Skip to content
Home » Πώς βρήκα τον ηθοποιό Τάσο Κορόζη να κάνει τον τελάλη

Πώς βρήκα τον ηθοποιό Τάσο Κορόζη να κάνει τον τελάλη

    Πώς βρήκα τον ηθοποιό Τάσο Κορόζη να κάνει τον τελάλη

    Published

    Πώς βρήκα τον ηθοποιό Τάσο Κορόζη να κάνει τον τελάλη

    Published
    Ο Βαγγέλης Πυρπύλης μιλάει στο Short Stories για τα γυρίσματα και το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας «Ο τελάλης», με αφορμή τη συμμετοχή της τελευταίας στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Τον Τάσο Κορόζη τον θυμάμαι από τότε που πηγαίναμε με το σχολείο στις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, τη δεκαετία του 1980. Άρεσε πολύ σε όλα τα παιδιά που βλέπαμε τις παραστάσεις. Ήταν πολύ χαρακτηριστική φιγούρα.

    Δεν ζω πια στο Αγρίνιο, αλλά πηγαίνω συχνά. Πριν από δύο τρία χρόνια, καλοκαίρι, ακούω έξω από το σπίτι έναν θόρυβο αδιευκρίνιστο. Σιγά σιγά έμοιαζε να έρχεται κοντύτερα. Και ακούω ένα τραγούδι, ένα δημοτικό. Αναρωτιέμαι τι να ’ναι αυτό. Βγαίνω στο μπαλκόνι και βλέπω να πλησιάζει ένα παλιό κόκκινο αυτοκίνητο με μεγάφωνα. Από κει ακουγόταν το τραγούδι και μετά η φωνή «σήμερα το βράδυ πανηγύρι στη Λεπενού». Μου εντυπώθηκε η σκηνή.

    Την επόμενη μέρα ήμουν στην πόλη κάπου για καφέ. Ξαναπέρασε το αυτοκίνητο αυτό. Ρωτώ ποιος είναι και μου λένε πως είναι ο ηθοποιός ο Κορόζης. Πώς γίνεται, σκέφτηκα, ο Κορόζης να ασχολείται με αυτό; Το ίδιο καλοκαίρι, πηγαίνοντας κάπου με το αυτοκίνητο, τον πετυχαίνω μπροστά μου στη γέφυρα του Αχελώου, στην παλιά εθνική Αγρινίου – Ιωαννίνων. Επειδή πηγαίνει αργά, έχω αρκετό χρόνο για να τον παρατηρήσω. Κάπου εκεί γεννήθηκε η ιδέα ότι αυτό πρέπει να γίνει ταινία.

    Ζήτησα από γνωστούς να με φέρουν σε επαφή με τον Τάσο Κορόζη. Τον συνάντησα και του είπα ότι σκέφτομαι να κάνω μια ταινία με αυτό το θέμα, αν καταφέρουμε να βρούμε υποστήριξη. Ήταν θετικός. Σε άλλη επίσκεψή μου στην πόλη ξαναβρεθήκαμε και τα είπαμε. Τον έβαλα να μου πει ιστορίες για να μπορώ να κάνω έναν κορμό σεναρίου. Ήταν λαλίστατος, τα είπε όλα. Καθίσαμε πολλές ώρες μαζί. Κάθε φορά που πήγαινα στο Αγρίνιο, βρισκόμασταν με τον Τάσο, γνωριστήκαμε καλύτερα.

    Ο Τάσος ξαναέπαιξε ύστερα από οκτώ χρόνια στο ΔΗΠΕΘΕ, στην επιθεώρηση AΪ SAPERA RE! του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη, που ανέβηκε Χριστούγεννα του 2022 με μέσα Γενάρη του 2023. Μια που ήμουν στο Αγρίνιο τα Χριστούγεννα, έκανα μερικά γυρίσματα στις πρόβες.

    Για τον ίδιο είναι ζωτικής σημασίας το να παίζει. Το θέατρο είναι η ζωή του. Ήταν σαν θάνατος το γεγονός ότι βρέθηκε εκτός θεάτρου για οκτώ χρόνια

    Δεν ξέραμε ακόμη αν το ντοκιμαντέρ θα εγκριθεί από το Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου ή όχι. Αλλά ήταν μια ευκαιρία, γιατί δεν ξέραμε αν θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να τον δούμε στη σκηνή. Μέρος από αυτό το υλικό χρησιμοποιήθηκε στο ντοκιμαντέρ.

    Όταν πήραμε την έγκριση, οργανωθήκαμε και τον Οκτώβριο του 2023, με τρία άτομα συνεργείο, πήγαμε για μια εβδομάδα στο Αγρίνιο για τα γυρίσματα όλου του ντοκιμαντέρ. Ήταν λίγος ο χρόνος, αλλά τραβήξαμε πολύ υλικό. Ο Τάσος το ευχαριστήθηκε, αν και μερικές φορές τον κουράσαμε πολύ, καθώς τον βάζαμε να κάνει ξανά και ξανά κάποια πράγματα.

    Φυσικά πιστεύω πως χάρηκε πολύ το θέμα με το φεστιβάλ και με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα στο Αγρίνιο. Όλα τα τοπικά Μέσα πρόβαλαν ότι η ταινία θα πάει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ακούστηκε το όνομά του.

    Στην προβολή της ταινίας στη Θεσσαλονίκη, στο φεστιβάλ, μας έλειψε. Δεν μπορούσε να έρθει, γιατί είχε πρόβα εκείνη τη μέρα για μια άλλη παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ. Το χάρηκα αυτό, καθώς για τον ίδιο είναι ζωτικής σημασίας το να παίζει. Πέρα από το οικονομικό, νομίζω, το έχει ανάγκη γενικότερα. Το θέατρο είναι η ζωή του. Ήταν σαν θάνατος το γεγονός ότι βρέθηκε εκτός θεάτρου για οκτώ χρόνια.

    Ο Τάσος Κορόζης είναι πολύ καλός ηθοποιός. Καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Και η ταινία, ενώ εκ πρώτης όψεως έχει να κάνει με μια δραστηριότητα που πλέον εκλείπει –ίσως είναι ο τελευταίος εν ενεργεία τελάλης αυτής της χώρας–, ουσιαστικά έχει να κάνει πολύ με αυτό: ενώ είναι ηθοποιός δεν μπορεί να παίξει όσο θέλει. Δεν μπορούσε, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, να κάνει αυτό που θέλει. Να είναι ηθοποιός.

    •••

    Ο τελάλης του Βαγγέλη Πυρπύλη έκανε πρεμιέρα στις 8.03.2024 στο πρόγραμμα Ανοιχτοί Ορίζοντες του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    Διαθέσιμη ελεύθερα online στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ εδώ, έως τη Δευτέρα 18.03.2024 και 11.59 μ.μ.

    banner_300_250
    Picture of Βαγγέλης Πυρπύλης
    Ο Βαγγέλης Πυρπύλης είναι μοντέρ, φωτογράφος και σκηνοθέτης

    Αφήγηση στον
    Στάθη Γκότση

    Κεντρική φωτογραφία
    Βαγγέλης Πυρπύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Οικοδόμοι_Syllogiki Mnimi_shortstoriesgr
    Short

    Έρχονται οι (απεργοί) οικοδόμοι

    Η ομάδα Συλλογική Μνήμη ανθολογεί για το Short Stories μαρτυρίες από την πανοικοδομική απεργία του 1960, τις οποίες κατέγραψε στο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» που προβλήθηκε στην Πλατφόρμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

    LOXY Dimitris Zaxos Thanasis Kafetzis Λώξη shortstoriesgr
    Short

    Χορεύοντας στο χιόνι με τη Λώξη που γκρέμισε τα ταμπού

    Οι σκηνοθέτες Δημήτρης Ζάχος και Θανάσης Καφετζής περιγράφουν στο Short Stories πώς γύρισαν την τελευταία σκηνή του ντοκιμαντέρ «Λώξη», για το πρώτο κορίτσι με σύνδρομο Down που υπέγραψε συμβόλαιο ηθοποιού με το Εθνικό Θέατρο

    Μικρές ιστορίες Ρομά Τσιγγάνοι Σταύρος Ψυλλάκης shortstories.gr
    Short

    «Δώσε μου ένα ευρώ…»

    Ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης αφηγείται στο Short Stories στιγμές από τη γνωριμία του με μια οικογένεια Ρομά από το Ζεφύρι, την περίοδο των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ «Μικρές ιστορίες Ρομά»