Skip to content
Home » Πώς τράβηξα τις πρώτες φωτογραφίες της 21ης Απριλίου 1967

Πώς τράβηξα τις πρώτες φωτογραφίες της 21ης Απριλίου 1967

    ΠΩΣ ΤΡΑΒΗΞΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

    Published
    Η πρώτη φωτογραφία που ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας τράβηξε το πρωί της 21ης Απριλίου. Πολυβόλο στο κεντρικό μπαλκόνι της Βουλής

    Πώς τράβηξα τις πρώτες φωτογραφίες της 21ης Απριλίου 1967

    Published
    Η πρώτη φωτογραφία που ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας τράβηξε το πρωί της 21ης Απριλίου. Πολυβόλο στο κεντρικό μπαλκόνι της Βουλής
    Ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας αφηγείται στο Short Stories πώς τράβηξε τα πρώτα καρέ από την εκδήλωση του πραξικοπήματος στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της 21ης Απριλίου και πώς κατάφερε να στείλει τα φιλμ στη Ρώμη

    Είχα και έχω μια συνήθεια. Πριν πάω για ύπνο έχω το ραδιόφωνο δίπλα μου. Κοιμόμουν ακούγοντας τις τελευταίες ειδήσεις. Το ίδιο πράγμα έκανα το πρωί. Με την τσίμπλα στο μάτι άνοιγα το ραδιόφωνο για να ακούσω ειδήσεις.

    Ήμουν νιόπαντρος τον Απρίλιο του 1967. Μέναμε στο Παγκράτι. Είχαμε νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα – η μητέρα μου έμενε λίγο πιο πάνω. Ξημερώματα της 21ης Απριλίου χτυπούσε η πόρτα δυνατά. Σηκώθηκε η γυναίκα μου. Ήταν η μητέρα μου που της είπε: «Να πεις στον Αριστοτέλη να μη βγει σήμερα έξω γιατί είδα τανκ και στρατιώτες».

    Όταν άκουσα τανκ και στρατιώτες, πετάχτηκα από το κρεβάτι, άνοιξα το ραδιόφωνο και άκουσα στρατιωτικά εμβατήρια. Πίστεψα ότι έκανε το πραξικόπημα ο Κωνσταντίνος. Δεν πήρα καν πρωινό. Ντύθηκα και κατέβηκα για να πάω με τα πόδια από το Παγκράτι στο γραφείο, στο Associated Press. Το γραφείο ήταν στην οδό Κολοκοτρώνη, μαζί με το Έθνος.

    Πήγα να περάσω από την πλατεία. Υπήρχαν στρατός και αστυνομία. Δεν άφηναν κανέναν να περάσει προς το κέντρο. Έδειξα την ταυτότητά μου. Τους είπα «φωτορεπόρτερ».

    – Σήμερα δεν έχει δουλειά. Να πας στο σπίτι σου να ξεκουραστείς.

    Ρώτησα πού είναι ο υπεύθυνος αξιωματικός. Μου τον έδειξε. Όταν γύρισε την πλάτη του, έκανα μια έτσι και πέρασα. Κατέβηκα με τα πόδια, πέρασα από την Ηρώδου Αττικού. Είδα μέσα και έξω από τα ανάκτορα στρατιώτες με στολή εκστρατείας και τα όπλα στο χέρι. Κατάλαβα ότι η υπόθεση μύριζε μπαρούτι. Δεν κυκλοφορούσε πολύς κόσμος στον δρόμο.

    Έφτασα στο γραφείο. Ανέβηκα, πήρα τη φωτογραφική μου τσάντα με τις μηχανές και πήγα στο Σύνταγμα. Με το που βγαίνω στην πλατεία από την Καραγιώργη Σερβίας, βλέπω ότι στο κεντρικό μπαλκόνι της Βουλής είχαν στήσει ένα πολυβόλο. Οι στρατιώτες είχαν έτοιμες τις δεσμίδες. Σήκωσα τον τηλεφακό μου και τράβηξα δύο τρία καρέ. Αυτές είναι οι πρώτες λήψεις από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

    Με το που βγαίνω στην πλατεία Συντάγματος από την Καραγιώργη Σερβίας, βλέπω ότι στο κεντρικό μπαλκόνι της Βουλής είχαν στήσει ένα πολυβόλο

    Πριν κατεβάσω τη μηχανή, κάποια χέρια με σήκωσαν από τον ώμο. Ήταν δύο αστυνομικοί με πολιτικά. Χωρίς πολλές κουβέντες μου είπαν «πάμε στο τμήμα». «Συγνώμη! Τι έκανα;». «Φωτογράφισες. Πάμε στο τμήμα».

    Από την πόρτα του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος –νομίζω ότι ήταν στην Εδουάρδου Λω– είδα να βγαίνει ένας υπαξιωματικός της τροχαίας, τον οποίο είχα φωτογραφίσει στις γιορτές. Ήταν στο κουβούκλιο σε έναν δρόμο όπου οι εταιρείες άφηναν δώρα για τους άντρες της αστυνομίας. Του είχα χαρίσει δύο τρεις φωτογραφίες. Με θυμήθηκε. Είπε στους συναδέλφους του: «Πού τον πάτε;». «Τον πάμε μέσα γιατί φωτογράφιζε στο Σύνταγμα». «Αφήστε τον. Θα τον πάω εγώ μέσα» τους είπε. Με άφησαν και έφυγαν.

    Αφού απομακρύνθηκαν, γύρισε και μου είπε: «Μα καλά τρελός είσαι; Βγήκες να φωτογραφίσεις τέτοια μέρα;». «Άμα δεν βγω τώρα, πότε θα βγω;» του απάντησα. Με άφησε για να γυρίσω στο γραφείο.

    Αντί να πάω στο γραφείο, πηγαίνω στη Βασιλίσσης Σοφίας. Ανέβηκα σε μια πολυκατοικία. Άρχισα να φωτογραφίζω με κίνδυνο να με δούνε καθώς ακριβώς απέναντι ήταν γεμάτο τανκ, στρατός, αστυνομικοί.

    Στη συνέχεια γύρισα στο γραφείο, εμφάνισα τα φιλμ. Όμως μας είχαν κόψει τις τηλεφωνικές γραμμές. Και για να στείλω τις φωτογραφίες με το μηχάνημα, θα έπρεπε να είναι συνδεμένο με την τηλεφωνική γραμμή. Εμφάνισα, έκοψα τα φιλμ σε εξάδες, τα έβαλα σε ζελατίνες μέσα σε έναν φάκελο. Πήγα στο αεροδρόμιο για να βρω κάποιον άγνωστο να του δώσω τον φάκελο προκειμένου να τον μεταφέρει στη Ρώμη.

    Τελικά, στο VIP room, διάλεξα ανάμεσα στους επιβάτες έναν νέο. Του έδειξα και την ταυτότητά μου και του ζήτησα να μεταφέρει τις φωτογραφίες στη Ρώμη. Μου είπε ότι θα το έκανε μόνο στην περίπτωση που θα τους τις έδινα μπροστά στη σκάλα, γιατί θα περνούσε από ελέγχους. Έτσι έγινε. Στάθηκα δίπλα στη σκάλα και του έδωσα τον φάκελο.

    Με αυτό τον τρόπο έφτασαν στη Ρώμη και δημοσιεύτηκαν στα Μέσα της δυτικής Ευρώπης οι πρώτες φωτογραφίες από την ημέρα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

    Picture of Αριστοτέλης Σαρρηκώστας
    Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι φωτορεπόρτερ

    Αφήγηση στον
    Παναγιώτη Φρούντζο

    Κεντρική φωτογραφία
    Αριστοτέλης Σαρρηκώστας/Αρχείο ΕΡΤ

    MORE STORIES

    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ φωτογραφος Πολυτεχνείο
    Short

    Η ιστορία της φωτογραφίας με το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου (Α΄ μέρος)

    Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, φωτορεπόρτερ στο Associated Press το 1973, εκθέτει στο Short Stories τα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι να καταγράψει την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο τα χαράματα της 17ης του Νοέμβρη

    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ Πολυτεχνείο 1973
    Short

    Η ιστορία της φωτογραφίας με το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου (Β΄ μέρος)

    Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, φωτορεπόρτερ στο Associated Press το 1973, συνεχίζει την αφήγησή του στο Short Stories για τα γεγονότα της 17ης του Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο, που τροφοδότησαν το φαντασιακό των Νεοελλήνων