Skip to content
Home » Οι παιδουπόλεις της Φρειδερίκης και η απώλεια του πατέρα μου

Οι παιδουπόλεις της Φρειδερίκης και η απώλεια του πατέρα μου

    Οι παιδουπόλεις της Φρειδερίκης και η απώλεια του πατέρα μου

    Published
    Σκηνή από την ταινία «Θολός βυθός» της Ελένης Αλεξανδράκη

    Οι παιδουπόλεις της Φρειδερίκης και η απώλεια του πατέρα μου

    Published
    Σκηνή από την ταινία «Θολός βυθός» της Ελένης Αλεξανδράκη
    H Ελένη Αλεξανδράκη γράφει στο Short Stories για την προσωπική της σχέση με το βιβλίο «Θολός βυθός» του Γιάννη Ατζακά, γιο αντάρτη και μεγαλωμένο στις παιδουπόλεις της βασίλισσας Φρειδερίκης, που την οδήγησε να γυρίσει την ομώνυμη ταινία

    Το Γιαννούδι της ταινίας μου βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Γιάννη Ατζακά. Ένα από τα παιδιά που βίωσαν στο πετσί τους τη μοναξιά της άγνοιας και της στρέβλωσης της δικής του πραγματικότητας. Επειδή κι εμένα όταν ήμουνα παιδί ένα μεγάλο ψέμα με έκανε να χάσω την ψυχή μου, όταν διάβασα το βιβλίο Θολός βυθός του Γιάννη Ατζακά ταυτίστηκα και συγκλονίστηκα με την εμπειρία του (και) από τις παιδουπόλεις.

    Η ταινία αφορά όλα τα παιδιά του κόσμου που για πολιτικούς λόγους ξεριζώθηκαν από το φυσικό τους περιβάλλον και από την ίδια την ψυχή τους.

    Τον καιρό της χούντας πήγαινα σχολείο και ζούσα στην «Ελλάδα Ελλήνων χριστιανών». Αυτό μου έκανε σε κάποιον βαθμό οικεία την εμπειρία του Γιάννη στις παιδουπόλεις. Αλλά το ψέμα που κυρίως με στοίχειωσε για πολλά χρόνια ήταν εντελώς διαφορετικό.

    Ήμουνα δέκα χρόνων όταν ο πατέρας μου αρρώστησε από καρκίνο. Η αρρώστια του κράτησε δεκατρείς μήνες. Όλους αυτούς τους μήνες, για να με προστατεύσουν οι δικοί μου, δεν μου είπαν ότι ο πατέρας μου πρόκειται να πεθάνει. Εγώ το φοβόμουνα αλλά δεν ήθελα να το πιστέψω. Σκεφτόμουνα πως για να μη μου το λένε και για να μην έχω κρυφακούσει κάτι τέτοιο, δεν είναι δυνατόν να συμβεί.

    Όμως ύστερα από δεκατρείς μήνες πόνου και ταλαιπωρίας ο πατέρας μου πέθανε. Τότε για μένα γκρεμίστηκε ο κόσμος. Ένιωσα τύψεις και ενοχές που δεν το είχα καταλάβει, που δεν είχα προλάβει να επικοινωνήσω περισσότερο μαζί του. Ένιωσα ότι έφταιγα για τον θάνατό του.

    Η προστασία που μου πρόσφεραν με την απόκρυψη της αλήθειας μού δημιούργησε τεράστιο τραύμα. Μεγαλύτερο απ’ ό,τι αν μου το είχαν πει εξαρχής.

    Η ταινία αφορά όλα τα παιδιά του κόσμου που για πολιτικούς λόγους ξεριζώθηκαν από το φυσικό τους περιβάλλον και από την ίδια την ψυχή τους

    Θεραπεύτηκα πάρα πολλά χρόνια αργότερα μέσα από άλλους θανάτους πολύ κοντινών αγαπημένων, γιατί τότε μπόρεσα και βίωσα την ανταλλαγή πριν από τον θάνατο και μετά, σε βάθος, το πένθος και τη θλίψη.

    Πιστεύω ότι τα παιδιά είναι άξια να καταλάβουν τα πάντα αν κανείς τους μιλήσει ειλικρινά. Αλλά τα υποτιμούμε και θεωρούμε ότι μπορούμε να τα προστατεύσουμε πλάθοντάς τα όπως θέλουμε, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή μας.

    Στην ταινία Θολός βυθός συνεργάστηκα με 50 παιδιά από 6 ως 15 χρόνων. Όλοι μου λέγανε πως θα είναι κόλαση και πως δεν θα τα βγάλουμε πέρα! Ε λοιπόν ήταν το πιο ευχάριστο γύρισμα που έχω κάνει. Τα παιδιά ήταν φίλοι μου. Τους εξήγησα ακριβώς όπως και στους μεγάλους με τι καταπιανόταν η ταινία και σεβάστηκα τη νοημοσύνη τους.

    Σεβάστηκα ταυτόχρονα την αξιαγάπητη αυθόρμητη παιδικότητά τους. Οι σκηνές του σεναρίου που έπρεπε να παίξουν βασιζόντουσαν στις εμπειρίες του Γιάννη Ατζακά, ο οποίος στο βιβλίο του καταφέρνει με απαράμιλλο τρόπο να περιγράψει την παιδική ψυχή χωρίς να υπάρχει τίποτε ψεύτικο στον λόγο του. Αυτό τα παιδιά ήταν ικανά να το καταλάβουν και να αφομοιώσουν ό,τι έπρεπε να υποδυθούν. Το πεδίο δράσης τούς ήταν γνώριμο.

    Σήμερα στέλνω μια σκέψη αγάπης στα παιδιά της Παλαιστίνης που τραβούν τα πάνδεινα.

    •••

    H ταινία Θολός βυθός θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα της στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 04 και 05.11.2024. Σκηνοθεσία: Ελένη Αλεξανδράκη, σενάριο: Ελένη Αλεξανδράκη, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, μουσική: Νίκος Ξυδάκης

    banner_300_250
    Picture of Ελένη Αλεξανδράκη
    H Eλένη Αλεξανδράκη είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτρια και παραγωγός ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ ΛΕΠΡΟΙ shortstories
    Short

    Η σκληρή ζωή στη Σπιναλόγκα του Μεσοπολέμου

    Οι dirty ’30s & late ’20s μεταφέρουν στο Short Stories το ταξίδι που έκανε στη Σπιναλόγκα τον χειμώνα του 1927 ο Ε. Θωμόπουλος, ο οποίος κατέγραψε όψεις της ζωής των λεπρών για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελληνικός Ταχυδρόμος»

    Γεντί Κουλέ_shortstories.gr
    Short

    Εννιά μελλοθάνατοι στο Γεντί Κουλέ

    Οι dirty ’30s & late ’20s διασώζουν για το Short Stories τη συνάντηση ενός δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελληνική» με μελλοθάνατους στο Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη στα τέλη της δεκαετίας του ’20

    Έφη Καλαμπουκίδου_Εβραίοι επισκέπτες που αναζητούν τις ρίζες τους στη Θεσσαλονίκη shortstoriesgr
    Short

    Εβραίοι επισκέπτες αναζητούν τις ρίζες τους στη Θεσσαλονίκη

    Η ξεναγός Έφη Καλαμπουκίδου μεταφέρει στο Short Stories εμπειρίες από τις ξεναγήσεις Εβραίων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη, όπου αναζητούν τις προγονικές τους ρίζες ή ιστορικά στοιχεία για βιβλία σχετικά με το Ολοκαύτωμα