Skip to content
Home » Οι «αναθεωρητές» που εξόργισαν την Έλλη Παπά

Οι «αναθεωρητές» που εξόργισαν την Έλλη Παπά

  Οι «αναθεωρητές» που εξόργισαν την Έλλη Παπά

  Published

  Οι «αναθεωρητές» που εξόργισαν την Έλλη Παπά

  Published
  Η Γιούλη Χρονοπούλου μοιράζεται μέσω του Short Stories αναμνήσεις της από τη σχέση που είχε αναπτύξει με την Έλλη Παππά και την αδελφή της Διδώ Σωτηρίου και εστιάζει σε ένα περιστατικό στη διάρκεια του οποίου η σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη αντέδρασε έντονα

  Με την Έλλη Παππά και τον γιο της, όπως και με την αδελφή της Διδώ Σωτηρίου και τον άντρα της Πλάτωνα, είχαμε στενή οικογενειακή σχέση. Όταν ήμουν παιδί και έφηβη έμεναν στον Χολαργό. Μόλις ένα τετράγωνο απόσταση από το σπίτι μου. Σε ένα δίπατο σπίτι με κήπο. Κάτω η Έλλη με τον γιο της και πάνω η Διδώ με τον Πλάτωνα.

  Συχνά πηγαίναμε εκεί ή έρχονταν στο δικό μας. Ιδίως η Έλλη ήταν συχνά πυκνά σπίτι μας. Οι συζητήσεις που γίνονταν, κυρίως για την πολιτική και την πνευματική ζωή, ήταν ξεχωριστά ενδιαφέρουσες και για μένα συναρπαστικές. Συχνά έρχονταν στην κουβέντα τους ο Νίκος Μπελογιάννης και οι ιστορίες της φυλακής.

  Όπως είναι φυσικό, με τη Διδώ και τον άντρα της μιλούσα στον πληθυντικό και τους σεβόμουν. Ο κ. Πλάτωνας, μαθηματικός, ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος. Μάλιστα με βοηθούσε στα μαθηματικά όταν επρόκειτο να γράψω διαγώνισμα. Με την Έλλη όμως μιλούσα πάντα στον ενικό. Ήταν η νεανικότητα και η προσήνειά της που με οδηγούσαν σε αυτή την επιλογή. Η σχέση μας ήταν αγαπησιάρικη και οικεία.

  Μια μέρα ωστόσο όταν ήμουν πια στη Γ΄ λυκείου, μέλος της ΚΝΕ και ιδιαίτερα μαχητική, επέστρεψα στο σπίτι ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση του μαθητικού συμβουλίου για τη γιορτή του Πολυτεχνείου.

  Επρόκειτο να γίνει μια μεγάλη γιορτή, διοργανωμένη αποκλειστικά από μαθητές, στον κινηματογράφο Αλόμα του Χολαργού, όπως και έγινε. Στη γιορτή εκφώνησα την κεντρική ομιλία που είχα αναλάβει να γράψω. Βέβαια έπρεπε να αποφασιστούν οι κεντρικές γραμμές.

  Τότε υπήρχε μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στην ΚΝΕ και στον Ρήγα Φεραίο σχετικά με την κατάληψη του Πολυτεχνείου (το λεγόμενο θέμα της Πανσπουδαστικής Νο 8). Εντέλει πέρασε η δική μας γραμμή.

  Συνειδητοποίησα ότι η Έλλη Παππά ήταν και θα παρέμενε βαθιά θυμωμένη με το ΚΚΕ, στο οποίο χρέωνε τον θάνατο του Μπελογιάννη

  Μπήκα στο σπίτι ενθουσιασμένη. Βρήκα στο σαλόνι την Έλλη και τον πατέρα μου να συζητούν. Με την άνεση που είχα διέκοψα τη συζήτησή τους, για να ανακοινώσω με έκδηλη χαρά: «Τους τη φέραμε των αναθεωρητών». Η Έλλη έγινε πυρ και μανία: «Με ποιο δικαίωμα τους λες αναθεωρητές;». Κι εγώ με αφέλεια: «Έτσι δεν λέγονται;».

  Έγινε έξαλλη. «Ντροπή!» μου είπε. Έφυγα τρέχοντας από το σαλόνι και κλείστηκα ντροπιασμένη στο δωμάτιό μου. Ήταν τότε που συνειδητοποίησα ότι η Έλλη ήταν και θα παρέμενε βαθιά θυμωμένη με το ΚΚΕ, στο οποίο χρέωνε τον θάνατο του Μπελογιάννη. Η Έλλη βέβαια γρήγορα ξέχασε το περιστατικό και συγχώρησε ένα επιπόλαιο παιδί. Εγώ όμως δεν το ξέχασα ποτέ.

  Αργότερα η Έλλη όπως και η Διδώ μετακόμισαν σε άλλη περιοχή. Στο διαμέρισμά της στου Ζωγράφου την επισκεφτήκαμε αρκετές φορές. Η Έλλη με αγαπούσε και μου χάριζε πάντα κάτι. Συνήθως κάποιο βιβλίο (συχνά πολιτικό) ή κάποιο μικρό έργο τέχνης φιλοτεχνημένο από την ίδια.

  Γιατί η Έλλη είχε και φλέβα καλλιτεχνική. Αγάπησα ξεχωριστά την κολοκύθα που ζωγράφισε για μένα, αλλά και το μεταλλικό προσωπείο που είχε κατασκευάσει και που δυστυχώς έπεσε θύμα κλοπής.

  Στο μπράτσο μου στηριζόταν τη μέρα που κηδέψαμε τη Διδώ, κάτι που με συγκίνησε ιδιαίτερα. Δεν άργησε πολύ να καταπέσει και η ίδια. Και οι δυο αδελφές πέθαναν εντέλει με βαριά άνοια, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας, σε οίκο ευγηρίας, διαψεύδοντας τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι η εξάσκηση του μυαλού εμποδίζει το αλτσχάιμερ.

  banner_300_250
  Picture of Γιούλη Χρονοπούλου
  Η Γιούλη Χρονοπούλου είναι φιλόλογος

  MORE STORIES

  Κόντογλου Λουντέμης short stories gr
  Short

  Η διαμάχη του Κόντογλου με τον Λουντέμη με διαιτητή τον ποιητή Χρονόπουλο

  Η φιλόλογος Γιούλη Χρονοπούλου αφηγείται το Short Stories μια ιστορία από τα χρόνια της Κατοχής, για το πώς ο πατέρας της γνώρισε τον ζωγράφο Φώτη Κόντογλου και πώς τον συμφιλίωσε με τον λογοτέχνη Μενέλαο Λουντέμη όταν διαφώνησαν για έναν πίνακα

  ΓΙΟΥΛΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ SHORT STORIES
  Short

  Όταν το ΑΚΕΛ πήρε διαζύγιο από τον φεμινισμό σε ένα σχολείο

  Η Γιούλη Χρονοπούλου μεταφέρει στο Short Stories μια ιστορία έμφυλης διάκρισης που σημειώθηκε τη δεκαετία του 1990 σε λονδρέζικο σχολείο το οποίο ελεγχόταν από το ΑΚΕΛ, τον κατεξοχήν αριστερό πολιτικό φορέα της Κύπρου