Skip to content
Home » Όταν με κλείδωσαν στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης

Όταν με κλείδωσαν στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης

    Όταν με κλείδωσαν στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης

    Published
    Η Ροτόντα με τις σκαλωσιές στο εσωτερικό της, όταν ήταν ακόμη σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης

    Όταν με κλείδωσαν στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης

    Published
    Η Ροτόντα με τις σκαλωσιές στο εσωτερικό της, όταν ήταν ακόμη σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης
    Η Σοφία Μαρμαρά γράφει στο Short Stories για την περιπέτεια που έζησε όταν εργαζόταν ως τεχνικός συντήρησης στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, μετά τον μεγάλο σεισμό του 1978, και την κλείδωσαν κατά λάθος μες στο μνημείο

    Μεγάλωσα σε μια γειτονιά όπου υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ένα μεγάλο μνημείο. Άλλοι το έλεγαν το «μνημείο των Ασωμάτων», άλλοι η «δύναμη του Θεού», άλλοι Άγιο Γεώργιο. Οι περισσότεροι πάντως το λέγανε Ροτόντα, όπως το λένε και τώρα, από το κυκλικό σχήμα του.

    Για πολλά χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσής μου περνούσα μπροστά της αδιάφορη. Στη νωχελική μου επιστροφή έριχνα ματιές στον κήπο όπου βρίσκεται μια πολυγωνική κρήνη, με στέγαστρο που στηρίζεται σε έξι κίονες και το σκεπάζει κίτρινο γιασεμί πολλών χρόνων. Στον κήπο με τα πολύχρωμα τριαντάφυλλα και τα ψηλά κυπαρίσσια που προσπαθούσαν να ξεπεράσουν σε ύψος τον μιναρέ της.

    Δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ να περάσω την είσοδό της για να μπω μέσα. Όπως δεν το είχαν κάνει και πολλοί άλλοι Θεσσαλονικείς. Ήταν όμως γραφτό να με κερδίσει και να τη λατρέψω. Αλλά και να εργαστώ εκεί ως τεχνικός συντήρησης αρχαιοτήτων, στα λείψανα των ωραιότερων ψηφιδωτών της, στα παλαιότερα ψηφιδωτά τοίχου της Ανατολής, έργα εργαστηρίου της Θεσσαλονίκης που δεν υπολείπονται σε καλλιτεχνική τεχνική από τα αντίστοιχα της Κωνσταντινούπολης.

    Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1978 μηχανικοί, τοπογράφοι, αρχιτέκτονες, τεχνίτες, ειδικοί τεχνίτες, εργάτες και συντηρητές έργων τέχνης κληθήκαμε να εργαστούμε για την αναστήλωση του μνημείου. Με συντονίστρια την αείμνηστη Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου, διευθύντρια της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, βρεθήκαμε να εργαζόμαστε στη Ροτόντα, ο καθένας στην ειδικότητά του.

    Τι να θυμηθώ πρώτα από όλους εκείνους τους συνεργάτες, εγώ η μόνη γυναίκα ανάμεσά τους… Άλλοι ευγενικοί, άλλοι αναιδείς και άλλοι πρόθυμοι να με βοηθήσουν σε ένα εργοτάξιο με πρωτόγονα μέσα εργασίας. Το μνημείο με τους τοίχους των επτά μέτρων μήκους ήταν φιλικό στις εξερευνήσεις μου για να μάθω τα μυστικά του.

    Τον Οκτώβριο του 1989 σε αυτό το αγαπημένο μνημείο βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Παναγιώτης, ο κηπουρός που εκτελούσε εκτάκτως χρέη φύλακα, με κλείδωσε μες στη Ροτόντα.

    Όταν κατάλαβα πως ήμουν μόνη με έπιασε πανικός και αρνητικές σκέψεις κυρίεψαν το μυαλό μου. Έχασα την αυτοκυριαρχία μου που έπρεπε γρήγορα να ανακτήσω

    Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατέβασε και τον γενικό διακόπτη φωτισμού στον εσωτερικό χώρο του μνημείου.

    Όταν κατάλαβα πως ήμουν μόνη, με έπιασε πανικός και αρνητικές σκέψεις κυρίεψαν το μυαλό μου. Έχασα την αυτοκυριαρχία μου που έπρεπε γρήγορα να ανακτήσω. Σε απόλυτο σκοτάδι, πήρα τα προσωπικά μου αντικείμενα και κατευθύνθηκα προς την έξοδο του μνημείου. Την τρομακτική ησυχία έσπαζε ο ήχος από τα γουργουρητά των περιστεριών που φώλιαζαν ψηλά στις δοκοθήκες του θόλου. Η σκέψη μου γύριζε στο πώς θα αποδράσω.

    Η βαριά βυζαντινή πόρτα ασφάλιζε με το μεγάλο κλειδί, που τώρα πια είναι μουσειακό αντικείμενο και βρίσκεται σε εκθεσιακή βιτρίνα στον Λευκό Πύργο, σε συνδυασμό με σιδερένιες αμπάρες στο εσωτερικό. Γνώριζα πως αν τα καταφέρω να αποδεσμεύσω τις αμπάρες του ενός φύλλου της πόρτας, ώστε να ανοίξει έστω και 40 εκατοστά, θα μπορούσα να περάσω και να βρεθώ έξω.

    Εάν δεν πετύχαινε αυτό το σχέδιο, θα έπρεπε να βγω από τις εσωτερικές σκάλες νοτιοδυτικά του μνημείου και να περάσω στα κεραμίδια του περιστυλίου, για να φωνάξω ή να κάνω σήμα με τον φακό που είχα. Ευτυχώς το πρώτο εγχείρημα πέτυχε.

    Όταν πια βγήκα έξω ανακουφισμένη από την αγωνία, με αντιλήφθηκε ο Παναγιώτης, ο εκτελών χρέη φύλακα κηπουρός, και αυθόρμητα φώναξε: «Ήσουν μέσα, Σοφία;». Πήρα βαθιές ανάσες, έκανα τον σταυρό μου, χτύπησα την κάρτα παρουσίας, τον χαιρέτησα ευγενικά και έφυγα τρέχοντας με τη φόρμα εργασίας. Ήδη είχα αργήσει τρεις ώρες. Στο σπίτι με περίμενε με αγωνία η οικογένειά μου.

    ΥΓ.: Πόσο χρήσιμο είναι τελικά το κινητό τηλέφωνο. Με τον Παναγιώτη, που δεν έφταιγε ο άνθρωπος, τα είπαμε φιλικά την επόμενη μέρα.

    banner_300_250
    Picture of Σοφία Μαρμαρά
    Η Σοφία Μαρμαρά είναι συνταξιούχος τεχνικός συντήρησης αρχαιοτήτων

    Κεντρική φωτογραφία
    Σοφία Μαρμαρά

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Μπαξέ Τσιφλίκι_ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ_shortstories.gr
    Short

    Στο Μπαξέ Τσιφλίκι με το «Ελπίς» και καπετάνιο τον παππού Κώστα

    Η Σοφία Μαρμαρά αναπολεί στο Short Stories τα θαλάσσια ταξίδια από τη Θεσσαλονίκη σε Περαία, Μπαξέ Τσιφλίκι και Αγία Τριάδα με το καραβάκι «Ελπίς» του πατέρα της Αλέξανδρου Ελευθεριάδη, με καπετάνιο τον παππού Κώστα

    Αγία Σοφία_AgiaSofia_shortstories.gr
    Short

    Παρασκευή και 13 έπαθα ηλεκτροπληξία στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης

    Η συντηρήτρια Σοφία Μαρμαρά αφηγείται στο Short Stories την περιπέτεια που έζησε το 1996 στον ναό της Αγίας Σοφίας, όταν τη χτύπησε το ρεύμα στην προσπάθειά της να καταγράψει την κατάσταση του ψηφιδωτού της αψίδας του ιερού

    Ροτόντας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ SHORTSTORIESGR
    Short

    Τα κορίτσια που έπαιζαν στην αυλή της Ροτόντας

    Η Κατερίνα Νικολαΐδου ανακαλεί για το Short Stories τις μνήμες της από τα χρόνια που έπαιζε στην αυλή της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, παρέα με τα άλλα παιδιά των εργαζόμενων γυναικών στην Αρχαιολογική Υπηρεσία

    Κατερίνα Νικολαίδου_ο δικός μου άγγελος είναι φηφιδωτός_ Ροτόντα
    Short

    Η αμφίθυμη σχέση μου με έναν ψηφιδωτό άγγελο

    Η Κατερίνα Νικολαΐδου γράφει στο Short Stories για τη σχέση της με τον ψηφιδωτό άγγελο, αντίγραφο από τη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, που είχαν χαρίσει οι δημιουργοί του στη μητέρα της, την αρχαιολόγο Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου