Skip to content
Home » Όπως ήρθε έτσι έφυγε το φυσικό αέριο στο σπίτι της μαμάς μου

Όπως ήρθε έτσι έφυγε το φυσικό αέριο στο σπίτι της μαμάς μου

    Όπως ήρθε έτσι έφυγε το φυσικό αέριο στο σπίτι της μαμάς μου

    Published

    Όπως ήρθε έτσι έφυγε το φυσικό αέριο στο σπίτι της μαμάς μου

    Published
    Η Άννα Φλώρου αφηγείται στο Short Stories την περιπέτεια με τη θέρμανση στο σπίτι της μαμάς της στο Παγκράτι, που παραμένει φρικτά παγωμένο τις κρύες μέρες του χειμώνα

    Αθήνα, 25/2/2018. Καλώς μας ήρθες, φυσικό αέριο! Χθες τηλεφώνησε η μαμά μου τόσο χαρούμενη που μου ήταν αδύνατο να μην εκπλαγώ, αφού εδώ και ένα χρόνο ζει μέσα στην κατάθλιψη. Αιτία της χαράς, αυτής της απρόσμενης χαράς της, ήταν το φυσικό αέριο…

    Και εξηγώ. Το πατρικό μου είναι ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι, σε μια από αυτές τις πολυκατοικίες που αντικατέστησαν σε χρόνο dt τα χαμηλά προσφυγικά της περιοχής. Εκείνα με τις αυλές, τα γεράνια και τους χωμάτινους δρόμους, στον Βύρωνα και στην Καισαριανή.

    Ήδη από τα πρώτα κιόλας χρόνια της κρίσης είχε ξεμείνει από θέρμανση. Κανείς δεν πλήρωνε ούτε για πετρέλαιο ούτε για φυσικό αέριο. Πολλά διαμερίσματα είναι ακατοίκητα κι άλλα με ενοικιαστές που πάνε κι έρχονται, αφήνοντας απλήρωτα κοινόχρηστα. Ο καθένας βολεύτηκε όπως μπορούσε, με κλιματιστικά, σόμπες ή αερόθερμα.

    Η πολυκατοικία τους χειμώνες, και τους δύσκολους κυρίως μήνες, ήταν μια παγωμένη πολιτεία, που άκουγες σχεδόν το κρύο μόλις άνοιγες την πόρτα της εισόδου. Η προσδοκία ότι, τουλάχιστον μέσα στο διαμέρισμα, η παγωνιά δεν θα σ’ έγδερνε τόσο, αποδεικνυόταν μάταιη. Τα διαμερίσματα είναι και ανήλιαγα γιατί οι δρόμοι είναι τόσο στενοί που για να αγγίξει μια αχτίδα ήλιου τους μουχλιασμένους πια τοίχους, κλείνεις ραντεβού μαζί του μπας και προλάβεις το γρήγορο πέρασμά του.

    Δεν είναι ότι εγώ κρυώνω πολύ –συμβαίνει κι αυτό– είναι που στ’ αλήθεια το σπίτι γινόταν ανυπόφορο. Τα πρωινά η μύτη έξω από το πάπλωμα ήταν κόκκινη και κρύα, έτοιμη να πέσει, έσταζε νυχτερινό αγιάζι. Και όχι μόνο αυτό.

    Παραπάνω από τη μισή Ελλάδα έχει ζήσει αυτούς τους κρυστάλλινους μνημονιακούς χειμώνες μέσα σε παρόμοιες συνθήκες. Βίωσε στο πετσί της την οικονομία στη θέρμανση, που πολλές φορές ήταν και απουσία ολοκληρωτική.

    Και ξαφνικά οι στρόφιγγες άνοιξαν. Κι εδώ και λίγες μέρες μια ζεστή αποχαύνωση έφθασε μέχρι και τον τελευταίο όροφο. Ζεστάθηκαν κρεβάτια, κουζίνες, σαλονάκια.

    Έκλεισαν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου. Το σπίτι μένει παγωμένο. Η μαμά μου πια δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον. Άλλοι αποφασίζουν αν κρυώνει

    Η μαμά μου, μέσα στην άνοιά της, μου είπε ότι είχανε γιορτή στην πολυκατοικία. «Βρε μαμά, τελετή υποδοχής κάνατε στο φυσικό αέριο;» τη ρώτησα. Κι εκείνη γελούσε σαν παιδί.

    Δεν θέλω να πω ότι βρέθηκαν ξαφνικά λεφτά. Αυτά παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Δεν ξέρω πώς έγινε. Ξέρω όμως ότι τόσα χρόνια που γυρίσαμε πίσω, κανείς δεν θα μας τα δώσει και πίσω. Κάθε μέρα που χάθηκε στη λύπη και για πολλούς στην απόγνωση δεν γυρίζει πίσω. Αυτοί που χρωστάνε ζωή, δεν θα δώσουν τίποτα πίσω.

    14/12/2021. Τρία χρόνια μετά πάλι με το σταγονόμετρο το φυσικό αέριο στο σπίτι της μαμάς. Σήμερα διάβαζα ότι δύο αδελφάκια κάηκαν όταν το σπίτι τους πήρε φωτιά στην προσπάθεια της οικογένειας να ζεσταθεί…

    Εν τω μεταξύ ήρθαν κι άλλα να προστεθούν στην ήδη συσσωρευμένη χαμένη ζωή που μας χρωστάνε. Κι αυτοί ποτέ δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Αλλά εμείς τη θέλουμε πίσω. Ναι!

    12/12/2022. Έκλεισαν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου. Το σπίτι μένει πάλι παγωμένο. Η μαμά μου πια δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον. Άλλοι αποφασίζουν αν κρυώνει, αν πρέπει να της ρίξουν κι άλλη κουβέρτα, πότε να ανάψουν το κλιματιστικό στο δωμάτιό της ή τη σόμπα αλογόνου. Για το υπόλοιπο σπίτι χρειάζεσαι κάτι ακόμα, «μια ζακετούλα να ρίξεις πάνω σου», που θα έλεγε κι η μαμά. «Σύμμαχός» μας ο καιρός ακόμα, ζεστός Δεκέμβρης· αφύσικο μεν, βολικό, δηλαδή οικονομικότερο δε.

    Η μαμά μου είναι μόνο λυπημένη πια, μπορώ όμως να φανταστώ τι θα έλεγε αν μπορούσε να μιλήσει.

    banner_300_250
    Picture of Άννα Φλώρου
    Η Άννα Φλώρου είναι εκπαιδευτικός

    Κεντρική φωτογραφία
    Julian Hochgesang / Unsplash

    MORE STORIES

    ΧΆΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ SHORTSTORIESGR ΕΜΦΥΛΙΟΣ
    Short

    Υπάρχει ακόμη πατρίδα για τους ηττημένους;

    O Χάρης Αθανασιάδης γράφει στο Short Stories για την αναθηματική πλάκα στον Μύλο του Μανωλάκη στο Λεωνίδιο που εξακολουθεί να διαχέει το διαιρετικό, μισαλλόδοξο δηλητήριο μιας άστοργης πατρίδας

    Anna Florou_afigiseis-polemou-kai-prosfygias-sto-palio-spiti-tou-vyrona
    Short

    Αφηγήσεις πολέμου και προσφυγιάς στο παλιό σπίτι του Βύρωνα

    Η εκπαιδευτικός Άννα Φλώρου ανακαλεί για λογαριασμό του Short Stories τις παιδικές της μνήμες από το παλιό τους σπίτι στον Βύρωνα, με κυρίαρχες τις ιστορίες του παππού από τους πολέμους που έζησε και των γιαγιάδων για τον ξεριζωμό από το Αϊβαλί