Skip to content
Home » Πώς έφτιαξα τη γελοιογραφία που κέρδισε τον διαγωνισμό του Φεστιβάλ ΛΕΑ

Πώς έφτιαξα τη γελοιογραφία που κέρδισε τον διαγωνισμό του Φεστιβάλ ΛΕΑ

  Πώς έφτιαξα τη γελοιογραφία που κέρδισε τον διαγωνισμό του Φεστιβάλ ΛΕΑ

  Published

  Πώς έφτιαξα τη γελοιογραφία που κέρδισε τον διαγωνισμό του Φεστιβάλ ΛΕΑ

  Published
  Ο Δημήτρης Γεωργοπάλης περιγράφει στο Short Stories τη διαδικασία που ακολούθησε για να συνθέσει τη γελοιογραφία στην οποία η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ ΛΕΑ έδωσε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού με θέμα τις πολιτιστικές γέφυρες

  Φτιάχνω καφέ. Είναι πολύ νωρίς ακόμη. 6.30 το πρωί. Παίρνω το sketchbook μου και ένα πενάκι. Κάθομαι στο γραφείο. Μόλις έχω διαβάσει το θέμα του διαγωνισμού. Τα βιβλία, η ανάγνωση, ο πολιτισμός, η σύνδεση. Σε αυτές τις λέξεις-κλειδιά έπρεπε να βασιστώ για να βγάλω τη γελοιογραφία για τον διαγωνισμό.

  Βάζεις μυαλό, βάζεις και καρδιά για να δημιουργήσεις από το μηδέν μια γελοιογραφία πάνω σε ένα λευκό κομμάτι χαρτί. Για να προκύψει ένα σχέδιο που θα μπορέσει να ταξιδέψει σε άλλα μυαλά και άλλες καρδιές. Παράλληλα, σαν «μουσικό χαλί», έπαιζε στη σκέψη μου η υπέροχη φράση της Jean Rhys: «Το διάβασμα μας κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας, αλλά το σπουδαιότερο, μας βρίσκει σπίτια παντού».

  Και κάπως έτσι συναντήθηκα με την έμπνευση.

  Με ένα γρήγορο σκαρίφημα αποτύπωσα πρόχειρα την ιδέα. Ένας αναγνώστης βάζει τα βιβλία του σαν πάτημα για να διασχίζει τη νοητή γέφυρα που διαμορφώνεται. Ξεκινάει την πολιτιστική του περιπλάνηση και ενώνει Λατινική Αμερική, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Αυτό είναι το σκίτσο που κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλες εξαιρετικές δουλειές και να γίνει το μέσο για τη διάδοση του μηνύματος του διαγωνισμού για περισσότερη ανάγνωση και πολιτιστική σύμπλευση.

  Η διαδικασία που ακολουθεί την έμπνευση είναι διασκεδαστική. Αρχικά βάζω μια ωραία, απαλή μουσική. Απαραίτητο στοιχείο για να είσαι χαλαρός και να βγαίνει αβίαστα η γραμμή του σχεδίου σου όπως ακριβώς τη θέλεις.

  Κοιτώ ξανά την αρχική ιδέα. Προσθέτω ή αφαιρώ στοιχεία. Όταν καταλήξω, ανοίγω υπολογιστή και μπαίνω στο σχεδιαστικό πρόγραμμα που χρησιμοποιώ. Αρχίζω να σκιτσάρω απευθείας πάνω στην ηλεκτρονική ταμπλέτα σχεδίασης. Τραβάς γραμμές, σβήνεις, ξανασχεδιάζεις. Μέχρι το αποτέλεσμα να είναι αυτό που είχες αρχικά φανταστεί. Επιλέγεις με πολλή προσοχή τη χρωματική σου παλέτα.

  Βάζεις μυαλό και καρδιά για να δημιουργήσεις σε λευκό χαρτί. Για να προκύψει ένα σχέδιο που θα μπορέσει να ταξιδέψει σε άλλα μυαλά και άλλες καρδιές

  Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) οργανώνει ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τις πρεσβείες διάφορων χωρών της Νότιας Αμερικής και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Εδώ και 16 χρόνια έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα, μέσω της οποίας τα γράμματα και οι λέξεις φέρνουν τους ανθρώπους κοντά για να δημιουργήσουν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους. Φέτος για πρώτη φορά προστέθηκε στις δράσεις του και η γελοιογραφία. Με αντίστοιχη έκθεση, ομιλίες σπουδαίων σκιτσογράφων και εργαστήρια σκίτσου.

  Αυτό το πρώτο βραβείο είναι εξαιρετική τιμή για εμένα. Πρόκειται για τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό γελοιογραφίας που διοργανώθηκε από το λογοτεχνικό φεστιβάλ ΛΕΑ.  Στάλθηκαν γύρω στις 280 γελοιογραφίες από σκιτσογράφους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι 100 καλύτερες επιλέχθηκαν για να παρουσιαστούν σε έκθεση. Αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια σε Χαλκίδα, Λευκάδα και Κρήτη.

  Κρατώ ως σημαντική την αιτιολόγηση της κριτικής επιτροπής, έτσι όπως παρουσιάζεται στο δελτίο Τύπου, για την επιλογή του σκίτσου μου για το πρώτο βραβείο. Η αιτιολόγηση αναφέρει πως «το έργο του ξεχώρισε για την πρωτοτυπία και τη θεματική του ακρίβεια».

  banner_300_250
  Picture of Δημήτρης Γεωργοπάλης
  Ο Δημήτρης Γεωργοπάλης είναι σκιτσογράφος

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  stelios anemodouras mikros iros short stories
  Short

  Ο παππούς μου ο Στέλιος Ανεμοδουράς

  Ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς αφηγείται στο Short Stories περιστατικά από τη ζωή του παππού του Στέλιου Ανεμοδουρά, δημιουργού και εκδότη του θρυλικού «Μικρού Ήρωα», του περιοδικού που φέτος κλείνει 71 χρόνια παρουσίας

  Short

  Είκοσι χρόνια κόμικς «Εν αιθρία»

  Ο Γαβριήλ Τομπαλίδης, δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής των εκθέσεων «Εν αιθρία», θυμάται για λογαριασμό του Short Stories στιγμές από την μακρόβια έκθεση κόμικς και εικονογράφησης