Skip to content
Home » Oι μαθητές από τη Λέρο που κέρδισαν τον διαγωνισμό Generation Next

Oι μαθητές από τη Λέρο που κέρδισαν τον διαγωνισμό Generation Next

    Oι μαθητές από τη Λέρο που κέρδισαν τον διαγωνισμό Generation Next

    Published
    Οι νεαροί εφευρέτες από το 1ο Γυμνάσιο Λέρου – Μπελλένειο: Άγγελος -Ευτύχιος Κεφαλάς (Α’ Γυμνασίου), Γεώργιος-Ιάκωβος Κεφαλάς (Β’ Γυμνασίου), Ελένη-Ηλιάνα Σπανού (Β’ Γυμνασίου) και Στέφανος Τσαγκαράκης (Β’ Γυμνασίου)

    Oι μαθητές από τη Λέρο που κέρδισαν τον διαγωνισμό Generation Next

    Published
    Οι νεαροί εφευρέτες από το 1ο Γυμνάσιο Λέρου – Μπελλένειο: Άγγελος -Ευτύχιος Κεφαλάς (Α’ Γυμνασίου), Γεώργιος-Ιάκωβος Κεφαλάς (Β’ Γυμνασίου), Ελένη-Ηλιάνα Σπανού (Β’ Γυμνασίου) και Στέφανος Τσαγκαράκης (Β’ Γυμνασίου)
    Ο μαθηματικός Χάρης Μυλωνάς αφηγείται στο Short Stories την ιστορία πίσω από την ιδέα για τα έξυπνα γυαλιά που ενισχύουν την αυτονομία των ατόμων με προβλήματα όρασης που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Generation Next

    Η φετινή ήταν η τέταρτη φορά που έπαιρνα μέρος στον διαγωνισμό του Προγράμματος Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next του ιδρύματος Vodafone.

    Αρχές Οκτωβρίου δέχομαι ένα τηλεφώνημα από τον ξάδερφό μου, τον Γιώργο.

    «Χάρη, παντρεύομαι στις 26 Οκτωβρίου. Θα πάμε ταξίδι του μέλιτος στη Λισαβόνα» μου λέει. Ο Γιώργος έχει προβλήματα όρασης. Το ίδιο και η μέλλουσα σύζυγός του.

    Τι θα «δει» εκεί; Πώς θα αντιληφθεί το περιβάλλον; Το τηλεφώνημα συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της διαδικασίας του διαγωνισμού Generation Next, στον οποίο παίρνω μέρος τέταρτη φορά. Πιστεύω ότι είναι μία διέξοδος, ένα ερέθισμα που πρέπει να δώσω στους μαθητές/μαθήτριές μου, που διψούν για δημιουργία, για πειραματισμό, για ανακάλυψη. Για μία ακριτική περιοχή, όπως η Λέρος, θεωρώ ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη, επειδή τα ερεθίσματα είναι σαφώς λιγότερα.

    Ιδέες αρχίζουν να «σκάνε» στο μυαλό μου: Μήπως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να δώσει λύση; Γιατί να μη δημιουργήσουμε μία ομάδα, ώστε να λάβουμε μέρος στον διαγωνισμό με την υλοποίηση ενός ψηφιακού τουριστικού ξεναγού (ίσως ως εφαρμογή για κινητές συσκευές) που θα περιγράφει ένα αξιοθέατο, ένα τοπίο, ένα έργο τέχνης…

    Επιλέγω τους μαθητές/μαθήτριες που θεωρώ ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Έτσι, ενημερώνω σχετικά με την ιδέα τον Άγγελο, την Ελένη, τον Γιώργο και τον Στέφανο. Τα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά από την πρώτη στιγμή!

    Μιλάμε ξανά με τον ξάδερφο Γιώργο και του εξηγώ τις σκέψεις μας. Και τότε μου απαντά κάτι που δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου…

    «Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στην καθημερινότητά μου που με απασχολούν» μου λέει. «Ανοίγω το ψυγείο και δεν ξέρω αν το γάλα έχει λήξει. Πιάνω ένα κουτάκι και δεν ξέρω αν είναι αναψυκτικό ή μπίρα. Παίρνω μια μπλούζα από το συρτάρι και δεν ξέρω τι χρώμα είναι, αν ταιριάζει με το παντελόνι που φοράω».

    Η συνεργασία με τους μαθητές απολαυστική και συνάμα συγκινητική. Τα παιδιά συνεργάστηκαν άψογα, με διάθεση για δημιουργία, πολλές ιδέες, όνειρα.

    Το μεταφέρω στα παιδιά. Αλλάζει τελείως η λογική της ιδέας. Από τουριστικός ξεναγός μετατρέπεται σε ψηφιακό βοηθό καθημερινότητας.

    Αρχικά υλοποιούμε την ιδέα ως εφαρμογή για κινητά. Όμως όταν κάποιος δεν βλέπει, δεν είναι τόσο εύκολη στη χρήση της. Αποφασίζουμε να υλοποιήσουμε μία κατασκευή σε wearable μορφή, δηλαδή σε γυαλιά με ενσωματωμένη κάμερα που θα λαμβάνει μία φωτογραφία και μικρόφωνο ώστε ο χρήστης να μπορεί να ρωτήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη ό,τι ακριβώς τον ενδιαφέρει.

    Έτσι γεννήθηκαν τα A-Eye! Η συνεργασία με τους μαθητές απολαυστική και συνάμα συγκινητική. Τα παιδιά συνεργάστηκαν άψογα, με διάθεση για δημιουργία, πολλές ιδέες, όνειρα. Τέλος Γενάρη ολοκληρώνεται η υλοποίηση και η κατάθεση της πρότασης. Το πρώτο μέρος του «ταξιδιού» έχει ολοκληρωθεί.

    Ένα μεσημέρι στα τέλη Φεβρουαρίου χτυπά το τηλέφωνο. «Είμαστε από την SciCo, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατακτήσατε την πρώτη θέση. Συγχαρητήρια! Το βραβείο είναι ένα ταξίδι στο Βουκουρέστι» Ο χρόνος για λίγο παγώνει. Οι μαθητές έχουν σχολάσει. Τηλεφωνώ στα σπίτια τους. Πανηγυρισμοί ακούγονται από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ύστερα από κάθε κλήση.

    Φτάνει η μέρα του ταξιδιού για την παραλαβή του βραβείου. Όλοι μας ανυπομονούμε. Στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου μάς υποδέχονται σαν ολυμπιακή αποστολή: Team Greece! Γνωρίζουμε τις ομάδες από τις υπόλοιπες χώρες που πήραν μέρος στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Skills Upload Jr. Μας ρωτάνε για την ιδέα μας και μαθαίνουμε κι εμείς τις δικές τους. Πρωτόγνωρη, συναρπαστική και αξέχαστη εμπειρία για όλους μας.

    Όμως το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ. Πολλοί –κι αυτό είναι ακόμα πιο συγκινητικό– μας έχουν πλησιάσει ζητώντας να μπορούσαμε κατασκευάσουμε αντίγραφα για συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Πρέπει να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις ώστε να μειωθεί ο όγκος και το βάρος. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε!

    Το ταξίδι συνεχίζεται…

    banner_300_250
    Picture of Χάρης Μυλωνάς
    Ο Χάρης Μυλωνάς είναι μαθηματικός στο 1ο Γυμνάσιο Λέρου, υπεύθυνος εκπαιδευτικός ομάδας «A-Eye»

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Πύργου shortstories
    Short

    Ένα «Ole!» για τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πύργου

    Η καθηγήτρια Εύη Αναστοπούλου γράφει στο Short Stories για τη μοναδική εμπειρία της ταινίας «Ole!», την οποία συνδημιούργησαν με τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πύργου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους