπου χρόνια με ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι