Skip to content
Home » Τα Λουκούμια Συκουτρής στην αντίσταση κατά της χούντας

Τα Λουκούμια Συκουτρής στην αντίσταση κατά της χούντας

  Τα Λουκούμια Συκουτρής στην αντίσταση κατά της χούντας

  Published

  Τα Λουκούμια Συκουτρής στην αντίσταση κατά της χούντας

  Published
  Η Ντίνα Συκουτρή-Ανδρειωμένου μοιράζεται με το Short Stories μια ιστορία αντίστασης κατά της χούντας με τα λουκούμια να βοηθούν στη μεταφορά μηνυμάτων σε φυλακισμένους αγωνιστές

  Τη δεκαετία του ’70 είχα φύγει από τη Σύρο για να συνεχίσω το σχολείο. Ήρθα στην Αθήνα προκειμένου να φοιτήσω στο οικοτροφείο των καθολικών καλογραιών, στην Πανεπιστημίου και Σίνα.

  Μέσα εκεί ήμασταν πολλές κοπέλες, μεταξύ των οποίων κάποιες από την Κρήτη. Εκείνες είχαν οργανωθεί στην αντίσταση κατά της χούντας. Τα αγόρια τους ήταν φυλακισμένα στις φυλακές Αβέρωφ.

  Αναζητούσαν τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί τους. Ό,τι τους πήγαιναν στις φυλακές τα περνούσαν από εξονυχιστικό έλεγχο. Σκεφτήκαμε τότε το εξής: η αδελφή μου μου έστελνε από τη Σύρο διάφορα τρόφιμα. Μες στα δέματα πάντα υπήρχαν και δικά μας λουκούμια, τα Λουκούμια Συκουτρής. Tα κουτιά που χρησιμοποιούσαμε για τη συσκευασία των λουκουμιών ήταν από χοντρό χαρτόνι, χειροποίητα.

  Οι κοπέλες μάζευαν τα τσιγαρόχαρτα και με το στένσιλ της εποχής –που δεν φαινόταν καν, εγώ δεν μπορούσα να ξεχωρίσω τι έγραφαν– σημείωναν τα μηνύματά τους. Άνοιγα τα κουτιά με τα λουκούμια, ξεκολλούσα τον χαρτονένιο πάτο, τοποθετούσαμε μέσα τα μηνύματα, στη συνέχεια βάζαμε τα λουκούμια, τα τύλιγα με το σελοφάν και δεν φαινόταν τίποτε. Μάλιστα είχα φέρει και στάμπες με το σήμα των λουκουμιών Συκουτρής, οπότε άθικτο το κουτί.

  Στην αρχή οι κοπέλες πήγαιναν τα δέματά τους στη φυλακή με μεγάλο καρδιοχτύπι. Οι φύλακες τα έψαχναν εξονυχιστικά και τρέμαμε μήπως ανοίξουν τα λουκούμια. Κάποια φορά μάλιστα άνοιξαν ένα κουτί, έβγαλαν τα λουκούμια και το χαρτί αλλά δεν ξεκόλλησαν τον πάτο. Έτσι δεν βρήκαν τίποτε.

  Σκέφτηκα όμως ότι αν καταλάβαιναν οι φύλακες πως τα λουκούμια προέρχονται αποκλειστικά από τον Συκουτρή, μπορεί να μας υποψιάζονταν. Είπα λοιπόν στην αδελφή μου να μου στείλει λουκούμια και από άλλους λουκουμοποιούς στη Σύρο, δήθεν ότι ήθελα να κεράσω.

  Με αυτό τον τρόπο γινόταν η επικοινωνία, μπαινόβγαιναν μηνύματα αντιστασιακά, κωδικοποιημένα και δεν μας πήραν ποτέ χαμπάρι.

  Άνοιγα τα κουτιά με τα λουκούμια, ξεκολλούσα τον χαρτονένιο πάτο, τοποθετούσαμε μέσα τα μηνύματα, στη συνέχεια βάζαμε τα λουκούμια

  Κάποια στιγμή στο οικοτροφείο ήρθε μια κοπέλα από την Κύπρο. Έμεινε στο δωμάτιο αυτών των κοριτσιών. Αρχίσαμε να υποψιαζόμαστε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με την περίπτωσή της. Δεν ξέραμε τι μέχρι που έκανε ένα λάθος: έλεγε ότι σπουδάζει στην Πάντειο. Εγώ έβαλα τις κουμπάρες μου που τότε σπούδαζαν εκεί να μάθουν. Η συγκεκριμένη δεν είχε περάσει ούτε απέξω.

  Το ψάξαμε και άλλο. Εν τέλει αποκαλύφθηκε ότι ήταν καρφί της ασφάλειας. Ήρθαν ασφαλίτες και έπιασαν τα κορίτσια. Τη μια από τις δυο την κακοποίησαν πολύ άσχημα. Πήγε στο νοσοκομείο. Δεν ξέρω πότε και εάν συνήλθε.

  Κάθε βράδυ όλες μας διαβάζαμε σε έναν μεγάλο χώρο μετά το σχολείο. Μια μέρα μπαίνω εκεί, πάω και τραβάω στο καρφί δυο δυνατά χαστούκια,. Τη βούτηξα κι από τα μαλλιά. Δεν ξέρω πώς το έκανα. Δεν είμαι βίαια, αλλά δεν άντεξα.

  Έφτασα 80 χρόνων και έζησα τα πάντα. Ό,τι μπορούσα το πέρασα, δεν ξέρω εάν έχει άλλα…

  banner_300_250
  Ντίνα Συκουτρή
  Η Ντίνα Συκουτρή-Ανδρειωμένου είναι ιδιοκτήτρια της λουκουμοποίας Συκουτρή στη Σύρο

  Αφήγηση στην
  Αφροδίτη Ερμίδη

  Κεντρική φωτογραφία
  Αφροδίτη Ερμίδη

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE SHORT STORIES

  Θάνος Μικρούτσικος ΜΠΡΕΧΤ 7 ΝΑΝΟΙ shortstories.gr
  Short

  Ο Θάνος Μικρούτσικος για τους «7 νάνους» και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ

  Το Short Stories ξεχωρίζει αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Θάνου Μικρούτσικου στον Παναγιώτη Φρούντζο σχετικά με τους «7 νάνους», το τραγούδι της ζωής τους όπως το αποκαλούσε και τη συνάντησή του με την κόρη του Μπέρτολτ Μπρεχτ, Μπάρμπαρα

  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ φωτογραφος Πολυτεχνείο
  Short

  Η ιστορία της φωτογραφίας με το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου (Α΄ μέρος)

  Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, φωτορεπόρτερ στο Associated Press το 1973, εκθέτει στο Short Stories τα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι να καταγράψει την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο τα χαράματα της 17ης του Νοέμβρη