Skip to content
Home » Σχεδιάζοντας την αφίσα για το «Κήτος» του Βαγγέλη Ρωμνιού

Σχεδιάζοντας την αφίσα για το «Κήτος» του Βαγγέλη Ρωμνιού

  Σχεδιάζοντας την αφίσα για το «Κήτος» του Βαγγέλη Ρωμνιού

  Published

  Σχεδιάζοντας την αφίσα για το «Κήτος» του Βαγγέλη Ρωμνιού

  Published
  Ο εικονογράφος Δημήτρης Κάσδαγλης γράφει για τη δημιουργία των αφισών της θεατρικής παράστασης «Κήτος» που ανεβαίνει από τον Βαγγέλη Βογιατζή στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

  Ηρθε η ώρα να σας πω δυο λόγια για το Κήτος, το θεατρικό έργο που είναι βασισμένο σε κείμενα του πρόωρα χαμένου Βαγγέλη Ρωμνιού, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία από τον Βαγγέλη Βογιατζή. Για το Κήτος μου ζητήθηκε να σχεδιάσω την αφίσα. Αυτή την περίοδο μπορείτε να δείτε την παράσταση στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

  Τα δύο κείμενα που μελέτησα, πρωτογραμμένα από τον Ρωμνιό και δουλευμένα κατόπιν από τον Βογιατζή, ήταν οι Γαστρονομικές κτηνωδίες και η εξέλιξή τους, μια πρώιμη εκδοχή του Κήτους.

  Όπως το κείμενο της παράστασης, έτσι και η αφίσα δουλεύτηκε ξανά και ξανά μέχρι να βρούμε τι θα λειτουργούσε καλύτερα. Προέκυψαν πολλά προσχέδια με πάσης φύσεως ζυγαριές, βιβλικές αναφορές, μεζούρες-θηλιές, ανθρωπόμορφα δράμια, σαρκοβόρες ματριόσκες.

  Ο Βαγγέλης από νωρίς επέμενε σε μια θεατρική σκηνή-ζυγαριά με το κοινό της και την πήρε. Αλλά εκείνος ο όγκος με το τεράστιο στόμα στην κοιλιά που κρατούσε ένα post-it με ένα smiley, όγκος που φέρνει κάπως σε ψάρι της αβύσσου, μου άρεσε πολύ για να μείνει στα προσχέδια. Δυο οι αφίσες λοιπόν (τρεις με εκείνη του Θεάτρου Τέχνης)! Είπαμε, είμαστε λαρτζ!

  Είδα το Κήτος στην πρεμιέρα του το περασμένο Σαββατοκύριακο. Και, όχι, δεν χρειάζεται να είστε υπέρβαρ@ για να το παρακολουθήσετε και να απολαύσετε τον Βογιατζή ως ιδανικό ερμηνευτή. Προσωπικά η παράσταση μου ξύπνησε αναμνήσεις. Ακόμη χειρότερα μου θύμισε λεπτομέρειες από καιρό καταχωνιασμένες.

  Επιπλέον μου υπενθύμισε εκείνα τα δέκα κιλά που επέστρεψαν φέτος και αντάμωσαν με αυτά που ήδη ήθελα να χάσω από πριν. Για την ώρα χάνω συνέχεια το ίδιο συγκεκριμένο κιλό, επτά οκτώ φορές στο ριπίτ. Νισάφι πια. Εσείς αλήθεια πώς τα πάτε με τον αυτοσαρκασμό;

  Για τους υπέρβαρους το χιούμορ με τον εαυτό μας είναι η άμυνά μας. Μπας και προλάβουμε τους άλλους, τους «καλοπροαίρετους». Ο ήρωάς μας πάντως δεν μένει μόνο στον αυτοσαρκασμό.

  εδώ έχουμε έναν ουσιαστικότερο απολογισμό με παραδοχές και αποδοχές, για οποιοδήποτε κήτος μπορεί να φωλιάζει μέσα μας και να μας βασανίζει

  Αλλά ούτε το έργο αφορά αποκλειστικά τον πόλεμο ενός παχύσαρκου ανθρώπου με τη ζυγαριά. Τα  παραπανίσια κιλά μπορεί να είναι η αφορμή, αλλά εδώ έχουμε έναν ουσιαστικότερο απολογισμό με παραδοχές και αποδοχές, για οποιοδήποτε κήτος μπορεί να φωλιάζει μέσα μας και να μας βασανίζει και που ίσως κάποια στιγμή στη ζωή μας βρούμε το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε, αφήνοντας παράλληλα τα κήτη των άλλων ασχολίαστα.

  Κλείνοντας, ένα σχόλιο για τα τραγούδια που έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης για την παράσταση. Ειλικρινά, περίμενα πως θα κάνει κάτι διεκπεραιωτικό και λάιτ. Μιλάμε για μια μικρή παράσταση με θέμα βαρύ. Αλλά μιλάμε και για τον Κραουνάκη που με το απλό του απλώς κεντάει.

  Δύσκολα ακούω τα τραγούδια αυτά να κάνουν καριέρα εκτός παράστασης. Αλλά θα χαρώ πολύ να διαψευστώ, ειδικά για εκείνο το τελευταίο, το συγκινητικότερο, αυτό που βάφτισα Μαμά γερνάω των ευτραφών και περιμένω πώς και πώς να ξανακούσω.

  Βαγγέλη, ευχαριστώ για τη συνεργασία και για μια παράσταση που έκανε καλό και σ’ εμένα και στο κήτος μου! Σταμάτη, ευχαριστώ για ακόμη ένα τραγούδι!

  •••

  Το Κήτος, ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού που πέθανε το 2018 σε ηλικία μόλις 36 χρόνων, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Βογιατζή, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν έως τις 02.06.2024.

   

  banner_300_250
  Picture of Δημήτρης Κάσδαγλης
  Ο Δημήτρης Κάσδαγλης είναι εικονογράφος

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Short

  Είκοσι χρόνια κόμικς «Εν αιθρία»

  Ο Γαβριήλ Τομπαλίδης, δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής των εκθέσεων «Εν αιθρία», θυμάται για λογαριασμό του Short Stories στιγμές από την μακρόβια έκθεση κόμικς και εικονογράφησης