Skip to content
Home » Πέντε γενιές μεγαλωμένες σε ένα Σκιαθίτικο Σπίτι

Πέντε γενιές μεγαλωμένες σε ένα Σκιαθίτικο Σπίτι

    Πέντε γενιές μεγαλωμένες σε ένα Σκιαθίτικο Σπίτι

    Published
    Η Μαρένα Μάνεση με τη μητέρα της και την κόρη της στην είσοδο του Σκαθίτικου Σπιτιού

    Πέντε γενιές μεγαλωμένες σε ένα Σκιαθίτικο Σπίτι

    Published
    Η Μαρένα Μάνεση με τη μητέρα της και την κόρη της στην είσοδο του Σκαθίτικου Σπιτιού
    Η Μαρένα Μάνεση μοιράζεται με το Short Stories ιστορίες από το πατρογονικό της στη Σκιάθο, το Σκιαθίτικο Σπίτι, το οποίο πλέον λειτουργεί ως χώρος που προβάλλει τον τρόπο ζωής του νησιού τον προηγούμενο αιώνα

    Εν Σκιάθῳ 1910 συντάχθηκε προικοσύμφωνο σύμφωνα με το οποίο η οικογένεια Καρατζά έδινε ως προίκα στον Ιωάννη Παπαδοπούλη ένα σπίτι του 1904. Και αυτό για να τελεσθεί ο γάμος με την κόρη τους Ματώ. Πρόκειται για τους πρώτους ιδιοκτήτες του Σκιαθίτικου Σπιτιού, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί ως μουσείο το 2017. Η πρωτοβουλία ανήκε σ’ εμένα και στη δίδυμη αδελφή μου Φωτεινή.

    Εμείς είμαστε η πέμπτη γενιά της οικογένειας που μεγαλώσαμε στο σπίτι. Με όλα τα αντικείμενα και τα έπιπλα, όπως τα βλέπετε σήμερα. Από πολύ μικρή ηλικία είχαμε μάθει από τους γονείς μας την αξία του να συντηρείς αντικείμενα/κειμήλια ως προσπάθεια διατήρησης της μνήμης. Ήταν απαιτητικό αλλά ταυτόχρονα και συναρπαστικό.

    Οι διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα πάντα συνοδεύονταν από το κατέβασμα των μπρούτζινων και το γυάλισμά τους. Πολύωρη διαδικασία που την έκανε ευχάριστη η εξιστόρηση, από τον πατέρα μας, ιστοριών της οικογένειας. Σε όλους φαινόταν αδιανόητο πώς μπορούσαμε να ζούμε χωρίς τις ανέσεις των σύγχρονων αντικειμένων και επίπλων.

    Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητά μας δεν ήταν άνετη αλλά για εμάς κάθε αντικείμενο είχε ψυχή. Ανέκαθεν ο κόσμος χαρακτήριζε το σπίτι μας μουσείο. Έτσι πριν από επτά χρόνια πήραμε την απόφαση να «ανοίξουμε» το σπίτι μας στο κοινό. Αρχικά οι γονείς μας προβληματίστηκαν. Δεν ήξεραν πώς θα αντιμετωπιστεί μια τέτοια πρωτοβουλία από τη μικρή κοινωνία της Σκιάθου.

    Εν τέλει μας στήριξαν και σήμερα είναι πολύ χαρούμενοι γιατί το Σκιαθίτικο Σπίτι έχει αγκαλιαστεί τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες του νησιού μας. Το Σκιαθίτικο Σπίτι λειτουργεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μιας και πλέον λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν βρισκόμαστε όλο το χρόνο στο νησί.

    Εγώ είμαι αρχιτέκτονας και η αδελφή μου νηπιαγωγός. Πρόκειται για παράλληλη δράση με τα κύρια επαγγέλματά μας, η οποία μας συνδέει τόσο προσωπικά όσο και με τις καταβολές μας.

    Από πολύ μικρή ηλικία είχαμε μάθει από τους γονείς μας την αξία του να συντηρείς αντικείμενα/κειμήλια ως προσπάθεια διατήρησης της μνήμης

    Οι ξεναγήσεις γίνονται αποκλειστικά από τις δυο μας με βιωματικό τρόπο προσαρμοσμένες στον κάθε επισκέπτη, κάνοντας την κάθε ξενάγηση να είναι μοναδική και ξεχωριστή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ξενάγηση με ένα ζευγάρι Γερμανών. Ο άντρας δακρυσμένος μου ζήτησε συγγνώμη για τους προγόνους του στο τέλος της εξιστόρησης του περιστατικού που διαδραματίστηκε στο σπίτι μας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

    Συγκεκριμένα, στις 23 Αυγούστου του 1944, οι Γερμανοί κατακτητές πυρπόλησαν το νησί της Σκιάθου. Όταν εισέβαλαν στο σπίτι μας για να το πυρπολήσουν, αντίκρισαν πάνω από το τζάκι τη λιθογραφία του δεύτερου βασιλιά τη Ελλάδας, του Γεώργιου Α΄, και της συζύγου του Όλγας. Οι στρατιώτες, γνωρίζοντας τις γερμανικές καταβολές της οικογένειας του βασιλιά, δεν προξένησαν την παραμικρή βλάβη στο σπίτι.

    Φεύγοντας οι Γερμανοί από το σπίτι μας άφησαν πίσω τους μια φωτογραφική μηχανή με ένα αχρησιμοποίητο φιλμ. Η κάμερα χρησιμοποιήθηκε μετά τον πόλεμο από τον παππού μου Αγγελή Παπαδοπούλη, που ήταν πρώτος μηχανικός του Πολεμικού Ναυτικού, για να φωτογραφήσει τη δράση του ναρκαλιευτικού «Καλαμπάκα», στο οποίο υπηρετούσε.

    Αυτή κι άλλες πολλές ιστορίες διαμορφώνουν το παλίμψηστο του Σκιαθίτικου Σπιτιού στη Σκιάθο του σήμερα με «οδηγούς» εμάς, την πέμπτη γενιά της οικογένειας.

    banner_300_250
    Picture of Μαρένα Μάνεση
    H Μαρένα Μάνεση είναι αρχιτέκτων μηχανικός και ιδιοκτήτρια του λαογραφικού χώρου Σκιαθίτικο Σπίτι

    Κεντρική φωτογραφία
    Αφροδίτη Ερμίδη

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Παπαδιαμάντη_ Σκιάθος γαστρονομία Πίττας shortstoriesgr
    Short

    Η γαστρονομία της Σκιάθου μέσα από τον Παπαδιαμάντη

    Ο Γιώργος Πίττας διηγείται στο Short Stories τις διαδρομές που ακολούθησε εμβαθύνοντας στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες της σκιαθίτικης γαστρονομίας, και να χαρτογραφήσει το ανθρώπινο τοπίο του νησιού

    Μαρία Πετρά_Η πεταμένη ντουλάπα του Γιουδά Περαχιά και η ιστορία τριών πόλεων
    Short

    Η πεταμένη ντουλάπα του Γιουδά Περαχιά και η ιστορία τριών πόλεων

    Η Μαρία Πετρά ξεδιπλώνει στο Short Stories την ξεχωριστή ιστορία μια ξύλινης ντουλάπας του μεσοπολέμου που βρέθηκε πεταμένη στην Ξάνθη, αλλά αναδείχτηκε σε σημαντικό τεκμήριο της βιομηχανικής, της εβραϊκής και της τοπικής ιστορίας τριών πόλεων

    Anna Florou_afigiseis-polemou-kai-prosfygias-sto-palio-spiti-tou-vyrona
    Short

    Αφηγήσεις πολέμου και προσφυγιάς στο παλιό σπίτι του Βύρωνα

    Η εκπαιδευτικός Άννα Φλώρου ανακαλεί για λογαριασμό του Short Stories τις παιδικές της μνήμες από το παλιό τους σπίτι στον Βύρωνα, με κυρίαρχες τις ιστορίες του παππού από τους πολέμους που έζησε και των γιαγιάδων για τον ξεριζωμό από το Αϊβαλί